Woonbond wil protesten tegen huurbeleid versterken
De Tweede Kamer toont zich kritisch over het asociale voorstel van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken om de huur van alle woningen in Nederland met zo’n 125 euro te verhogen. Tijdens een overleg op 19 april hebben Kamerleden verhinderd dat Donner die maatregel al binnen een maand zou kunnen invoeren. Maar van uitstel komt uiteraard niet meteen afstel. Daarom houdt de Woonbond op 20 mei in Utrecht een landelijke actievergadering voor huurdersorganisaties om de protesten tegen het huurbeleid kracht bij te zetten.
In een brief aan de Tweede Kamer keert de Woonbond zich fel tegen het voorstel van Donner, “omdat de huren hierdoor op termijn zullen stijgen, de doorstroming verder zal stagneren en de betaalbaarheid van het wonen voor huurders verder onder druk komt. Daarnaast zal het leiden tot een toenemend beroep op huurtoeslag met grote risico’s van budgetoverschrijdingen, waardoor wij vrezen voor nieuwe bezuinigingen.” De landelijke koepel van huurdersorganisaties roept zijn lidorganisaties, die samen miljoenen huurders vertegenwoordigen, op om de protesten tegen Donners huurbeleid uit te bouwen. De Woonbond heeft daartoe een aantal actiesuggesties opgesteld en actiemateriaal gemaakt. Elke huurder en elke huurdersorganisatie kan een bijdrage leveren aan het versterken van de opkomende protesten.
De Woonbond veegt de vloer aan met het onzinnige standpunt van Donner dat momenteel in grote delen van Nederland sprake zou zijn van relatief lage huurprijzen. Sinds 1986 is de gemiddelde basishuur met 50 procent toegenomen en is de huur per jaar gemiddeld met 3,4 procent verhoogd. De lasten van huurders zijn de afgelopen jaren veel sterker gestegen dan de lasten van huiseigenaren. De gemiddelde huurder betaalt inmiddels een kwart van zijn inkomen aan huur. Voor de lagere inkomens ligt dat nog hoger, ondanks de huurtoeslag. Volgens onderzoek van de Europese Commissie hebben Nederlandse huurders de hoogste woonlasten binnen de EU. De Woonbond wijst er verder op dat de minister de mogelijkheden voor gemeenten en huurdersorganisaties om de hoogte van de huurprijzen te beperken “veel te rooskleurig voorspiegelt”. “Huurdersorganisaties hebben alleen adviesrecht over het huurbeleid en kunnen plannen voor hogere huren dus niet tegenhouden.”
Ook de wethouders van de vier grote steden hebben een protestbrief gestuurd aan de Kamer. Ze stellen daarin “verbaasd en teleurgesteld” te zijn over Donners voorstel. Het valt te verwachten dat de doordenderende tank Donner niet gestopt gaat worden met de voorzichtige verbale afkeuring van sommige onderdelen van het lagere overheidsapparaat. Actie tegen het schandalige huurbeleid zal van onderop moeten komen, door kritische en strijdbare zelforganisaties van huurders die zich niet in de luren laten leggen door de leugen dat bezuinigingen aan de onderkant en in de middengroepen van de samenleving nu eenmaal onvermijdelijk zijn.
Harry Westerink
Als jullie bang zijn voor stagnatie stel ik voor de huur per definitie te verhogen met25 punten. Niet alleen bij mutatie. Moet je dan eens kijken wat een doorstroming dat oplevert. Grappig trouwens die huurprijs vergelijking tussen heden en 1986. Wel eens gekeken naar het gemiddelde jaarinkomen van een sociale huurder uit 1986 en nu. Meer of minder dan 50%?Dan heb ik het nog niet eens over het modale jaarinkomen.
Sociale woningen, voornamelijk in verstedelijkt gebied zijn essentieel voor een goede gedeelde samenleving. In amsterdam zijn echter 70% van de woningen sociaal. Dat zet alles onder druk. Ook de mensen die van een sociale woning echt afhankelijk zijn, ondervinden hier de nadelen van. Er moet iets gebeuren.
Ja de plannen van donner zijn kort door de bocht, maar stop toch met het verdedigen van belangen van mensen met een jaarinkomen van 33.000 en voor 180 euro in de jordaan wonen.
Durf eens over die schutting te kijken
Het artikel gaat over een asociale huurverhoging van ongeveer 125 euro extra per maand (bij huurmutaties). Thijs, als jij huurder bent, dan kan ik me niet voorstellen dat jij graag 125 euro per maand extra wilt betalen, omdat Donner dat nu eenmaal wil. In plaats van het risico te lopen om tweedracht te zaaien tussen huurders met lagere en minder lage inkomens, zou je beter het probleem van deze huurverhoging als zodanig kunnen benoemen en bestrijden, voor alle huurders dus. En het probleem dat huiseigenaren (zeker de rijkeren onder hen, denk aan de villasubsidie) gemiddeld genomen flink worden bevoordeeld ten opzichte van huurders.
Gelukkig zijn de vier grote gemeenten ook voor Huur Op Maat, dus de huurdersorganisaties beter voorlichten. En denk dan echt aan een sociaal huurbeleid en geen loze credo’s gebruiken.
Met vriendelijke groet, Theo De Man
Woningbeleid in Nederland, ongelofelijk wat er gebeurt. De subsidie op koopwoningen staat niet ter discussie, zelfs niet voor de zgn. liberale partij die ‘minder overheid’ wilt en niet houdt van staatssubsidies. Kennelijk is het wel goed wanneer het denivellerend werkt. Overdrachtsbelasting 3 maal lager. Alle Nederlanders betalen hieraan mee, net als aan de hypotheekaftrek van 14 miljard. Door deze subsidies (waarvan de helft naar inkomens boven de 93.000 euro gaat) betaal ik (en alle andere huurders met mij) honderden euro’s belasting meer per maand dan ik anders zou hoeven doen. Een kado aan huurders met een gezamenlijk inkomen hoger is dan 3.200 euro is dat wij nu als een aso probleemgroep worden getypeerd omdat wij een sociale huurwoning bezet houden. Ik werk full time om mijn drie studerende kinderen te kunnen ondersteunen. Verdien 4.000 bruto per maand. Ik betaal het volle pond aan belasting, maar nee dat is niet genoeg, jaar op jaar 5% extra huur moet ik gaan betalen, dat voelt 100% als extra belasting. Waarom? Omdat er niet genoeg huurwoningen zijn. Ik word weggepest, moet maar een woning gaan kopen…maar welke bank leent mij, 56 jaar en drie studerende kinderen, er geld voor? Nee dat lukt niet, deze regering zet mij klem, ik kan geen kant op, so what ik ben maar een huurder, geen heilige eigenaar… Ondertussen gaat het programma om huurwoningen te verkopen gewoon door en investeert deze regering niet in het bouwen van goedkope huurwoningen. Nee, logisch gaat allemaal naar die hoge inkomens met eigen woningen en vette auto’s, die doelgroep van vvd en cda. En populist Wilders, knap gepresteerd dat het volk achter je aan blijft lopen, terwijl je dit beleid steunt. En Verhagen knap hoe jij het sociale gezicht van het cda verkwanselt.
Dit beleid is er op gericht de verschillen tussen mensen groter te maken. Alles wat succesvol is, eigenaren, hoge inkomens, automobilisten worden gesteund, lage inkomens, huurders, openbaar vervoermensen, ongezonden, afgekeurden worden gepakt. Van dit beleid krijg ik geen energie maar word ik benauwd. maar ja in z’n hart is hij ook zo’n VVD-er die achterE
De huren zijn al giganties gestegen onder de welbekende mevrouw Dekker destijds PVDA.
Ieder jaar kregen de huurders 8% huurverhoging voor de kiezen.
Als de gulden er nog zou zijn, dan betaald zowat iedereen meer dan 1000 gulden aan huur.
Ook de euro is de boosdoener in deze, waarom moeten de huurders weer de dupe zijn? komt dat omdat de heer Donner, de hypotheken niet wil aanpakken? en moeten daar de huurders weer voor opdraaien?
Handen af van de huurder, beter zou zijn een huurverlaging, dan kan de huursubsidie ook minder.