5 september, Amsterdam: demonstratie tegen de Gouden Koets
Op zaterdag 5 september organiseert actiegroep De Grauwe Koets een demonstratie op het Amsterdamse Museumplein tegen de Gouden Koets. Op de koets staan panelen met racistische afbeeldingen waarop het koloniale verleden verheerlijkt wordt. De actiegroep, waarin ook Doorbraak meedoet, vindt het schandalig dat de koning rondrijdt in een koets waar koloniale propaganda wordt vertoond, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. De actiegroep pleit ervoor om de koets in een museum te zetten, waar hij kan dienen als educatiemateriaal. Een museum is de enige juiste context om de koets te vertonen.
Demonstratie tegen de Gouden Koets
Zaterdag 5 september
Van 14:00 tot 15:00 uur
Museumplein, Amsterdam
Facebook
Sprekers: Marjan Boelsma, Stacey Esajas, University of Color, BNice (spoken word)
De demonstratie wordt muzikaal begeleid door Faja Creation Brassband.
Eerder publiceerde de actiegroep al een open brief tegen de koloniale propaganda op de Gouden Koets. Die was mede ondertekend door achttien anti-racistische en anti-koloniale organisaties en vijf historici. De mensen van De Grauwe Koets voerden eerder actie tegen de propagandafilm “Michiel de Ruyter”. Zowel bij deze film als bij de Gouden Koets richt de kritiek zich op het verheerlijken van het koloniale verleden van Nederland. Die kritiek was ook de kern van het artikel van Doorbraak-activist Joris Hanse dat vorige week op Joop.nl verscheen.
Eric Krebbers
Graag zou ik van de mensen die tegen de panelen zij wetenn waar ze hun kleren en schoenen kopen waarschijnlijk zijn deze gemaakt door kind slaven , dat vind ik op dit moment belangrijker dan iets wat gebeurd is drie – vier honderd jaar geleden
Prima dat jij dat belangrijker zegt te vinden. Wij vinden beide een probleem en belangrijk. Gelukkig mogen mensen zelf bepalen waar ze actie tegen voeren.
Helaas komt het maar al te vaak voor dat critici zeggen iets anders belangrijker te vinden dan anti-racistische en anti-nationalistische strijd in Nederland, maar zonder dat ze zich dan zelf engageren in die andere ‘belangrijkere’ strijd. Je zou kunnen zeggen dat ze die andere strijd alleen maar noemen, ja misbruiken om het anti-racisme en anti-nationalisme in diskrediet te brengen. Ze reduceren die andere ‘belangrijkere’ strijd tot een stok om activisten mee te slaan die anti-racisme en anti-nationalisme wel belangrijk vinden. Dat laat zien dat ze die andere ‘belangrijkere’ strijd hen eigenlijk net zo min aan het hart gaat. Je zal zien dat activisten die werkelijk strijden tegen de misstanden in de kledingindustrie niet op deze manier zouden reageren, geen behoefte hebben aan het oproepen van tegenstellingen tussen bewegingen waarvan zij en wij weten dat die in elkaars verlengde opereren.
Concreet: hoogstwaarschijnlijk draag jij die schoenen ook, profiteer jij net als ieder ander dus van die kinderen daar, zet je je niet voor hen in, en verneder je hen nog eens extra doordat je hen slechts als objecten misbruikt in een ‘discussie’ die bedoeld is om onze strijd af te zeiken…
Ga lekker ergens anders stoken!
De gouden koets is een museumstuk, dat af en toe naar buiten gehaald wordt voor tradities etc. In die zin is het logisch om dit stukje geschiedenis op de koets te laten zitten. Ook zoals hij nu tentoongesteld is in Paleis het Loo, laat duidelijk zien dat men men rekening houdt met de betreffende panelen, deze zijn niet of nauwelijks te zien.
Persoonlijk vind ik het overigens in deze tijd geen “ophemeling van slavernij”, eerder een herinnering aan hoe het vroeger was, een vroeger waar we ons voor moeten schamen en dat we in Nederland achter ons gelaten hebben.
Om de panelen nou te verwijderen o.i.d. omdat bepaalde mensen het “niet aan kunnen” vind ik onzin. Als er nu mensen rondlopen die nog ‘actief’ slaaf geweest zijn en traumatische ervaringen hebben gehad, maar die zijn inmiddels allemaal 400 jaar of meer dood.
In dat geval neem ik aanstoot aan alle Duitse zaken, vlaggen, worst, bier etc. Tenslotte zijn wij 5 jaar onderdrukt en uitgehongerd. En zo kan ik er nog wel een paar verzinnen.
Kinderen en onwetenden die de panelen nu voor het eerst ziet kunnen alleen maar concluderen dat blanken lui zijn en de ‘gekleurden’ hard werken en behulpzam zijn. Voor wie ouder en opgeleid is kan het zelf in context plaatsen. Er is denk ik niemand die die panelen ziet en denkt “Zo….dat was mooi vroeger. Zo maar eens wat kleurlingen aan de ketting leggen !”.
Of over een andere boeg:, als je de panelen niet wil zien, kom dan niet kijken !
Beste Sander, je schrijft: “Ook zoals hij nu tentoongesteld is in Paleis het Loo, laat duidelijk zien dat men men rekening houdt met de betreffende panelen, deze zijn niet of nauwelijks te zien.” Dat is maar de vraag. En dit is natuurlijk ook niet onze bedoeling. Wij zijn ervoor dat de panelen wel degelijk te zien zijn. Maar dan met een bijschrift wat het tafereel erop voorstelt, in welke context ze gemaakt zijn en welke repressieve en (zwarte en bruine) mensen verachtende ideologie erachter zit.
Je schrijft ook dat het onzin is om de panelen te verwijderen “omdat bepaalde mensen het ‘niet aan kunnen'”. Dat hebben wij nooit beweerd. Sowieso willen we de panelen niet verwijderen, maar gewoon die hele koets het museum in bonjouren. (Liefst met de monarchie er nog in, maar dat is een andere discussie.) Je verzinsel over “niet aankunnen” komt vooral over als een maniertje om critici weg te zetten als o zo zielige mensen, maar dat zijn we niet. We willen gewoon niet leven in een racistische samenleving waar het normaal wordt gevonden om kritiekloos met koloniale taferelen rond te paraderen.
Ik maak uit je reactie verder op dat je vindt dat de koets gewoon moet blijven rondrijden met die panelen erop, omdat dat nu eenmaal traditie is. Dat iets traditie is, is eigenlijk geen echt argument, want alle tradities zijn ooit ingesteld (meestal verrassend recent) en veranderen ook voortdurend.
Maar ik zou er persoonlijk ook best mee kunnen leven als de Oranjes bleven rondrijden met die koets met die koloniale en racistische panelen erop. Maar dan voortaan met enorme teksten erbij op de koets, of ervoor en erachter, met info dat deze familie haar rijkdom grotendeels verworven heeft met de uitbuiting die op de panelen te zien is, dat de beeltenissen de superioriteitsgevoelens van de inzittenden illustreerden en nog steeds illustreren. Een duur reclamebureau er op zetten dan komen daar vast wel een paar rake spreuken uit. Dan hoeven we niet meer te speculeren wat die “kinderen en onwetenden” en “ouder en opgeleiden” denken, dan kan er geen enkel misverstand meer bestaan. Zoals je al aangeeft: dat het iets is waar we ons met z’n allen (de witten dan) voor moeten schamen. Maar dat we het écht achter ons gelaten hebben is natuurlijk niet waar: de meeste grondstoffen worden nog steeds uit arm gemaakte landen geroofd en de meeste van onze spullen worden nog steeds voor een appel en een ei gemaakt in veel van diezelfde arm gemaakte landen.