1 juni, Amsterdam: manifestatie ter herdenking van slavernij
Onder het motto “Gedeeld verleden, gezamenlijke toekomst” organiseren stichting Eer en Herstel, vereniging Opo Kondreman en stichting Nederland Wordt Beter op 1 juni een manifestatie ter herdenking van het slavernijverleden. De manifestatie vormt het begin van een hele herdenkingsmaand, met het jaarlijkse Keti koti-festival op 1 juli als afsluiting.
Herdenkingsmanifestatie
Zondag 1 juni, van 14:30 tot 17:30 uur
Gebouw De Bazel (Stadsarchief)
Vijzelstraat 32, Amsterdam
Uit de oproep voor de manifestatie: “We beginnen de dag met een Keti Koti Memrewaka, een herinneringstocht langs de grachtenpanden die werden gebouwd en/of bewoond door slavenhandelaren. Daarna gaat het ceremoniële gedeelte van start met een ritueel gebed, verzorgd door Marian Markelo. Hierna zijn er woorden van onder andere Anousha Nzume, Jerry Kno’Ledge Afriyie, Roy Groenberg, Marian Markelo, Anja Meulenbelt, Kunta Rincho en de Organisatie van Inheemsen in Suriname. De bijeenkomst wordt afgesloten met een kranslegging naast de herdenkingssteen voor de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester op Herengracht 502. Met deze manifestatie willen wij stilstaan bij ons gedeelde verleden en de gezamenlijke toekomst. Wij eisen dat de politiek het slavernijverleden net zo serieus neemt als het leed en de trauma’s veroorzaakt door de bezettingsjaren.
Het slavernijverleden is onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Ondanks de indrukwekkende viering vorig jaar van het honderdvijftigjarige (lees: honderdveertigjarige) jubileum van de afschaffing van de Nederlandse slavernij, zijn veel landgenoten van mening dat het slavernijverleden geen invloed meer heeft op de huidige samenleving. Echter, onze samenleving zit vast in een verleden dat ze niet kan of wil begrijpen. Het is de hoogste tijd om hier iets aan te doen: het gedeelde verleden mag de gezamenlijke toekomst immers niet in de weg staan.”
Aan de manifestatie wordt ook meegewerkt door Kick Out Zwarte Piet, HotShot Events, Zwarte Piet Niet, Zwarte Piet Is Racisme, Soul Rebel Movement, New Urban Collective, Club Mansro, de Protestantse Diaconie, en stichting Dialoog in Aktie.
Harry Westerink
Weer die belachelijke vergelijking met de oorlog en impliciet de holocaust. Slavernij was verschrikkelijk maar geloof me 90% van de bevolking hier (de witten zoals dat tegenwoordig zo mooi heet) had geen belang bij die slavernij en is dus terecht boos als ze daar nu op wordt aangesproken. Het lijkt wel een afleidingsmanoeuvre. Nu wordt maatschappelijke boosheid niet gericht op het kapitalisme maar worden blank en zwart/bruin tegen elkaar opgezet. Met welk doel? Welke levende bewoner van Nederland heeft de slavernij zelf nog meegemaakt, en van wie de ouders? Grootouders zou met veel moeite kunnen maar dat zullen er toch niet veel zijn.
Ik zou zeggen richt je aandacht op belangrijker zaken.
Verdeel en heers tactiek.
Je kent toch het spreekwoord; 2 honden vechten om een been en de 3e loopt er mee weg.
Blank en zwart vechten (verdeeldheid), de 3e partij heeft er profijt van (2 groepen die verdeelt zijn en ook geen aandacht hebben voor de praktijken van de 3e partij).
Het is goed om onmenselijke gebeurtenissen in onze geschiedenissen te herdenken en tegen de achtergrond daarvan de huidige situatie te bekijken. Het gaat er daarbij niet om groepen tegen elkaar uit te spelen, ook niet om specifieke groepen op een voetstuk te zetten, maar om ervoor te waken dat de onmenselijkheden van het verleden zich niet in het heden voortzetten of herhalen. Door de zwarte slavernij te herdenken kunnen we het rascisme van Zwarte Piet herkennen. Door het fascisme / Nazicisme te herdenken kunnen we onder andere het rascisme van de PVV herkennen. Tegen die achtergronden kunnen we ook gewaarschuwd worden voor de huidige trend van dwangarbeid en overheidscontrole. Bij een herdenking als deze worden zwart en blank evenmin tegen elkaar uitgespeeld als dat bij de 4 mei herdenking Duitsers tegen Nederlanders worden uitgespeeld. Wél, kan zo’n herdenking voor sommigen confronterend zijn. Maar daar is ook niets mis mee.
@Sjaak:
De Nederlandse maatschappij heeft als geheel door de eeuwen heen zeer veel economisch voordeel gehad van de slavernij en het kolonialisme. Natuurlijk hebben rijken er meer profijt van gehad, maar met het kapitaal dat vergaard werd is in Nederland veel opgebouwd waar iedereen hier van meeprofiteerde en nog steeds profiteert. Op ideologisch niveau hebben slavernij en kolonialisme daarnaast het racisme voortgebracht waar alle witten (inclusief jij en ik dus) nog steeds van profiteren, of we dat nu willen of niet. Iedere keer als er een Nederlander geweigerd wordt bij een sollicitatie vanwege etnische achtergrond of ‘ras’ bevoordeelt dat een witte Nederlander die dan wel aangenomen wordt. En dat is maar een van de vele voorbeelden van waarop slavernij nog steeds doorspeelt. Wereldwijd!
Verder beweer je dat een slavernijherdenking, uitvloeisel van de strijd tegen racisme, wit en zwart tegen elkaar opzet. Maar die verdeeldheid is er juist al: zwarte Nederlanders (om maar niet te spreken van legale en illegaal gemaakte migranten en vluchtelingen) worden al structureel achtergesteld, op een institutionele wijze, maar ook via individueel racisme. Wat jij nu doet is de onderdrukten die opkomen voor hun rechten en gelijkheid verantwoordelijk maken voor hun eigen onderdrukking. Dat is eigenlijk de ideologie van de onderdrukkers ten top. Niet de zwarte Nederlanders, noch hun protest, maar de witten die koste-wat-kost willen vasthouden aan het waanidee van een gouden eeuw, van een altijd open en gelijkwaardig Nederland, die een racistische blackface traditie koste-wat-kost willen verdedigen, die zwarte Nederlanders het land uit willen gooien als ze ergens kritiek op hebben, dat zijn degene die verdeeldheid zaaien.
Dat jij verder meent anti-racisten te moeten aanraden “belangrijker zaken” aan te gaan pakken, spreekt ook boekdelen. Dat zeiden veel linkse mannen steevast ook tegen de vrouwen die feministische strijd ontwikkelden, de afgelopen pakweg 150 jaar. Maar wie waren die mannen om te kunnen bepalen wat belangrijk is voor mensen in andere posities, onderdrukte posities, in de samenleving. Sjaak, jij zit simpelweg in een andere maatschappelijke positie dan deze activisten en het getuigt niet van enige solidariteit dat je je steeds weigert in te leven/lezen in de strijd van andere mensen in je samenleving. Als je die verdeeldheid, waar je zo op tegen bent, werkelijk wilt opheffen dan zou het geen slecht idee zijn om de mensen (compleet met hun ideeën en strijd) met wie je die eenheid dan wilt vormen eens serieus te nemen.