28 april, Leiden: pik-het-niet picknick tegen dwangarbeid en voor bestaanszekerheid
Voor het vijfde opeenvolgende jaar organiseert Doorbraak in Leiden een 1 mei-viering tegen dwangarbeid. Helaas valt 1 mei dit jaar op een zondag. We willen de strijddag zoveel mogelijk samen met dwangarbeiders op hun werkplek vieren en daarom gaan we de donderdag ervoor de straat op. We organiseren dan bij het dwangarbeidcentrum DZB een strijdbare pik-het-niet picknick. Samen met baanlozen, flexarbeiders en anderen die worden getroffen door uitbuiting en bezuinigingen eisen we respect en arbeidsrechten. Doe ook mee!
Pik-het-niet picknickactie
Donderdag 28 april
Van 11:15 tot 12:30 uur
Dwangarbeidcentrum DZB
Le Pooleweg 11, Leiden
Facebook-event
We pikken het niet! Dat is het motto van de gezellige en strijdbare picknick met volop gratis hapjes en drankjes. Zo kun je een energiek broodje “Samen staan we sterk” eten, een heet broodje “Pittig gekruid met actie” of een gortdroog broodje “Bas van Drooge”, vernoemd naar de niet zo smakelijke dwangarbeiddirecteur. Ook zullen er sappige appeltjes voor de dorst zijn, een frisse salarissalade en een heuse “Bij de DZB is het niet veel soeps”-soep. We gaan het plein voor het dwangarbeidcentrum (letterlijk!) omdopen tot een prikkelende actieplek en een waar eetfestijn voor de hongerigen aan de onderkant van de samenleving. De pik-het-niet picknickactie wordt verder opgeleukt met swingende muziek, waarbij alvast verklapt mag worden dat een optreden van de legendarische Borsato Rebellen, bekend van de cover “De meeste droombanen zijn bedrog”, ook is inbegrepen.
De picknick vindt plaats in de pauze van de dwangarbeiders. Die moeten dagelijks sponsjes inpakken, kippenwieltjes maken, schroefjes in zakjes doen, stickers plakken voor bekende supermarkten, enzovoorts. Dat klopt voor geen meter. Want er is kennelijk dus wel degelijk werk, maar ze willen ons er gewoon niet meer voor betalen. Over hoe het eraan toe gaat bij de dwangarbeid in Leiden publiceren we momenteel een reeks artikelen op onze website. Die zijn gebaseerd op de verhalen die dwangarbeiders ons door de jaren verteld hebben en op de interne informatie van de gemeente die we verkregen hebben via WOB-procedures.
Wij vinden: als je werkt, dan heb je recht op een fatsoenlijk loon. Heb je geen werk, dan heb je recht op een uitkering. Heel simpel. Maar de gemeente dwingt ons om te werken zonder loon. Onder het mom van “reïntegratie”. En onder het regime van Sociale Zaken met z’n strafkortingen en schending van je privacy. Natuurlijk kun je weigeren, maar dan kort of stopt men je uitkering. En heb je geen geld meer voor eten en een dak boven je hoofd. Een echte keuze heb je dus niet. Daarom noemen we het dwangarbeid.
Elk uur werk dat gedaan wordt door een bijstandsgerechtigde, kan niet meer gedaan worden via een betaalde baan. Door ons gratis te laten werken, laat de gemeente dus betaalde banen verdwijnen. Zo zorgen ze zelf voor baanloosheid! Gemeenten en bedrijven bezuinigen door mensen te ontslaan en hun werk gratis door ons te laten doen. Dat zien we ook in de zorg, de schoonmaak, supermarkten en andere bedrijven die al miljoenenwinsten maken.
Dwangarbeid is ook bedoeld om mensen af te schrikken die nog wel een betaalde baan hebben. Wees braaf en word niet ontslagen, want anders moet ook jij aan de dwangarbeid. Dat is de boodschap.
Steeds meer dwangarbeiders, andere uitkeringsgerechtigden en hun sympathisanten komen in verzet. Ze vertellen hun ervaringen, organiseren zich en gaan de straat op. Individueel tegenstribbelen groeit zo uit tot gezamenlijk verzet. In meerdere steden zijn al actiecomités opgericht en successen behaald. Ook de SP en de FNV zijn inmiddels, mede door onze druk van onderop, enigszins in actie gekomen tegen dwangarbeid.
Eric Krebbers
Door DOORBRAAK zijn de slechte praktijken van de gemeente LEIDEN ten nadele van mensen die afhankelijk zijn van de Particiapatie wet bekend. Dat is heel goed maar de keerzijde is dat nu Bijstanders niet meer naar Leiden durven verhuizen zo dat DOORBRAAK onbedoeld mee werkt aan het weren van armoezaaiers die naar Leiden willen verhuizen. Ik wil zelf ooit eens verhuizen naar Leiden maar heb gezien mijn Bijstand uitkering in andere gemeente twijfels of dat op korte termijn een goed idee is.
Hoi NN, de gemeente Leiden is vast niet speciaal erger dan andere gemeenten. Misschien zijn de misstanden hier alleen bekender geworden door ons verzet. Wat ons betreft ben je van harte welkom in Leiden. Hoe meer bijstandsgerechtigden die zich willen verzetten hoe beter: samen staan we sterk.
En het mag dan erg zijn in Leiden: we hebben ook een stukje macht opgebouwd en de gemeente durft bijvoorbeeld geen leden van Doorbraak aan de dwangarbeid te zetten, onder meer uit angst dat we op de werkvloer gaan organiseren en dat we de vuile was nog meer buiten gaan hangen. Dus kom met ons meedoen en voel ook die gezamenlijke kracht, die weerbaarheid tegen de gemeente.
@Eric : ” de gemeente Leiden is vast niet speciaal erger dan andere gemeenten ” schrijf je . Erg erger ergst . Het heeft wel zin om je van te voren te informeren als je naar een andere gemeente wilt verhuizen en Bijstand aanvragen. ” Shoppen ” word dat wel negatief genoemd. Er zijn gemeenten die bijv. nog een ” witgoed fonds ” hebben of variant daar op zo dat je een keer in de zo veel jaar wat keuken apparaten en wasmachine mag kopen op kosten gemeente. Niet het mooiste duurste natuurlijk zit een max aan wat je mag besteden. En soms ook nog een bedragje per jaar ” om deel te nemen aan de samenleving ” zo dat je na lange jaren op het minimum niet eens meer weet waar je het aan uit moet geven en je het weer kan inleveren aan de gemeente belasting en / of Waterschap belasting. Ja dat komt voor de meesten zitten diep in de schulden maar je hebt er ook die zo minimaal leven tientallen jaren dat ze zich niet meer kunnen voorstellen hoe geld uit te geven en aan wat. Dan koopt zo iemand een apparaat wat vervolgens in een hoekje staat ongebruikt wegens te veel werk en onnodig. Maar bijv. in Haarlem is het slecht voor de Bijstanders ook de Voedselbank is daar in mijn ervaring zeer slecht. Ik ben daar al een aantal jaren weg maar ga er van uit dat het niet beter is geworden. Een mensonwaardige behandeling. Het is daar inmiddels ook zeer moeiljk om aan een sociale huur woning te komen. Een mooie grote woning in een monument centrum leiden is ook vrijwel onmogelijk. Misschien een kamer in een hofje . Dus je komt er sowieso niet in. Wat het effect is van DOORBRAAK in Leiden ? Het kan ook zijn dat de gemeente met de hakken in het zand gaat. Als je geen deelnemer aan DOORBRAAK bent dan sta je zwak ? Wat zijn de gevolgen als er bekend is dat je deel neemt aan Doorbraak ? Achter je rug een aantekening dat je een querulant bent ? Of ” gek ” ? Ik zit inmiddels met zo ’n dik stigmatiserend dossier na verhuizingen dat ik denk waar ga ik me op richten ? Leven of die hopeloze strijd aan gaan ? leven dan maar. Ik hoop nooit meer voor een baas te moeten werken in de tred molen . Ik heb geen hekel aan werken voor de duidelijkheid.
Wat is het effect van geen Doorbraak in Leiden? Wat is het gevolg als we ons niet verzetten? Waren er überhaupt ooit uitkeringen en sociale woningen geweest als onze voorouders zich niet hadden verzet? Alleen al daarom is verzet onontbeerlijk, zonder verzet hebben we helemaal geen leven. En voor alle zekerheid: wat jij doet moet je natuurlijk helemaal zelf weten.
@ NN je klinkt erg teleurgeteld en verbitterd joh. Hoop dat t snel weer beter met je gaat. En verder denk ik dat er door heel nederland problemen zijn voor mensen met weinig geld en een uitkering. Doorbraak maakt het bespreekbaar en probeert er wat aan te doen. Als mensen niet naar Leiden zouden verhuizen omdat het hier slechter zou zijn, zou ik zeggen: dat klopt niet. Je weet hier gewoon meer waar je aan toe bent. In andere steden is het echt niet beter. En zowel dan wil je dat zo houden want er wordt in heel nederland steeds meer bezuinigd en er gaan steeds meer mensen de dupe worden helaas. En waarom als iemand het ergens goed heeft zou die gene niet strijden voor anderen die het ergens anders slechter hebben? We kunnen nou eenmaal niet allemaal naar 1 stad verhuizen omdat je daar wel een uitkering krijgt. Of geld voor een wasmachine. Dat zou overal zo moeten zijn toch? En samen sta je sterker is een bekend spreekwoord 😉 Zeker in dit geval want mensen met schulden, uitkering etc hebben al genoeg zorgen aan hun hoofd en dan moet je ook nog eens gaan vechten voor je recht. Iedereen gaat daar op zn eigen manier mee om maar ik denk dat het goed is dat doorbraak organiseert en t opneemt voor mensen met een kwetsbare positie. 🙂 En ja, dan kan je ook een hoop kritiek over je heen krijgen. En dat is niet altijd leuk. Zo te horen heb jij daar ook mee te maken gehad en blijkbaar is de manier van doorbraak niet jouw manier en wens je daar afstand van te doen en lukt dat niet zo goed. Maar wat maakt het uit als je strijd voor iets waar je in gelooft? Als je voor jezelf opkomt? Daar moet je je nooit voor schamen of spijt van hebben vind ik. 🙂 succes met alles.