1 juni, Amsterdam: manifestatie ter herdenking van slavernij

Keti kot: verbroken ketenen.
Keti koti: verbroken ketenen.

Onder het motto “Gedeeld verleden, gezamenlijke toekomst” organiseren stichting Eer en Herstel, vereniging Opo Kondreman en stichting Nederland Wordt Beter op 1 juni een manifestatie ter herdenking van het slavernijverleden. De manifestatie vormt het begin van een hele herdenkingsmaand, met het jaarlijkse Keti koti-festival op 1 juli als afsluiting.

Herdenkingsmanifestatie
Zondag 1 juni, van 14:30 tot 17:30 uur
Gebouw De Bazel (Stadsarchief)
Vijzelstraat 32, Amsterdam

Uit de oproep voor de manifestatie: “We beginnen de dag met een Keti Koti Memrewaka, een herinneringstocht langs de grachtenpanden die werden gebouwd en/of bewoond door slavenhandelaren. Daarna gaat het ceremoniële gedeelte van start met een ritueel gebed, verzorgd door Marian Markelo. Hierna zijn er woorden van onder andere Anousha Nzume, Jerry Kno’Ledge Afriyie, Roy Groenberg, Marian Markelo, Anja Meulenbelt, Kunta Rincho en de Organisatie van Inheemsen in Suriname. De bijeenkomst wordt afgesloten met een kranslegging naast de herdenkingssteen voor de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester op Herengracht 502. Met deze manifestatie willen wij stilstaan bij ons gedeelde verleden en de gezamenlijke toekomst. Wij eisen dat de politiek het slavernijverleden net zo serieus neemt als het leed en de trauma’s veroorzaakt door de bezettingsjaren.

Het slavernijverleden is onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Ondanks de indrukwekkende viering vorig jaar van het honderdvijftigjarige (lees: honderdveertigjarige) jubileum van de afschaffing van de Nederlandse slavernij, zijn veel landgenoten van mening dat het slavernijverleden geen invloed meer heeft op de huidige samenleving. Echter, onze samenleving zit vast in een verleden dat ze niet kan of wil begrijpen. Het is de hoogste tijd om hier iets aan te doen: het gedeelde verleden mag de gezamenlijke toekomst immers niet in de weg staan.”

Aan de manifestatie wordt ook meegewerkt door Kick Out Zwarte Piet, HotShot Events, Zwarte Piet Niet, Zwarte Piet Is Racisme, Soul Rebel Movement, New Urban Collective, Club Mansro, de Protestantse Diaconie, en stichting Dialoog in Aktie.

Harry Westerink