17 maart, Den Haag: open dag in het Vluchthuis

Filmposter.
Filmposter.

Op zondag 17 maart organiseren de vluchtelingen in het Haagse Vluchthuis, de in gebruik genomen Sacramentskerk, in samenwerking met ondersteuners een open dag. Aan het boeiende programma van die dag, met onder meer film, muziek en interviews, levert ook Doorbraak een bijdrage. Kom ook naar de open dag en laat zien dat je solidair bent!

Open dag Vluchthuis
Zondag 17 maart
Van 13:00 tot 20:00 uur (vrije inloop)
Sportlaan 127, Den Haag
(wegens kou in de kerk is warme kleding aan te raden)

Na de ontruiming op 13 december van het actiekamp “Recht op bestaan” nabij station Den Haag Centraal hebben de vluchtelingen sinds 12 januari hun intrek genomen in de leegstaande Sacramentskerk. Daar mogen ze voorlopig blijven. Ze zijn vastbesloten om de strijd voor verblijfsrecht en erkenning als vluchteling voort te zetten. Morele en materiële steun blijft dus noodzakelijk. Net als met de eerdere open dag op 17 februari hopen ze met deze tweede open dag het maatschappelijk draagvlak te vergroten voor hun protest tegen het keiharde beleid van migratiebeheersing.

Het programma van de open dag ziet er als volgt uit.

13:00 uur: Inloop met koffie en thee.

13:30 – 15:00 uur: Schrijfactie. Twee vluchtelingen zijn onlangs opgepakt en opgesloten omdat ze geen papieren hebben. Ze worden mogelijk uitgezet naar hun land van herkomst, waar het erg onveilig is en ze hun leven zelfs riskeren. Voor hen organiseren we een schrijfactie. Er is voldoende materiaal beschikbaar om zelf kaartjes te maken, die we naar de vluchtelingen zullen doorsturen.

15:15 – 16:15 uur: Gesprek met vluchtelingen over hun strijd. We gaan terugblikken en vooruitkijken, waarbij de inzet is om elkaar te inspireren, ideeën uit te wisselen en plannen te maken.

16:15 – 17:15 uur: Peter Storm zingt strijdliederen en begeleidt zichzelf met gitaar.

17:15 – 18:00 uur: Pauze met beperkt eten en drinken. Neem zelf ook iets mee en deel het.

18:00 – 20:00 uur: Vertoning van de speelfilm “Terraferma”, in 2011 gemaakt door Emanuele Crialese. De tiener Filippo woont op Lampedusa, een Italiaans eilandje in de Middellandse Zee en het eerste stukje Europa tussen Libië en Italië. Op een dag vist hij met zijn opa een aantal vluchtelingen op. Dat is tegen de regels, maar voor de vissers geldt maar één wet, de wet van de zee: je laat niemand in nood achter. Ze verbergen een jonge zwangere Afrikaanse vrouw met haar zoon. Een rol die vervuld wordt door een vrouw die zelf na zo’n afschuwelijke bootreis in Italië aan land kwam. De komst van de vluchtelingen lijkt het leven van Filippo op z’n kop te zetten, maar de oude vertrouwde levenswijze op Lampedusa vertoonde al langer scheuren. Met de visserij is geen droog brood meer te verdienen, toerisme is de toekomst en dat is niet gebaat bij aanspoelende vluchtelingen. Filippo’s moeder wil een nieuw leven beginnen, ver weg van het eiland. Oude waarden van collectiviteit en solidariteit worden ingeruild voor individualisme en het verbreden van de horizon. De buitenwereld doet zijn intrede: met de komst van de vluchtelingen en harde wetten. Voor Filippo is het een verwarrende periode en hij moet keuzen maken. Uiteindelijk transformeert hij van een naïeve tiener in een jonge man die weet voor welke principes hij staat. De regisseur kiest nadrukkelijk voor een cinema die regelrecht ingaat tegen de gangbare rechtse beeldvorming over “de horden” vluchtelingen die “ons” Europa zouden bedreigen. Zijn film is een ode aan een humaniteit die boven de wet staat. Burgerlijke ongehoorzaamheid en verzet tegen de repressie tegen vluchtelingen zijn daarom meer dan gerechtvaardigd.

Het Vluchthuis is gelegen aan de Sportlaan 127 in de Haagse Vogelwijk. Vanaf station Den Haag Hollands Spoor kun je tram 12 nemen richting Duindorp, en uitstappen bij de halte Sportlaan.

Wil je de vluchtelingen wel steunen, maar kom je niet naar de open dag op 17 maart? Voor het verblijf in de kerk zijn er allerlei soorten spullen en materialen nodig. Een lijst met benodigde spullen kun je vinden op de website van het Vluchthuis. Ook kun je nog steeds de steunverklaring ondertekenen. Financiële steun is ook van harte welkom. Geld kan worden overgemaakt op rekeningnummer 9474245 ten name van AFA Nederland te Den Haag, onder vermelding van “Recht op bestaan”. Verder kun je deelnemen aan de landelijke demonstratie op 23 maart in Amsterdam, die mede door de Vluchthuis-vluchtelingen is georganiseerd.

Harry Westerink