Actievoerende vluchtelingen in Ter Apel vragen om solidariteit
Sinds een week voert Vluchtelingen Op Straat (VOS) actie bij asielzoekerscentrum Ter Apel. Achttien afgewezen Somalische vluchtelingen eisen toegang tot basisrechten als onderdak, eten, drinken en medicijnen. De IND beweert dat Somalië veilig is en dat ze dus terug moeten keren, maar dat is onmogelijk. In Nederland op straat leven, hoe zwaar ook, is minder gevaarlijk dan een bestaan in Somalië. De actievoerders stellen: “Wij kunnen niet terug. Toch worden wij op straat gezet zonder mogelijkheden om te overleven. Wij kwamen hier om gegronde redenen en wij eisen dat onze basismensenrechten worden gerespecteerd.”
De eerste acht dagen van de actie konden de Somaliërs nog doorbrengen in het asielzoekerscentrum (azc). Dat was afgedwongen onder druk van lokale groepen. Maar gisteren zijn ze uit het centrum gezet. De afgelopen nacht hebben ze in tenten voor de poort van het azc geslapen, alsof het een Occupy-kamp betrof. De IND zegt botweg dat het hun eigen verantwoordelijkheid is om uit Nederland te vertrekken. Maar veel Somalische vluchtelingen zijn tussen wal en schip beland. Ze kunnen niet terugkeren en ze kunnen ook geen verblijfsrecht krijgen.
De overheid weigert niet alleen om de vluchtelingen hulp en voorzieningen te bieden, maar werkt hen ook actief tegen. Mensen zonder verblijfsrecht zijn rechteloos gemaakt en worden uitgesloten. Binnenkort dreigt illegaal verblijf zelfs strafbaar te worden. VOS strijdt al een aantal maanden tegen deze mensonwaardige situatie, die niet alleen in de regelgeving, maar ook in de praktijk steeds verder verslechtert. De directe aanleiding voor VOS om actie te ondernemen was dat de daklozenopvang in Utrecht geen mensen zonder papieren meer toeliet. In september organiseerde VOS een demonstratie in Den Haag en nu dus de actie in Ter Apel.
De actie vindt plaats bij een zogeheten vrijheidsbeperkende locatie (vbl). Daar verblijven afgewezen vluchtelingen in afwachting van hun deportatie. Het is de bedoeling dat ze binnen drie maanden gedeporteerd worden, maar vaak duurt het langer dan een half jaar, soms zelfs een aantal jaar. De inwoners zijn beperkt in hun bewegingsvrijheid en mogen bijvoorbeeld de gemeente niet uit. Zelfs de VVD-wethouder van Tiel vergelijkt het met een concentratiekamp. Hij haalde een Tiels vluchtelingengezin terug uit Ter Apel.
De vluchtelingen zetten hun actie door totdat hun eis is ingewilligd. Ook de oudere en zieke mensen onder hen blijven actievoeren, zelfs nu ze buiten moeten bivakkeren. VOS verwacht dat de komende dagen het aantal actievoerders stijgt tot 40. Iedereen die de actie wil ondersteunen, bijvoorbeeld met tenten, dekens, vervoer, is van harte welkom.
Actuele info over de actie is ook te vinden op Facebook.
Frodo Tromp