17 januari, Leiden: nieuwjaarsreceptie van onderop
Op 17 januari 2016 houdt Doorbraak in de Leidse Vrijplaats een nieuwjaarsreceptie van onderop, met gezelligheid, hapjes en drankjes, en een terugblik op 2015. Volop gelegenheid dus om kennis te maken, bij te praten, contacten aan te knopen en inspiratie op te doen. Net als tijdens de receptie in 2015. Kom ook langs!
Nieuwjaarsreceptie van onderop
Zondag 17 januari 2016
Van 14:00 tot 17:00 uur
(vrije inloop)
Vrijplaats
Middelstegracht 36, Leiden
Facebook
Voor Doorbraak was 2015 een bewogen en strijdbaar jaar. We ondersteunden vluchtelingen die strijden voor onderdak en verblijfsrecht, zowel individueel als collectief. De door de gemeente Leiden toegezegde bed-, bad- en broodopvang bood het Doorbraak-spreekuur De Fabel van de illegaal meer mogelijkheden dan voorheen om basisvoorzieningen als woonruimte en eten af te dwingen. In samenwerking met de Indonesian Migrant Workers Union verzorgden we de wereldpremière van de film “Dispereert niet”, die gaat over het leven en de strijd van Indonesische arbeidsmigranten in Nederland.
Verder gingen we in meerdere steden door met onze campagne tegen dwangarbeid voor bijstandsgerechtigden. In Leiden bestreden we met succes de repressie waarmee de gemeente en het dwangarbeidcentrum DZB ons verzet probeert te dwarsbomen. In Amsterdam leverden we er forse kritiek op dat de dwangarbeid daar toch doorgaat, ondanks mooie woorden in het college-akkoord over de afschaffing ervan. In Groningen protesteerden we niet alleen tegen verplicht onbetaald werken, maar ook tegen de verdere disciplinering van baanlozen via “keukentafelgesprekken”. Ook waren we weer actief op en rond 1 mei, de Dag van de Arbeid, onder meer in het kader van de internationale actieweek tegen dwangarbeid. Verder publiceerden we opzienbarende verhalen over de uitbuiting van dwangarbeiders en andere baanlozen.
In 2015 wist de breder geworden beweging tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet meer maatschappelijke invloed te winnen. We demonstreerden, verspreidden duizenden stickers, waren betrokken bij klachtprocedures die ertoe leidden dat Zwarte Piet op steeds meer basisscholen wordt afgeschaft en riepen op om protestbrieven te sturen naar winkels die collaboreren met het Zwarte Piet-racisme. Bovendien stelden we de verheerlijking van het koloniale verleden van Nederland aan de kaak door actie te voeren tegen een propagandafilm over de zeeschurk Michiel de Ruyter en tegen de Gouden Koets van het koningshuis. We namen deel aan de jaarlijkse slavernijherdenking op 1 juli, en vroegen aandacht voor de verzwegen slavernij in Nederlands-Indië en voor de koloniale oorlog van Nederland tegen Indonesië. En we demonstreerden tegen het extreem-rechtse Pegida en droegen bij aan discussies over de voortgang van de anti-racistische strijd.
Verder namen we deel aan de oplaaiende studentenstrijd in Amsterdam en in Nijmegen. We organiseerden mede acties tegen het extreem-rechtse geweld in Turkije. Ook waren we nauw betrokken bij een initiatief van Turkse Nederlanders voor de erkenning van de Armeense genocide. Tenslotte: in 2015 is het kantoor van Doorbraak in Leiden verhuisd naar Middelstegracht 36, waar we samen met andere organisaties de Leidse Vrijplaats aan het opbouwen zijn. Laten we ervoor zorgen dat ook 2016 weer een jaar vol actie, discussie en inspiratie wordt!
Harry Westerink