22 april, Amsterdam: bijeenkomst van comité Dwangarbeid Nee
Als vervolg op de protestactie van 25 maart tegen dwangarbeid voor werklozen organiseert het Amsterdamse comité Dwangarbeid Nee op 22 april een bijeenkomst voor dwangarbeiders en andere uitkeringsgerechtigden. Door zich bij het comité aan te sluiten kunnen werklozen samen sterk staan in de strijd voor respect en erkenning van hun rechten.
Bijeenkomst
Maandag 22 april, vanaf 19:00 uur
Stadhuis/Stopera, zaal 0233 (Joop den Uyl-zaal)
Amstel 1, Amsterdam
(vooraf opgeven kan: info@dwangarbeidnee.nl)
Aan het comité Dwangarbeid Nee doen naast bijstandsgerechtigden zelf ook organisaties mee: de Abvakabo FNV, FNV Bondgenoten, SP Amsterdam, de Anarcho-Syndicalistische Bond (ASB), Bijstandsbond, comité Vrouwen en de bijstand/EVA, en Doorbraak. Leden en sympathisanten van het comité deelden op 25 maart pamfletten uit aan mensen die in het Praktijkcentrum van de Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Amsterdam aan de Laarderhoogtweg verplicht onbetaald werk verrichten of vanuit dat centrum naar andere plekken in de stad worden gebracht om gedwongen gratis te werken. Veel werkende werklozen gingen ter plekke met de actievoerders in gesprek en bleken flink boos te zijn over het onrecht dat hen wordt aangedaan. Met het systeem van dwangarbeid wordt het minimumloon stelselmatig ontdoken en worden arbeidsrechten verkwanseld. Dat blijkt ook uit de ervaringen van bezoekers van het spreekuur van de Bijstandsbond, uit een onlangs gepubliceerd zwartboek over werken in de bijstand van de FNV en uit de verhalen van werklozen op de site van Doorbraak.
In het Praktijkcentrum worden bijstandsgerechtigden geselecteerd om met behoud van uitkering te gaan werken bij onder meer de gemeente, bij winkels als Albert Heijn en Hema, in callcenters en de beveiliging, en op Schiphol. In het centrum zelf mogen de werkers zonder loon ook tijdens de pauzes het terrein niet verlaten. Voortdurend wordt gedreigd met stopzetting of verlaging van hun uitkering. Er heerst een sfeer van intimidatie en repressie. “Dit moet stoppen”, aldus het comité. “Bijstandsgerechtigden verdienen geen armoede, slechte behandeling en uitbuiting, maar respect en gewoon goed werk met loon voor wie dat wil en kan.”
Ben je dwangarbeider en heb je steun nodig? Wil je samen met anderen in Amsterdam in actie komen tegen het onrecht? Kom dan naar de bijeenkomst op 22 april.
Harry Westerink
Een mooi, strak en duidelijk actiebord! Succes op 22 april.
Mag ik langs deze weg attenderen opeen oude VPRO aflevering van “andere tijden” genaamd
“de heren van Goes, zo week als moes”? daarin wordt verslag gemaakt over de regenten van Goes uit de jaren 40 die dissidenten naar de noord oost polder deporteerden om daar van de rauwe zeebodem hun bestaan maar op te bouwen zonder voldoende bestaansmiddelen zelfs ?
een gruwlijke reportage die zijn weerklank duidelijk in deze tijden heeft.
Beste Moestuin,
Niet alleen de heren van Goes. Vanuit het hele land. Droogleggen Zuiderzee.
In dezelfde tijd lieten de nationaal socialistische buren op soortgelijke wijze de Westwall aanleggen als antwoord op de franse Maginot linie. Alleen vind ik beide projekten geen uitbuiting zoals het nu gebeurt. Diende hogere doelen. Nu moet je gratis werken voor “bevriende” bedrijven van “ambtenaren”. Pure verrijking. Topic dissidenten moeten we het nog maar eens over hebben. Huidige maatschappij kent terreur van links en rechts naast de gebruikelijke roomse en calvinistische uitbuiting.
Hallo mensen van het comite Dwangarbeid NEE, ik krijg veel verbaasde reacties als ik op straat mensen vertel van dit initiatief.
Men is veel te weinig op de hoogte van de problemen die door dwangarbeid veroorzaakt worden.
Werkenden zeggen; iedereen moet werken voor zijn geld..!!
Graag wat meer ruchtbaarheid aan dit initiatief, mensen die werken hebben weinig tijd te speuren op internet, maar echt iedereen leest kranten.
Men is echt veel te weinig op de hoogte van wat er speelt.
Bertus uytenbrock dankt u