1 mei, Leiden: viering Dag van de Arbeid bij dwangarbeidcentrum DZB
Voor het derde achtereenvolgende jaar viert Doorbraak de Dag van de Arbeid bij het Leidse dwangarbeidcentrum DZB. In de aanloop daar naartoe, op vrijdag 25 april, organiseren we bij het Werkplein ook nog een manifestatie tegen dwangarbeid. Voor beide gelegenheden luiden de eisen: bestaanszekerheid, en voor elk werk minimaal het minimumloon, een contract, arbeidsrechten en goede arbeidsomstandigheden. Zeer redelijke eisen, die echter voor de meeste politici tegenwoordig veel te ver gaan. Daarom moeten we hen onder druk zetten en die eisen samen afdwingen. Kom ook en doe mee!
Viering Dag van de Arbeid
Donderdag 1 mei
Van 11:30 tot 12:30 uur
Bij dwangarbeidcentrum DZB
Le Pooleweg 6
Leiden
Facebook-event
Waarom dwangarbeid?
Het is of-of. Óf je werkt en dan krijg je minstens het minimumloon. Óf je hebt geen werk en dan heb je recht op een uitkering. Maar gemeenten dwingen ons nu om te werken op het niveau van een uitkering. Onder het regime van Sociale Zaken met z’n strafkortingen en onaangekondigde huisbezoeken. Natuurlijk kun je dat werk weigeren, maar dan heb je geen geld voor eten en een dak boven je hoofd. Een echte keuze heb je dus niet en daarom noemen we het dwangarbeid.
Elk uur werk dat gedaan wordt door een werkloze, kan niet meer gedaan worden via een betaalde baan. Zo laten gemeenten banen verdwijnen en creëren ze werkloosheid! Ze bezuinigen door mensen te ontslaan en hun werk daarna te laten doen door goedkope werklozen. Ook bedrijven krijgen werklozen toegeschoven, die ze na een paar maanden weer inruilen voor nieuwe. Bedrijven die al miljoenenwinsten maken, zoals supermarkten, uitzendbureaus en schoonmaakbedrijven, profiteren gretig.
De dwangarbeid is ook bedoeld om mensen bang te maken die nog wel een normale baan hebben. Wees braaf en word niet ontslagen, want anders beland je in de dwangarbeid. Dat is de boodschap. En via de dreiging met dwangarbeid hopen gemeenten ook nieuwe werklozen te ontmoedigen om nog een uitkering aan te vragen.
Verzet
In veel gemeenten worden werklozen op een schandalige manier behandeld en uitgebuit. Angst voor strafkortingen of andere problemen weerhoudt veel dwangarbeiders van protest. Maar sinds een jaar of twee durven steeds meer werklozen hun ervaringen openlijk te delen. Bijvoorbeeld in Facebook-groepen, op de website van Doorbraak en in de zwartboeken van de FNV en het Amsterdamse actiecomité Dwangarbeid Nee. Overal in het land beginnen werklozen zich te verzetten tegen de dwangarbeid. Individueel door tegen te stribbelen of ronduit te weigeren. Maar ook georganiseerd. In meerdere steden zijn al comités opgericht, onder meer door Doorbraak. In Amsterdam en Leiden hebben dwangarbeiders zo al successen behaald. En ook de SP en de FNV worden steeds kritischer op dwangarbeid.
Lees het Leidse dwangarbeid-dossier voor meer info over de strijd in Leiden
Meedoen aan de strijd tegen dwangarbeid? Wil je je verhaal kwijt? Neem dan contact met ons op doorbraak@doorbraak.eu
Doorbraak
Deze eisen zijn trouwens ook in diverse wetgevingen en CAO’s vast gelegd.
De persoon die arbeid moet verrichten heeft er dus gewoon recht op.
Maar opeens word je werkloos en moet je een uitkering aanvragen en opeens, heb jij, als Nederlander, geen rechten meer puur om het feit dat jij een uitkering hebt en hiermee word de belangrijkste wet, het gelijkheidsprincipe, waar iedereen gelijk is voor de wet, volledig genegeerd door de overheid en bedrijven die hier aan mee doen. Een pure aantasting van jou grond recht in dit land.
Wat er geëist word is puur je rechten die in de wet staan. niets meer en niks minder.
Een minister of president gaat ook niet full timewerken voor 700 euro in de maand en mag zelf voor de onkosten opdraaien.
Waarom moet ik dat dan wel doen?
Om het feit dat ik werkloos ben? Een uitkering krijg je als je geen werk en daarmee geen inkomen meer hebt. Werk is een manier om inkomen te krijgen en dan is een uitkering dus ook niet meer nodig.
Zorg voor normaal betaalde banen en daar zit nu net het probleem. Werkgevers willen maximale winst en willen niet betalen voor arbeid en om mensen toch te dwingen om zo goedkoop mogelijk te werken worden wetgevingen en je grondrechten aan de kant gezet.
Ik pik dat niet, Jij wel? Ik denk het ook niet.
“De leidinggevenden konden geen leiding meer geven”. Weet u het nog van vorig jaar? De leugen van die enge griezel Rob van Rijn. Welke leugen heb je komende 1 mei in je gedachten Rob. We zijn erg benieuwd!