5 juni, Den Haag: actie tijdens Kamerdebat over dwangarbeid
Op 5 juni gaat de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken praten over verplicht onbetaald werken voor bijstandsgerechtigden en andere zaken die samenhangen met de Wet Werk en Bijstand (WWB). Het comité Dwangarbeid Nee, waar behalve Doorbraak ook de SP, de FNV en de Amsterdamse Bijstandsbond aan deelnemen, roept op om die dag actie te voeren bij de Tweede Kamer en het parlementaire debat bij te wonen. Het ziet er naar uit dat dwangarbeiders uit het hele land, onder meer uit Amsterdam, Zeeland, Noord-Brabant en Friesland, naar Den Haag zullen afreizen om hun stem te laten horen.
Actie tijdens Kamerdebat over dwangarbeid
Woensdag 5 juni, vanaf 9:30 uur
Tweede Kamer-gebouw, Plein, Den Haag
Vanuit Amsterdam gaat bij voldoende deelname (meer dan twintig mensen) een bus naar de actie. Wil je mee? Geef je op bij het comité Dwangarbeid Nee via info@dwangarbeidnee.nl of 020-6898806.
Vanuit Vlissingen gaat ook een bus. Wil je mee? Geef je op bij de SP Vlissingen via p.coret@online.nl.
“Het wordt tijd dat de Tweede Kamer van ons hoort hoe de praktijk echt is!”, aldus het comité Dwangarbeid Nee. “Van mensen die zelf de gevolgen van dwangarbeid meemaken en die in tegenstelling tot een meerderheid van de Tweede Kamer willen dat er zo snel mogelijk een einde komt aan deze dwangarbeid, slechte behandeling, gebrek aan respect en verplicht werken zonder loon en zonder uitzicht op een betaalde baan voor wie dat wil en kan.” Voor de ingang van het Tweede Kamer-gebouw gaat het comité actievoeren met spandoeken. Ook wordt aan politici gevraagd om een grote loonstrook door te knippen, als symbool voor het feit dat dwangarbeiders geen loon ontvangen en dat met dwangarbeid het minimumloon wordt ontdoken. Het comité roept werkende werklozen nadrukkelijk op om de misstanden van dwangarbeid “goed tussen de oren van de Kamerleden te knopen”.
Waslijst aan klachten
Onderdeel van het debat vormt de brief van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken waarmee ze in april reageerde op het in februari verschenen zwartboek “Werken in de bijstand” van de FNV. Hoewel de vakbond niet eens stelling nam tegen alle vormen van verplicht onbetaald werken met behoud van uitkering, wist Klijnsma zelfs die afgezwakte kritiek nog zodanig af te vijlen dat er niet meer dan wat gruis overbleef. De staatssecretaris verdedigt het systeem van dwangarbeid voor werklozen en haalt zich daarmee de woede van een heleboel dwangarbeiders op de hals. Haar te betitelen als “staatssecretaris van Dwangarbeid” is dan ook volkomen op zijn plaats. Het regent inmiddels klachten over verplicht onbetaald werken. Behalve het FNV-zwartboek heeft Klijnsma onlangs, op 27 mei, ook het SP-zwartboek “Tewerkgestelden aan het woord” aangeboden gekregen, tijdens een chaingang-actie van dwangarbeiders in Bolsward, een actie die vier dagen eerder ook al in Drachten plaatsvond. Dat onderzoek somt de ellende op die werkende werklozen in Zuid-West Friesland moeten meemaken. Uit een recente brief van de Landelijke Cliëntenraad, een belangenorganisatie voor bijstandsgerechtigden, blijkt dat ook gemeentelijke cliëntenraden inmiddels al een hoop kritiek van werklozen op dwangarbeid hebben ontvangen. De FNV heeft onlangs met een enquête nog een vervolg gegeven op het eigen zwartboek. Die inventarisatie bevestigt de bestaande kritieken en ervaringsverhalen.
Het comité Dwangarbeid Nee heeft de waslijst aan klachten nog eens helder op een rijtje gezet, opgesteld vanuit het perspectief van de dwangarbeiders zelf:
- Het voelt als een gevangenis, het is dwangarbeid.
- Er is misbruik van macht door de klantmanagers.
- Er wordt voortdurend gedreigd met straf en die leggen ze ook op, zonder iets te zeggen of te schrijven.
- Je wordt voortdurend gewantrouwd.
- Ze gaan ervan uit dat je liegt totdat het tegendeel bewezen is, waarbij je privacy wordt geschonden.
- Je wordt erg klein gemaakt. “Ik moet voortdurend huilen”, aldus een van de dwangarbeiders.
- Je komt in de schulden.
- Je werkt niet alleen gratis, het kost je ook nog geld. Je moet er geld op toeleggen voor reiskosten en kinderopvang, en dergelijke.
- Er worden beloften gegeven die nooit worden waargemaakt.
- Ze helpen je niet om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Je wordt daarbij eigenlijk tegengewerkt.
- Je moet aanwezig zijn op de werkplek. Als je ziek bent, dan geloven ze je niet.
Te verwachten valt dat de staatssecretaris nog een heleboel zwartboeken, rapporten, onderzoeken en andere kritieken in ontvangst moet nemen, voordat ze de barre werkelijkheid van de dwangarbeid onder ogen gaat zien en toegeeft dat het hemeltergende systeem van verplicht onbetaald werken helemaal uit de klauwen is gelopen. Maar de dwangarbeiders lusten Klijnsma en andere veelverdieners rauw en zullen dit soort beleidsmakers blijven confronteren met hun protesten.
Verdringing
De FNV heeft in de aanloop naar het debat op 5 juni een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. “Het is jammer dat de staatssecretaris de klachten afdoet alsof slechts een enkeling last heeft van slechte bejegening en alsof een nekeling van mening is dat er wellicht sprake is van verdringing. Onze bevindingen zijn anders”, schrijft de bond. “Als de gemeente iemand van het uitzendbureau moet inhuren om een bijstandsgerechtigde te vervangen die ziek is, dan is er sprake van verdringing. Als een schilder door de gemeente uitgeleend wordt aan een woningstichting om woningen te schilderen, is er sprake van verdringing. Als een bijstandsgerechtigde het werk doet dat voorheen zijn WSW-geïndiceerde vrouw deed, dan is er sprake van verdringing. Als de gemeente niet langer delen van de zorg of groenvoorziening uitbesteedt, maar die taken laat uitvoeren door bijstandsgerechtigden, dan is er sprake van verdringing.” Duidelijke taal, die aansluit bij de boodschap die Doorbraak al twee jaar aan het geven is: dwangarbeid voor werklozen leidt per definitie tot verdringing en vernietigt betaalde banen.
Maar ondanks de terechte kritiek stelt de vakbond zich in zijn brief aan de Tweede Kamer te weinig principieel op, zoals eerder ook al het geval was. In de brief pleit men “voor heldere kaders in de WWB. Bijvoorbeeld hoe lang werken met behoud van uitkering toelaatbaar is. De FNV stelt dat drie maanden voldoende is indien er daadwerkelijk een afstand tot de arbeidsmarkt is.” Maar wie deelneemt aan een comité dat Dwangarbeid Nee heet, zoals de FNV doet, die zou geen genoegen moeten nemen met een beetje minder dwangarbeid voor werklozen. Nee, want elke maand, elke week, elke dag, elk uur en elke minuut dwangarbeid is er een teveel.
Harry Westerink
Beste doorbraak,
Om echt invloed te hebben lijkt het mij van belang dat actiecomités en personen die tegen werken met behoud van uitkering zijn gaan samenwerken. Daarbij zal het nodig zijn dat we samen een doelstelling formuleren een actiestrategie vaststellen. Ik ben van mening dat zolang iedereen apart acties organiseert er weinig resultaten bereikt zullen worden. Het is echter wel nodig dat we binnen de groep bereid zijn water bij de wijn te doen om te komen tot een doel een een actiestrategie. Mijn voorstel is dat mensen die ook deze mening toegedaan zijn na de vergadering van de tweede kamer commissie na de vergadering bijeen komen om proberen een begin te maken met samenwerking tussen de verschillende groepen. Iemand zou hiervoor het initiatief moeten nemen.
Groet,
Wil Driessen
We zullen goed herrie gaan maken in Den Haag!!
Deze waanzin moet snel ophouden.
Condor
Condor,
De waanzin duurt al decennia en het ergste moet nog beginnen. Worden Syrische toestanden. Kleine “elite” die de rest buiten wil sluiten.
Dat gaat niet lang meer goed. Wanneer stoppen jullie eigenlijk eens met allen over de z.g. “werklozen” te praten. Er zijn nog heel wat andere doelgroepen die die dwangarbeid niet verdienen. Als zwaar gehandicapte met en/of andere heftige aandoeningen is het niet prettig werken voor nop.
Beste Benno, “werklozen” zijn niet onze “doelgroep”. We zijn zelf werklozen die voor onszelf opkomen, mag dat?
Dat wil niet zeggen dat anderen geen steun verdienen in hun strijd, maar we kunnen niet alles tegelijk doen. Welke strijd lever jij, dat je anderen kunt bekritiseren dat ze onvoldoende oppakken?
Benno, even voor de duidelijkheid: mensen met een indicatie verdienen gewoon het minimumsalaris, en wij vechten ervoor dat wij ook net zoals elke burger netjes betaald worden.
Wil die afspraken zijn al gemaakt. Een aantal van de aanwezigen gaan na het debat om tafel zitten. Doe je ook mee?
groet
Ben
Beste Wil, ik wilde nog even reageren op je bijdrage helemaal bovenaan. Ik ben het wel eens dat er op punten samengewerkt/gecoördineerd zou kunnen worden. Maar in het formuleren van een gezamenlijke doelstelling en actiestrategie zie ik persoonlijk weinig heil, in ieder geval op dit moment.
Om een aantal redenen:
– we hebben hier te maken met heel uiteenlopende organisaties en groepen, kwa grootte en kwa politieke visie.
– “water bij de wijn” doen maakt ons protest, denk ik, juist niet sterker. Wij zullen in ieder geval nooit een mening naar buiten gaan brengen die niet weergeeft wat wij en andere werklozen en dwangarbeiders willen. De FNV vindt het bijvoorbeeld te billijken om mensen tot drie maanden aan de dwangarbeid te zetten, terwijl wij er principieel tegen zijn. Als wij om de een of andere reden ineens zouden gaan zeggen dat dwangarbeid toch best is, voor een korte periode, maakt ons dat in onze eigen ogen en die van onze vrienden in het dwangarbeidcentrum volkomen ongeloofwaardig, en het zou de basis wegslaan uit onze politiek en organisatie.
– Ik denk dat het protest richting Tweede Kamer best belangrijk is, maar dat het opbouwen van lokale kracht op dit moment nog belangrijker is. Ik denk ook dat we meer kans maken om lokaal dwangarbeid te verminderen of af te schaffen dan landelijk. De regering gaat niet snel om, maar je kunt bijvoorbeeld wel proberen om op relatief korte termijn een dwangarbeidcentrum onbeheers- of onbetaalbaar te maken, waardoor de dwangarbeid moet stoppen.
Overigens is bij ons in Leiden niets bekend van zo’n overleg na afloop van het Tweede Kamer-protest.
Met vriendelijke groeten,
Eric Krebbers
Beste Eric,
De vraag is of het belangrijker is om je te houden aan je principes of het bereiken van een resultaat. Als er landelijk wordt samengewerkt kan van die groep uit ook de ontwikkeling van meer lokale acties ondersteund worden. Het is ook belangrijk dat er kennis wordt uitgewisseld zodat niet iedere groep opnieuw het wiel zelf moet uitvinden. Als iedere lokale groep appart blijft functioneren zal het niet lukken om het beleid van de regering te beïnvloeden.
Het zou goed zijn als Timedesk op zoveel mogelijk plaatsen meldt wie er mee wil doen aan het opzetten van een landelijke samenwerking en dit op zoveel mogelijk plaatsen op internet meld.
Beste Wil,
Ik heb eigenlijk niet het idee dat je echt op mijn argumenten ingaat. Het gaat niet om principes, maar om of je samen met andere dwangarbeiders blijft verwoorden waar je voor staat, of dat je iets anders gaat zeggen wat ‘strategisch’ zou zijn, maar waarvoor geen van betrokken dwangarbeiders zelf warm loopt. Sterker nog, in Leiden is men bijvoorbeeld gedwongen zes weken te dwangarbeiden, ga je dan de straat op met de FNV om dwangarbeid te beperken tot drie maanden?
Als het gaat om “water bij de wijn” doen komt het er altijd op neer dat de grote gezagsgetrouwe clubs, zoals de bonden, hun verhaal opleggen aan de kleinere van onderop-organisaties. Maar als de bond “water bij de wijn” zou willen doen, en zich gewoon principieel tegen dwangarbeid zou uitspreken, dan is het een ander verhaal.
Wat de SP betreft is het in Leiden eenzelfde verhaal: die partij zit in het college van B&W en stemt zo in met dwangarbeid. Hoeveel “water bij de wijn” zouden we in dat geval wel niet moeten doen?
Eric
Even voor de duidelijkheid Aad, mensen met een indicatie verdienen dus bepaald niet het minimum salaris.
Wij strijden al langer dan jullie voor gelijke rechten. Want wij hebben het al tijden slechter.
Benno, nu ga je zielig doen. De klanten van Orionis met een beperking (indicatie) verdienen gewoon het minimumsalaris. Wat vreemd dan dat de klanten van Orionis met een indicatie niet klagen over het salaris. Waar ze wel over klagen is dat ze dadelijk hun baan kwijt zijn, doormede van Orionis. En daar staan wij ook morgen voor in Den Haag. Ga dan lekker in een hoekje zitten en van ik ben zielig. Sta gewoon op doet er wat mee. In plaats van anderen de schuld geven.
Aad, jouw informatie klopt gewoon niet. Waarschijnlijk omdat je echt landelijk niet goed op de hoogte bent. Wil je je onthouden van grievende opmerkingen. Je bent zelf zielig.
De laatste jaren worden er slechts 16 of 27 uren contracten vertstrekt aan nieuwe instromers met een indicatie. Kom je niet mee aan minimumloon. Een aantal jaren geleden heeft men de doelstelling uitgevonden dat 75% minimumloon ook wel leuk was. Hun baan kunnen ze niet kwijt zijn. Dat is een fabel. Waarschijnlijk ken jij de huidige regeling, sociaal akkoord en de nieuwe participatiewet (met evt wijzigingingen te komen) gewoon niet. Enkel is duister wat hun loon dan zal zijn. Ik geef trouwens geen anderen de schuld. Ik wijs jullie er op dat julie een “elite” willen creeren en dat de rest (zeg je zelf wederom) het geweldig zou gaan. En dat de rest er nog nooit strijd voor heeft gevoerd. Wij hebben al diverse lange marsen gehad. Vervolgens geven jullie aan dat er niks verkeerd is om voor jullie zelf (minderheid) op te komen. Al die stapjes die jullie nu pogen te doen hebben wij jaren geleden ook al gedaan. In zeer breed verband. Meer dan de orionis.
Benno,
Ik denk dat je een beetje destructief bezig bent door zo tweedracht te zaaien tussen dwangarbeiders en wsw-ers. Het is toch geen wedstrijdje ‘zielig zijn’ of ‘wie voert de beste strijd’? Als werkloze ben ik 100 procent solidair met strijdende en andere wsw-ers die het eveneens zwaar te voortduren hebben, en ik wed dat dat geldt voor alle andere werklozen en dwangarbeiders die hier op de website reageren.
Hou alsjeblieft op met je klaagzang als dwangarbeiders en andere werklozen voor zichzelf opkomen. Mogen we? Met onze strijd willen we niet, ik herhaal: NIET, zeggen dat wij het zwaarder hebben dan anderen, daar gaat het ons helemaal niet om. Wij willen onze situatie verbeteren, en steunen waar het mogelijk is ook de strijd van wsw-ers, en we weten zeker dat die solidariteit in verreweg de meeste gevallen wederzijds is!
Ik zaai eendracht geen tweedracht. En daar wijs ik jullie ook op.
De wijze lessen van de vorige kruistochten willen jullie terzijde schuiven.
Het lijkt wel als ik het hier zo lees als of wij als zieligerds niks hebben durven doen.
Nou helaas dan, we hebben er heel veel aan gedaan en doen we nog.
Wij zijn een eerdere generatie dwangarbeiders. Het zou passen met ons op te trekken in plaats van negatief commentaar te geven. Want dat zaait tweedracht. Iedereen die in die situatie zit wil zou lieftst mogelijk willen solliciteren bij een normale baas. Een voorrecht wat jullie hebben en de SW-ers b.v. niet. Het sociale stelsel klopt gewoon niet. Is al jaren zo.
Het beste werkt aanpakken van de profiteurs van dit idiote circus. Dus zo’n klant bewust maken dat hij verkeerd bezig is. Net als die bedrijven die goedkoping kleding in Azië laten maken.
Beste Benno, we zijn helemaal niet negatief en zien jullie niet als zielegerds. Laten we erover ophouden.
Als jij met andere wsw-ers de komende tijd iets doet kwa protest, op welke manier dan ook, laat ons dat dan weten, dan kunnen we onze solidariteit betuigen, eventueel meedoen en van jullie lange strijdervaring leren. Hopelijk kan dat dan wederzijds zijn.
Succes in de strijd!
Geachte allemaal, dwangarbeid is schending mensenrechten. Dat is dus een misdaad volgens artikel 365 strafrecht. Een uitleg staat op;
http://www.ipernity.com/blog/bertus/429910
Voor nog meer uitleg kijkt u op: http://www.ipernity.com/blog/bertus/popular
bertus uytenbrock
Eric,
In principe staan wij achter jullie. Wij waren er al lang mee bezig. Jullie zijn de laatste slachtoffers (hoop ik). Alleen gaan we niet meer in de bus met spandoek. Om dit te stoppen vergt het helaas andere werkwijzen. Als je zoiets als Tamirplein vol krijgt landelijk dan kan het wel weer. Vrees dat je daar de nederlanders niet voor krijgt. Zou wel moeten. Nooit gedacht dat je in dit land als slaaf verkocht kon worden in dit millenium. Dus wel. Noemen ze wegzetten tegen nul-tarief.