Actievoerders in Rotterdam steunen demonstraties in Marokko

Actievoerders met Berbervlaggen om.
Vandaag hebben zo’n 80 mensen in Rotterdam geprotesteerd tegen het gebrek aan democratie en vrijheid in Marokko en de rest van Noord-Afrika.

De organisatoren hebben voor 20 maart gekozen omdat vandaag ook in Marokko zelf weer een landelijke actiedag was tegen het regime. De manifestatie in Rotterdam was een initiatief van vooral Marokkaans-Nederlandse activisten met een achtergrond in het noordelijke Rifgebergte, een streek die al tientallen jaren achtergesteld wordt door het regime. De actievoerders eisten naast democratie en werk ook dat Berbertalen als het Tamazight officieel erkend worden. “Geen democratie zonder Tamazight”, stond er onder meer op de actieposters in het Frans en Engels. De actievoerders vertelden dat we allemaal mensen waren en dus allemaal gelijk behandeld moesten worden.

Een van de sprekers.
Er werden flink wat leuzen geroepen in het Arabisch en het Tamazight. Een daarvan kende verschillende varianten, zo kon opgemaakt worden: “De vrijheidsstrijders zitten in de gevangenis/liggen op het kerkhof, de dieven/leugenaars zitten in het parlement”. De aangekondigde tocht naar het Marokkaanse consulaat ging op het laatste moment niet door, omdat daar niemand aanwezig zou zijn vanwege de staking van het personeel.

Het merendeel van de actievoerders leek een Marokkaanse achtergrond te hebben en er waren ook enkele leden van Doorbraak, de IS en SAP/Grenzeloos aanwezig met kranten en flyers. De initiatiefnemers hadden helaas relatief weinig materiaal bij zich om de vele voorbijgangers (koopzondag) te informeren over het doel van de actie, of over wat nu eigenlijk dat Tamazight is op de posters.

Spreekster.
Maar uit korte gesprekken met enkele organisatoren en deelnemers bleek dat men zich vooral richtte op Marokko. Het ging er eigenlijk vooral om solidariteit te tonen met de demonstranten in de Marokkaanse steden, om hen daar via foto’s en filmpjes op YouTube en Facebook een hart onder de riem te steken. De Marokkaanse gemeenschap in Europa, met z’n groeiende koopkracht, opleidingsniveau en democratische ervaringen, begint namelijk hoe langer hoe meer een kracht te worden waar de koning rekening mee moet houden.

Eric Krebbers

Poster op een van de pilaren van het beursgebouw.
Zo'n 80 actievoerders.
Actiebord met landkaart met Berber-provincies in Marokko.
Marokkaanse vlag.