In verzet tegen het schrikbewind van een Leidse reïntegratie-ambtenaar
Voor de ingang van De Zijl Bedrijven (DZB), de plek waar Leidse bijstandsgerechtigden verplicht onbetaald moeten werken, sta ik die morgen te wachten op de 53-jarige dwangarbeider Achmed. Hij heeft me gevraagd om met hem mee te gaan naar een afspraak met zijn reïntegratieconsulent Angelique van Delft. Omdat hij verwacht dat het een moeilijk gesprek gaat worden, vindt hij het prettig dat ik hem vergezel. De ene werkloze ondersteunt zo de andere. Dat geeft hem hopelijk wat minder stress.
Hij en zijn vrouw gaan al langere tijd psychisch flink gebukt onder het schrikbewind van deze ambtenaar. Ze zijn er letterlijk ziek van geworden. Het is onze bedoeling dat ik bij het gesprek ga zitten en er getuige van ben. Misschien kan ik ook nog mijn zegje doen. De dubieuze reputatie van Van Delft is haar vooruitgesneld. Niet alleen van Achmed, maar ook van andere werklozen had ik eerder al begrepen dat ze zich bot, naar en streng opstelt. Dat belooft dus wat.
Dwangarbeid tot aan je pensioen?
Volgens de beleidsvisie Participatie (2011-2014) en de website van de gemeente Leiden worden bijstandsgerechtigden maximaal zes weken gratis aan het werk gezet in het dwangarbeidcentrum DZB. In werkelijkheid moeten veel van de dwangarbeiders daar flink wat langer blijven. Ze worden gedwongen om een ‘contract’ te tekenen zonder einddatum. Weigeren ze te tekenen, dan kunnen ze fluiten naar een uitkering. Tekenen ze wel, dan kunnen ze in principe tot aan hun pensioen gekluisterd blijven aan het dwangarbeidcentrum. Tenzij ze dus ergens betaald werk vinden. Flexwerk is tegenwoordig overal de regel, maar dwangarbeiders gunt de gemeente Leiden kennelijk graag nog een ‘vast contract’. Eric Krebbers |
Samen met Achmed stap ik het gebouw van de DZB binnen. In geen velden of wegen zijn er bewakers te bekennen, wat me nogal verwondert. Meestal schieten ze namelijk als een duveltje uit een doosje tevoorschijn, zo is mijn ervaring met de bedrijfsbeveiliging hier. Omdat ik door de bewakers niet word lastig gevallen, kan ik ongehinderd doorlopen. Toen ik een paar keer eerder probeerde om het gebouw binnen te treden, werd ik steevast tegengehouden. Ik en andere Doorbraak-activisten hebben van de DZB-directie namelijk een toegangsverbod opgelegd gekregen. Men vreest dat wij binnen het gebouw voor onrust op de werkvloer zorgen. Maar als ik een afspraak met mijn eigen reïntegratieconsulent heb, dan word ik weer wel toegelaten. Afhankelijk dus van de pet die ik opzet (activist of werkloze), mag ik binnenkomen. Gelukkig hoef ik deze keer geen oeverloos debat met een bewaker aan te gaan over de pet die ik zou dragen. Dat scheelt tijd en een hoop gedoe.
Achmed meldt zich bij de receptie. Ik blijf op een afstandje staan wachten. Ik zie hoe Van Delft hem begroet, loop naar haar toe en stel me voor. Eerst lijkt ze er niet mee in te stemmen dat ik ook bij het gesprek aanwezig wil zijn. Maar dan laat ze weten dat ze “zich alleen tot Achmed zal richten”. Met andere woorden, zo concludeer ik, ik mag aanschuiven, maar moet wel mijn mond houden. Vooruit dan maar. We gaan een van de spreekkamers binnen, wat me even doet denken aan de vele uren dat ik daar met mijn werklozenpet op heb zitten praten met mijn eigen consulent. We nemen plaats. Van Delft blijkt inderdaad alleen maar aandacht te schenken aan Achmed. Het wordt me al snel duidelijk dat ze hem voortdurend tot probleem zit te maken. In haar ogen deugt hij niet. Hij wil niet meewerken, hij is te vaak ziek, hij solliciteert onvoldoende. Ze gaat maar door. Ze probeert hem klem te zetten en geen ontsnappingskansen te bieden. Ik kan me goed voorstellen hoeveel stress en boosheid haar gedrag bij Achmed oproept. Ik had hem vooraf geadviseerd om rustig te blijven, maar ik besef nu dat zoiets gemakkelijker is gezegd dan gedaan. Ze valt hem frontaal aan.
– “Jij werkt niet mee.”
– “Ik werk wel mee. Ik doe echt mijn best. Twintig jaar lang heb ik hard gewerkt. En nu wil ik ook weer snel een baan hebben.”
– “Nee, je werkt niet mee.“
– “Ja, ik werk wel mee.”
Dat welles-nietesspelletje blijft zich voortzetten. “Wat een volkomen zinloze en averechtse aanpak van haar”, denk ik. “Deze vrouw is simpelweg niet geschikt voor haar werk.” Achmed voelt zich gevangen zitten. Hij heeft niets verkeerd gedaan, maar toch krijgt hij een stortvloed van verwijten over hem heen. “Hij is echt overgeleverd aan de wolven. Voor de leeuwen gegooid”, schiet het door me heen. Ik leef met hem mee.
Hij geeft aan dat hij niet langer meer dwangarbeid wil verrichten. Sinds augustus 2012 werkt hij al op het dwangarbeidcentrum van de DZB. Maar volgens de gemeentelijke regels hoeft hij daar maar zes weken verplicht onbetaald te werken. Daarna moet er een plan voor hem worden gemaakt dat hem op weg helpt naar een betaalde baan. Maar zo’n traject is er in zijn geval helemaal niet. Er is alleen maar dwangarbeid, verder niets. Geen opleiding, geen taalcursus, geen begeleiding bij het solliciteren, niets. Zo komt hij geen stap verder. Van Delft gaat niet in op zijn bezwaren. Telkens als Achmed haar verzoekt om zijn dwangarbeid stop te zetten, begint ze erover te zeuren dat hij niet genoeg solliciteert. Hij probeert zich te verweren. Ik merk zijn ingehouden woede.
– “Ik kan overdag niet solliciteren, want dan moet ik hier werken. En mijn Nederlands is niet goed genoeg voor een sollicitatiebrief. Ik kan dat niet in mijn eentje. Ik heb hulp nodig.“
– “Je solliciteert niet.”
– “Ik solliciteer wel.”
– “Nee, dat doe je niet.”
– “Ja, dat doe ik wel. Dat wil zeggen: ik probeer het, maar ik vind het moeilijk. Ik heb hulp nodig.”
– “Ik heb wel werk. Waarom heb jij geen werk?”
Achmed ontploft bijna. “Jij hebt inderdaad werk”, denk ik, “maar alleen maar omdat hij en anderen geen werk hebben. Als alle werklozen werk krijgen, dan word jij werkloos. Eens kijken hoe je je dan voelt.”
Het dringt tot me door dat dit gesprek een schoolvoorbeeld is van hoe een reïntegratie-ambtenaar een gesprek met een werkloze vooral niet moet voeren. “Als het wordt opgenomen, dan kan die film misschien zelfs wel als lesmateriaal dienen voor beginnende ambtenaren, om hen te laten zien hoe het niet moet”, denk ik grimmig. Het is zonneklaar dat dit contact tussen ambtenaar en werkloze volkomen is vastgelopen. Voor Achmed is het ziekmakend. Hij is overmand door stress. Maar voor ijskonijn Van Delft staat het voor nu en voor altijd vast: Achmed deugt niet en zal ook nooit deugen. Dat is de onuitwisbare indruk die ze hem en ook mij geeft. Hij is onwillig. Het ligt aan hem. Alles is zijn schuld. Hij is het zwarte schaap. Daarom moet hij dwangarbeid doen. Dat is zijn straf. Ik verwonder me erover hoezeer haar gedrag verschilt van dat van mijn eigen consulent. Dat ze zich zo kil en afstandelijk opstelt, is haar eigen keuze. Dat wordt haar niet voorgeschreven. Ze kan best een andere houding aannemen, meer tegemoetkomend, meer oplossingsgericht, maar dat verdomt ze. Want ze wil hem pakken. Dat heeft ze waarschijnlijk al voor het gesprek met zichzelf afgesproken. Er is geen land met haar te bezeilen. “Niet Achmed is hier het probleem, maar zij”, denk ik. “Maar hij heeft de macht niet om haar dat in te peperen, zoals zij dat wel met hem doet. Hij kan haar niet korten op haar salaris. Hij kan haar bestaanszekerheid niet op het spel zetten.”
Van Delft zet nog een tandje bij. Ze dreigt Achmed een paar keer met “een maatregel”. Ik zie de bui al hangen: hij gaat gekort worden op zijn uitkering. Plotseling richt ze zich even tot mij. Ik benut de gelegenheid door haar er zo vriendelijk mogelijk op te wijzen dat ze buiten haar boekje gaat. Ze voert niet het gemeentebeleid uit. Volgens dat beleid moet Achmed zes weken werken in het dwangarbeidcentrum om hem te laten wennen aan het arbeidsritme, hem beter te leren kennen, een rapportage over hem te laten opstellen en een traject voor hem uit te stippelen. Hij hoort niet maandenlang op dezelfde plek gratis en voor niks verder te moeten ploeteren, zonder plan, zonder perspectief, nutteloos, zomaar. Ze hoort me aan en reageert in het geheel niet op wat ik zeg. Ik doe er blijkbaar niet toe. Ik heb haar niet verteld dat ik lid van Doorbraak ben. “Dat zal ze nog wel merken”, denk ik. Van Delft begeleidt Achmed in feite helemaal niet, nee, ze stopt hem weg in de dwangarbeid. Dat had hij me eerder al voldoende duidelijk gemaakt. Zij is het die niet meewerkt aan zijn reïntegratie, niet hij. Door hele dagen volkomen nutteloos te moeten werken geeft ze hem namelijk geen tijd en gelegenheid om te solliciteren. Ze ontmoedigt hem en ontneemt hem zijn eigenwaarde en zelfvertrouwen, wat niet bepaald bevorderlijk is voor zijn kansen op een baan. En hij krijgt van haar ook geen hulp bij het zoeken naar werk.
Achmed is op van de zenuwen, merk ik, maar hij houdt vol. Hij vertelt haar dat hij bij zijn huisarts is geweest, die hem heeft doorverwezen naar de GGZ. Hij toont haar een briefje van de dokter, maar Van Delft kijkt er niet eens naar.
– “Ik lees de rapportage wel, als je die hebt.”
Ze weigert om onder ogen te zien dat de stress van Achmed rechtstreeks verband houdt met de manier waarop zij zich naar hem toe opstelt. Hij wordt ziek als gevolg van het gebrek aan respect dat zij toont. Hij voelt zich miskend en opgejaagd, omdat zij hem kleineert en als een kind behandelt. “Een beetje zelfkritiek zou je goed doen”, denk ik.
Ze gooit het over een andere boeg.
– “Het lukt je niet eens om hier twee weken lang te komen en dagelijks te solliciteren. Solliciteren doe je liever thuis, zeg je dan. Maar je moet twee sollicitatiebrieven per week schrijven. Dat is verplicht.”
– “Ik wil hier best twee weken komen om te solliciteren en daar hulp bij te krijgen.”
– “Nee, dat kun je niet.”
– “Ja, dat kan ik wel.”
Nu ze wel door moet bijten, laat ze bijna met tegenzin weten dat hij daar dan maar eens mee aan de slag moet gaan. “Waarom kom je daar nu pas mee, mevrouw de reïntegratieconsulent?”, denk ik. “Je had toch meteen al kunnen begrijpen dat hij enorm worstelt met de taal? Dat heeft hij zelf toch ook al vaker aangegeven?” Achmed verklaart akkoord te gaan met de twee weken sollicitatiebegeleiding. Terwijl ik hoop dat het uiterst vervelende gesprek misschien toch nog met een sisser gaat aflopen, trapt het ijskonijn nog even na.
– “Maar ik leg je toch een korting van tien procent op, want je werkt niet mee.”
– “Ik werk wel mee.”
– “Nee, je werkt niet mee.”
Wat een verschrikking. Van Delft ontpopt zich als een strafkortingsrobot die geen argumenten nodig heeft om werklozen een deel van hun inkomen af te pakken. Plotseling is het gesprek klaar. Ze maakt geen aanstalten om over die twee weken sollicitatiebegeleiding nadere afspraken met hem te maken. We staan op, schudden haar de hand en verlaten de kamer.
Buiten het gebouw probeer ik Achmed op te beuren.
– “Ze kan doen wat ze wil, maar ze heeft geen poot om op te staan. Jij werkt wel mee. Bovendien mag ze jou helemaal niet voor onbeperkte duur dwangarbeid opleggen, tot je een betaalde baan hebt gevonden. Met de economische crisis komen er steeds meer werklozen bij. Jij wordt al wat ouder en komt moeilijk aan het werk. Wat denkt ze wel? Dat ze jou kan verplichten om tot je pensioen dwangarbeid te doen?”
Hij lijkt nog even te moeten herstellen van het gesprek, dat hem zichtbaar pijn heeft gedaan. Ik geef aan dat Doorbraak hem blijft ondersteunen.
– “Het was een vreselijk gesprek, maar ik zie wel allerlei mogelijkheden voor jou om er tegenin te gaan. Geef dus de moed niet op, zou ik zeggen.”
– “Het was goed dat je erbij was. Als ik met haar alleen ben, dan is het nog erger.”
– “Nog erger?”
– “Ja, dan is ze nog vervelender.”
We praten nog wat na en nemen dan afscheid van elkaar. Over een paar dagen zullen we elkaar weer ontmoeten. De strijd gaat door.
Achmed is een schuilnaam.
Harry Westerink
Goed stuk, complimenten. Naming and shaming is een vorm van actievoeren die we vaker toe zouden moeten passen. Indien Angelique van Delft de echt naam van deze ambtenaar is, heb je wel kans dat haar chef zijn beklag bij jullie komt doen. Niks van aantrekken, ook niet van eventuele dreigementen. Iets dergelijks is ons enige jaren geleden ook overkomen. Van de huilmail van haar chef hebben we ons niks aangetrokken. Nooit meer wat van gehoord.
Tjemig, wat een kampbeul is dat mens! Zou ze er van genieten om andere mensen zo onderuit te halen? Ik denk het haast wel.
’t Is maar goed dat er steeds meer ondersteuning en bescherming van buitenaf komt voor uitkeringsGERECHTIGDEN, want van de medewerkers moet je het duidelijk niet hebben (de goede niet te na gesproken).
@Pyt: Het is inderdaad haar echte naam.
Het is so-wie-so verstandig een kennis/vriend mee te nemen naar een gesprek bij de soos. Dat was het altijd al, maar anno 2013 is het dat helemaal. Je hebt een getuige en veel ambtenaren vinden het intimiderend. Weten ze ook eens hoe dat voelt:P
Dat soort figuren doet mijn bloed koken. Ik herken dit soort gesprekken van de consulenten die ik in mijn gemeente heb moeten doorstaan. Mocht de gemeente deze zelfde draad weer oppikken dan krijgen ze niet alleen juridische tegenwind maar komen ze ook gegarandeerd pontificaal op mijn website te staan. Ook met terugwerkende kracht, want ik heb nog wel enkele verhaaltjes over dhr. … en mw. … in de oude doos liggen. Het is maar dat ze het weten!
– “Het was goed dat je erbij was. Als ik met haar alleen ben, dan is het nog erger.”
ach het rotmens denkt goed bezig te zijn en zolang haar baas dit ook denkt… zal de selectie door personeelszaken van die gemeente de voorkeur hebben voor dergelijke psychopaten boven normale mensen als bijvoorbeeld Achmed… B & W van Leiden zijn eindverantwoordelijk en verdienen het tegen de muur gezet te worden… de doodstraf voor Rutte’s nazifascisten is eigenlijk nog te genadig… maar vast staat dan wel dat die het in elk geval het niet meer zullen doen… want voor de rechter sector bestuursrecht waar Achmed’s eventuele klacht wordt beoordeeld… heeft Achmed niet de minste kans… want om als rechter in bestuursrecht te worden benoemd dient een aspirant rechter ook aan zo’n soort van selectie te voldoen… en de uitspraken van rechtsspraak zijn dan ook navenant fascistisch als het om de slachtoffers van Rutte’s neoliberale strafstaat gaat… het werkvee moet achter het prikkeldraad blijven… en zich koest houden… eerder geen enkele kans op aan de bak komen… ach vertel mij wat.
TIP. Neem alle gesprekken op en bewaar ze.
Diverse sites o.a. dh gate en dx.com bieden prachtig spul aan voor weinig.
Het komt je altijd een keer van pas.
De rechter heeft bepaald in een uitspraak, indien jij alle middelen hebt gebruikt om je probleem kenbaar te maken en om tot een oplossing tekomen, jij deze opnamen met naam en toenaam op het internet mag plaatsen indien ambtenaren niets doen en/of willen.
Iemand meenemen naar een gesprek bij de soos is altijd verstandig. Al luistert diegene alleen maar. Nog beter: de luisteraar neemt pen en papier mee en maakt ijverig aantekeningen. Worden soos-ambtenaren heel nerveus van. Kunnen we overigens geen Ambtenaren Bestrijdings Front oid. oprichten??
En in dit concrete geval: uiteraard een bezwaarschrift indienen tegen de korting plus een klacht bij de soos Leiden over haar optreden. Ook al leidt een interne klachtenprocedure vaak tot niets, het leidt wel tot een aantekening in mevrouw haar dossier…
Heb deze Angelique van Delt even gegoogled en heel interesant wat er over haar op Linkedin staat. Ze heeft opleiding gevolgd bij een mode academie en nu is ze dus re-integratie consulent in Leiden.
http://nl.linkedin.com/pub/angelique-van-delft/12/38b/927
Overzicht van Angelique van Delft
Huidig
Re-integratieconsulent bij DZB Re-intgratie
Vorig
Senior accountmanager bij De Talentenpool (Eenmanszaak)
Senior accountmanager bij Stichting meer
Accountmanager RMC bij MKB-Haarlem
alles bekijken
Opleiding
Charles Montaigne Mode Academie
Connecties
142 connecties
Ervaring van Angelique van Delft
Re-integratieconsulent
DZB Re-intgratie
Government Agency; 1001-5000 employees; Human resources industry
January 2013 – Present (6 months) Leiden
Het begeleiden van bijstandsgerechtigde in het kader van de wet Werk en Bijstand naar regulier werk of gesubsidieerde arbeidsplaatsen. Onderhoud contacten met opdrachtgever over afgesproken doelen, het inzetten van methodieken, aanbodversterkende instrumenten, bemiddeling van de klant alsmede de plaatsing en de nazorg van de klanten met als doel duurzame uitplaatsing.
Senior accountmanager
De Talentenpool (Eenmanszaak)
Sole Proprietorship; 1-10 employees; Human resources industry
September 2011 – January 2013 (1 year 5 months) Haarlem Area, Netherlands
Uitvoeren van diverse projecten zoals MKB Haarlem, Stichting Meer en zorginstellingen, met als doel kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar werk. Het gaat hier om kandidaten met een WW, WWB, NUG, RMC of WIJ kwalificatie of kandidaten die met ontslag bedreigd worden.
Sta je aan de kant van de arbeidsmarkt, helpen wij met het vinden van een reguliere baan, stage of een leerwerkplek.
Senior accountmanager
Stichting meer
August 2010 – January 2012 (1 year 6 months) Haarlem Area, Netherlands
Het bemiddelen van (jong) volwassenen van 16 tot 65 jaar met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Het gaat hier om kandidaten met een WW, WWB, NUG, RMC of WIJ kwalificatie of kandidaten die met ontslag bedreigd worden.
Sta je aan de kant van de arbeidsmarkt, helpen wij met het vinden van een reguliere baan, stage of een leerwerkplek.
Accountmanager RMC
MKB-Haarlem
Nonprofit; 51-200 employees; Non-profitorganisatie-management industry
September 2009 – August 2010 (1 year) Haarlem Area, Netherlands
Accountmanager Leerbanen
MKB-Haarlem
Nonprofit; 51-200 employees; Non-profitorganisatie-management industry
October 2007 – August 2010 (2 years 11 months) Haarlem Area, Netherlands
Administration / Accounting
accolade design bv
September 2008 – September 2009 (1 year 1 month)
Handyman
Serviceflat Kinheim
November 2003 – September 2008 (4 years 11 months)
Designer/ Styliste
Pompiedom
January 2000 – April 2003 (3 years 4 months)
Designer/ Styliste
Nino & Nina
January 2000 – April 2003 (3 years 4 months)
Oei, oei, Angelique van Delft. Daar sta je dan. Wat vind je er zelf van? Welke opleiding heb jij eigenlijk gevolgd om re-intergratieconsulent te zijn bij DZB. Wat zullen je collega’s er van vinden? Waar haal je toch het gore lef vandaan om werkloze werkzoekenden zo te behandelen. Wat is er mis met je Angelique. Wel eens van “bejegenen” gehoord? Nee? Daar zijn cursussen voor hoor? Flik je dit wel vaker bij mensen die in jouw “kaartenbak” zitten? Stap eens naar je huisarts toe, die kan je misschien doorverwijzen naar een hulpverlenende instantie om jouw probleem op te lossen. Want een “PROBLEEM”, dat heb jij! Succes met je verdere carriere.
Op welke wet baseert de gemeente Leiden haar beleid? Er zijn 2 mogelijkheden: STAP(artikel 10A van de WWB) of tegenprestatie? Ik kan me niet voorstellen dat een van deze wetten de methode van dwangarbeid die door de gemeente Leiden wordt toegepast ondersteunt.
Ik denk dat het de moeite waard is om te proberen filmpjes te maken van dwangarbeid en deze te publiceren, daarbij moet wel de nodige voorzichtigheid in acht genomen worden (ik mag natuurlijk niet voorstellen om dingen te doen die illegaal zijn).
Opvallend dat de linkedin pagina van mevrouw van Delft niet meer te vinden is. Zou ze hebben gemerkt dat ze in de aandacht staat. 😉
Goed om dit soort verhalen naar buiten te brengen. Laat haar maar eens voelen hoe het is om geen controle te hebben!
Liever de digitale zelfmoord van mevrouw Van Delft dan de echte van die arme familie, die ze zo aan de zak gegaan is.
Nog opvallender dat Angelique van Delft ook haar facebook pagina heeft verwijdert. Jammer dat we niet meer alle snoepreisjes kunnen zien die ze heeft gemaakt door heel de wereld.
Dat zou sommige dwangarbeiders ook wel in het verkeerde keelgat kunnen schieten. Ze verdient ruimschoots genoeg om alle hoeken van de wereld te verkennen, terwijl ze de dwangarbeiders afknijpt.
Gadver!
Ja, die Angelique. Schoenmakert, blijf bij je leest, zou ik wil zeggen, en was lekker mode-ontwerpster of iets in die geest gebleven. Schoenmaker, word geen leestemaker. Wat zou haar moeder nu wel zeggen, die ze misschien wijsgemaakt heeft, dat ze allemaal goeie dingen voor buitenlandse mensen doet. Met “die meneer liegt,” zal ze bij ‘mam’ niet ver komen. Mam kent Angelique heel goed en ziet heel goed, wanneer ze zelf liegt. Ik zou het niet kunnen uitleggen. Maar waarschijnlijk mag ze even bij haar moeder op adem komen. Of haar Linked-In-profiel ooit nog terugkomt, weten we niet. Ik zal in februari 2014 eens kijken, het signaaltje staat al in mijn agenda. Zonde van al die mooie contacten zeg, directeuren, vanalles zat erin. Moge het een les voor haar zijn, dat je niet lekker in de luwte blijft, omdat je tot de subelite behoort en de elite wel even als hoge boom alle wind vangt.
Intussen gaat in Heerlen ook het ‘baanbrekend werk’ (de naam van de dwangtrajecten aldaar) door en geeft het project ‘Walas’ 5 heuse arbeidscontracten cadeau, die ze waarschijnlijk aan honderden gratis werkers als worst heeft voorgehouden. Nou, vijf mochten er happen. En: er zit er zelfs één voor onbepaalde tijd bij. Inmiddels komt Riet de Wit steeds verder in de problemen met de heuse Volkswirtschaft, die de SP hier tracht op te bouwen. Het gebouw met een WOZ-waarde van 39 miljoen schijnt voor 450.000 aan Walas verkocht te zijn.
Hoi Vilseledd,
Is de SP in Heerlen voor dwangarbeid??
Groetjes Condor
Hallo Condor,
Peter van Zutphen heeft zich erover uitgelaten ertegen te zijn. Nu heeft een gemeente nog de keuze voor de tegenprestatie, maar als het landelijk beleid wordt, dan kan de SP het hier niet tegenhouden. Dwangarbeid zoals in Leiden of Eindhoven is hier niet, maar er zijn wel activiteiten met een bedenkelijke reputatie, zoals het zogeheten “Jobcenter” in het CWI-gebouw. Hierin worden ‘sollicitatiecursussen’ en ‘begeleiding’ gegeven, maar inde praktijk komt het erop neer, dat het onder toezicht solliciteren is. De dames aldaar weten alles beter of erger nog: ze typen de brieven voor degenen, die de taal niet machtig zijn, niet het doel van een cursus lijkt me. Ook heeft het Jobcenter een contract of afspraak met een Arbodienst, waarbij een ‘bedrijfsverpleegkundige’ de zieke thuis bezoekt, waarbij de gemeente ‘de werkgever’ wordt genoemd en de jobcenterdames je de ziektedag laten inhalen.
Ook bestaat er ‘Baanbrekend werk’, dat kan variëren van ‘verwenzorg’ voor bejaarden, waarbij je manicure of pedicure mag spelen, wat meer de vorm van bezigheidstherapie heeft, maar er lopen ook papierprikkers en ‘stadsinformanten’ rond. Deze mensen stralen treurnis uit en ik denk niet, dat je ze moet aanspreken met de vraag, of ze wel weten, waar ze in beland zijn, want uiteraard worden er net als bij andere sociale diensten de nodige bakerpraatjes verteld door de consulenten voorafgaand aan het ’traject’.
Verder is er een gemeentelijke bewaakte fietsenstalling, het genoemde project-Walas en actieve bemoeienis met vrijwilligersorganisaties.
Zijn inderdaad alle voortekenen van dwangarbeiderskampen. En heb al vermoed dat er dwangarbeiders zitten, nu nog op kleine schaal.
In het sociaal akkoord 2013 is er sprake van de bouw van 35 grote werkpleinen.
Laat je niet misleiden door het woord werkplein.
Het zijn eigenlijk dwangarbeidersconcentratiekampen. Het woord concentratie zegt dat er sprake is van schaalvergroting en samenvoegingen. Het is een fusie van kleinere werkkampen in 1 grote. Clusters van gemeenten brengen de dwangarbeiders naar 1 plaats toe, ook het gemeenteapparaat verhuist mee.
Let wel ik verwijs nog niet naar de concentratiekampen van de Tweede Wereldoorlog!!
Laat ik hier heel duidelijk in zijn.
Maar moet er wel bij zeggen dat ik me zeer ernstige zorgen aan het maken ben. En ik een reële dreiging zie.
De Duitsers in de Tweede Wereldoorlog hebben aangetoond dat grotere kampen effectiever en goedkoper zijn. Het wiel hoeft dus niet twee keer uitgevonden te worden.
Het voordeel hiervan is dat het goedkoper is en dat grote groepen dwangarbeiders gemakkelijker met minder bewakers te bewaken is. Ook een voordeel is dat er minder mensen van het UWV en anders soort instanties nodig zijn. Het controle, bewaking, en disciplinering apparaat verhuist mee. Daar hebben gemeenten dus minder mensen voor nodig. Het is gewoon een bezuinigingsmaatregel.
In Heerlen komt een groot dwangarbeidersconcentratiekamp. Dus Vilseledd hierbij het antwoord dat massale dwangarbeid in Heerlen zal gaan plaatsvinden.
Hier is ook voor alle doorbrakers om in jullie geheugen te griffen de lijst van alle dwangarbeidsconcentratiekampen.
Let wel niks is er door mij verzonnen, dit zijn overheidsdocumenten gewoon op internet te vinden.
https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/contact/werkplein/verhuisberichten
Ik hoop dat ik jullie niet slapeloze nachten ga bezorgen, ik heb ze namelijk wel.
Condor
Hallo Condor,
Een logische volgende stap lijkt me de mensen weghalen uit hun huiselijke sfeer. In Heerlen bieden ze jongeren ook kampen (zoals schoolkamp dan) aan, waarbij ze ‘zichzelf leren kennen’ en watt ze willen in het leven. Dan vervalt ook het argument, dat je geen asperges kunt telen vanwege de macabare OV-verbindingen.
Ook zie ik, dat men de sollicitatieplicht aan het loslaten is. Volledige werkgelegenheid is dus niet meer het doel en ook geen lage werkloosheid. Veel consulentes zijn ex-intercedentes en die kunnen de oudere ambtenaardij precies vertellen, hoe vervelend 5 sollicitaites per cliënt per week zijn. De publieke opinie over dwangarbeid is overigens ook een zeer taaie.
Ach er zijn tienduizenden dwangarbeiders velen daarvan waren voor ze werkloos werden voor dwangarbeid. Nu ze aan de verkeerde kant van de lijn staan wordt er een ander toontje aangeslagen. Krijgen een lesje in nederigheid.
De sollicitatieplicht wordt zeker niet losgelaten, zeker niet met VVD en PVDA aan het bewind!!
Dit is voor hen onacceptabel.
Condor
Jeetje dat opgepimpte cv van Angelique van Delft even bekeken, maar die kreet “aanbodversterkende instrumenten’ hahahah wat moet ik mij daar nou weer bij voorstellen?
Echter, Achmed staat niet alleen hoor en Angelique van Delft is echt de enige niet die wanhopige werklozen intimideert, treitert en dreigt met korting en dat ook doet. Het gebeurt bij regelmaat, waarbij ik juist wél denk dat het landelijk beleid is. Alleen zal -denk ik- de ene gemeente een meer non-tolerantiebeleid hanteren dan de andere. Bij regelmaat komt het voor dat klantmanagers en re-integratiebedrijven hun machtsposities volledig misbruiken.
Klantmanagers moeten natuurlijk hun targets halen en zoveel mogelijk mensen uit die Bijstand krijgen en sommigen gaan daarbij over lijken. Anders bestaat misschien wel de mogelijkheid dat zij ooit zelf eens aan de beurt komen en dat weten zij dondersgoed. Dat zie je ook regelmatig bij door gemeenten ingehuurde re-integratiebedrijven waarbij de ’trainers’ ook targets moeten behalen. Reken maar dat er heel wat onheuse rapporten over mensen (wanhopige werklozen) worden opgesteld door re-integratiebedrijfjes om ervoor te zorgen dat zij zelf wel brood op de plank behouden.
Zo’n wanhopige werkloze zit klem tussen al dit soort malloten en al die shitzooi die zij over zich heen krijgen. Praat het absoluut niet goed, maar ik kan mij soms wel voorstellen dat een wanhopige werkloze doordraait en gaat flippen. Echter, fysiek geweld is en blijft uit den boze, want dan heeft in feite zo’n klantmanager gewonnen. Dit omdat de (nog) werkenden niet weten wat er allemaal plaatsvindt en denkt dan : “ooh zie je wel heb je weer zo’n ‘Bijstander’ die niet deugt, die niet wil etc..” Terwijl de werkende mens nog geen idee heeft van dat getreiter van wanhopige werklozen. Maar er zullen nog vele volgen gezien de stijging van werkloosheid, mogen zij het ook zelf aan de levende lijve ondervinden. In de WW misschien nog niet zo, maar eenmaal in de Bijstand. (Wij in Haarlemmermeer moesten 8 sollicitaties per week doen bij Werkstroom, wat natuurlijk geen flikker uitmaakt, want er zijn gewoon niet genoeg banen).
Ik vind trouwens de mensen die dit beleid hebben uitgestippeld t.a.v. dwangarbeid, de aankomende werkkampen (kan je op wachten) volkomen gestoord. Het zijn psychisch gestoorde mensen die dit verzinnen. Uiteindelijk schiet je er als samenleving helemaal niets mee op, het heeft geen toegevoegde waarde.
Mooi gezegd, Malida.
Met je allerlaatste punt ben ik echter niet eens. De dwangarbeid heeft wel degelijk een toegevoegde waarde. Aan de ene kant maakt het de arbeid over de hele linie goedkoper voor de bazen (waarom zouden ze nog een betaalde kracht inhuren?) en aan de andere kant disciplineert het de werklozen. In de jaren tachtig had je een flinke beweging van jongeren, krakers en anderen die werkloos waren en tijd zat hadden om samen verzet op te bouwen. Nu worden werklozen van minuut tot minuut bezig gehouden, met dwangarbeid, met solliciteren en gewoon met zich zorgen maken om hun bestaanszekerheid. Die beweging van de jaren 70/80 heeft destijds veel positieve resultaten geboekt op allerlei terreinen, en daar heeft de staat van geleerd: dat nooit meer! Ze zorgen er wel voor dat ze ons bezig houden, onder controle houden, de hele dag. Voor de machthebbers, voor degenen die nog verder naar rechts willen, heeft de dwangarbeid dus wel degelijk nut, denk ik.
Hoi Eric,
Dank voor je reactie.
Het levert uiteindelijk niets op. Het heeft geen toegevoegde waarde want het breekt alleen maar af. Het ondermijnt het vertrouwen in elkaar en daarmee in de samenleving als geheel. Dit gaat niet goed blijven gaan. Dan kunnen die bazen en sommige politici het nog zo’n prachtig plan vinden. Het blijft fascistisch met een DDR-sausje erover heen. Dat gaat fout!
“Jeetje dat opgepimpte cv van Angelique van Delft even bekeken, maar die kreet “aanbodversterkende instrumenten’ hahahah wat moet ik mij daar nou weer bij voorstellen?”
Dat weet ze waarschijnlijk zelf niet, Malida, al zal ze dat bestrijden en met een of gerepeteerd verhaaltje komen, waaruit moet blijken, dat het wel wat betekent. Met dat soort lulkoek – goed voor de lulkoekbingo uit 2001 – houden dat soort mensen hun baantjes in stand. Een bakker, die met dergelijke kretologie adverteert, zou het niet lang volhouden. Trouwens, ik dacht, dat ze niet meer te zien was op LinkedIn.
“Wij in Haarlemmermeer moesten 8 sollicitaties per week doen bij Werkstroom, wat natuurlijk geen flikker uitmaakt, want er zijn gewoon niet genoeg banen.”
Dat is best veel. Het gevolg is, dat het instrument de sollicitatiebrief niet meer serieus wordt genomen door werkgevers, waardoor ze andere selectiemiddelen inzetten. Overigens zegt de wet nergens, hoeveel je moet solliciteren.
“Ik vind trouwens de mensen die dit beleid hebben uitgestippeld t.a.v. dwangarbeid, de aankomende werkkampen (kan je op wachten) volkomen gestoord. Het zijn psychisch gestoorde mensen die dit verzinnen.”
Psychopaten inderdaad; van eentje heeft Leiden nu afscheid genomen. Het probleem met een psychopaat is, dat die niet ziek is, omdat dat gedefinieerd is als een stoornis in je lichamelijk of psychisch welbevinden, waardoor je niet kunt functioneren. Helaas kunnen mensen prima functioneren zonder geweten, zeker in deze tijd. De oplossing zou ook een psychopatenfilter zijn.
“Het heeft geen toegevoegde waarde want het breekt alleen maar af. Het ondermijnt het vertrouwen in elkaar en daarmee in de samenleving als geheel.”
Klopt, maar daar lachen ze even hard om als een Ierse bankier om Duitse steunbetalingen.
@ Vilseledd
hahaha jij hebt wel humor, psychopatenfilter, hoe kom je erop 🙂