2 december, Leiden: een heerlijk avondje over wit privilege

Voorkant van de flyer (zie voor grote versie onderaan).
Voorkant van de flyer (zie voor grote versie onderaan).

Het heerlijk avondje is gekomen, een avond om ons te verdiepen in wit privilege. Op vrijdag 2 december organiseren Doorbraak en Theater de Generator in de Leidse Vrijplaats het programma “Oké, Zwarte Piet is racisme, maar waar blijft mijn surprise?”. Met een besloten evenement, de theatervoorstelling “Losing our whiteness”, een panelgesprek en een afterparty met dj Rawy Figaroa. Zelfreflectie en introspectief actievoeren vlak voor de verjaardag van Sinterklaas.

Bijeenkomst
Vrijdag 2 december
Vanaf 20:00 uur
Vrijplaats
Middelstegracht 36, Leiden
Gratis toegang
Facebook-event

Uit de oproep: “Witte mensen zijn niet gewend om zichzelf als groep te zien. Zeker niet in het racisme-debat. Maar als mensen worden gediscrimineerd op basis van religie of huidskleur, dan zijn er ook mensen die daarvan profiteren: witte mensen. Ja, het is weer december. En het kan je niet ontgaan zijn dat het fenomeen Zwarte Piet al jaren ter discussie staat in het publieke debat. Maar. Niet dankzij witte mensen. Het probleem is dat witte mensen verantwoordelijk zijn voor racisme en tegelijk positieve verandering vaak tegenhouden. Hier willen we het deze avond graag open en eerlijk over hebben. Met de bezoekers én de vrijwilligers van Vrijplaats Leiden, die voor een groot deel wit zijn. Hoe streef je precies naar een eerlijkere samenleving? En hoe kunnen we de ongelijke machtsverhouding tussen wit en zwart actief afbreken?”

Van 19:00 tot 20:00 uur vindt er eerst een besloten deel van de bijeenkomst plaats, alleen bedoeld voor alle mensen die in de Vrijplaats werken. Daarbij wordt aandacht besteed aan de Sinterklaascadeaus die de meesten van hen al bij hun geboorte hebben meegekregen.

Vervolgens komt wit privilege opnieuw aan de orde in het open deel van het programma, dat vanaf 20:00 uur begint met “Losing my whiteness”. Deze theatervoorstelling kende afgelopen zomer haar première op het theaterfestival De Parade, waar het 43 keer werd gespeeld. Op 2 december vindt de voorstelling voor het eerst in Leiden plaats. “Theater zou onze wereld moeten vergroten”, aldus de inleiding tot deze voorstelling. “In plaats daarvan wordt onze blik vernauwd tot een klein wit universum. En wij als bezoekers hebben dat nauwelijks door. Waarom is wit en middenklasse ‘neutraal’ en zwart, moslim of arm ‘de uitzondering’, terwijl Nederland verre van wit is? De ogen hiervoor sluiten is onderdeel van wit privilege. Durf jij te reflecteren op jouw machtspositie en privileges? Wil jij onder ogen zien dat wij anderen en onszelf tekort doen met alleen een wit perspectief op de wereld? Durf jij te veranderen? Kom binnen, open je ogen, open je hart en wees niet bang. Nee, niet bang zijn. Echt niet nodig. PS: Ben jij niet wit en vind je deze tekst klote omdat het klinkt alsof jij onzichtbaar bent? Dat ben je niet. De Vrijplaats is natuurlijk niet helemaal wit. Maar wel bijna. En dat moet anders.”

“Losing my whiteness” is een theaterstuk van Ioana Tudor en Matthea Westerduin en wordt naast Tudor gespeeld door Wigbertson Julian Isenia en Yang Tang. Tudor is een geëngageerde theatermaker, performer en tevens artistiek leider van Theater De Generator. Westerduin is promovendus op de VU en doet onderzoek naar de relatie tussen uitsluiting, racisme en religie in West-Europa.

Na de voorstelling volgt een panelgesprek. De deelnemers aan dit gesprek houden zich in denken en doen bezig met kritiek op institutioneel racisme en wit privilege. Het bestaan van institutioneel racisme en witte voorrechten vormt voor hen niet een vraag, maar een uitgangspunt. Ook het publiek wordt betrokken bij dit gesprek. Het programma wordt in stijl afgesloten met een eigen draai aan de Vlammende Vrijdag van de Vrijplaats. De mainstream muziekwereld wordt gedomineerd door witte muziek. Op 2 december daarom een opzwepende dansavond met niet-witte alternatieve muziek. Rock die dekoloniale boot!

Harry Westerink

Voorkant van de flyer.
Voorkant van de flyer.
Achterkant van de flyer.
Achterkant van de flyer.