Steun de schoonmakers en stuur een mail naar OSB-voorzitter Hans Simons

FNV-er verkleed als schoonmaakbaas.
Meer dan drie weken zijn de schoonmakers alweer aan het staken. Met Marsen van Respect in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Groningen trekken duizenden actievoerders door het land en eisen ze respect en hun rechten op. Met ludieke acties zetten ze opdrachtgevers en schoonmaakbedrijven onder druk. En ze roepen iedereen op om de staking te ondersteunen door een mail te sturen naar schoonmaakbaas Hans Simons.

In hun strijd hebben de schoonmakers onlangs een succes behaald. Drie grote opdrachtgevers, de gemeente Rotterdam, de Hogeschool Rotterdam en de NS, erkennen dat de stakers de vinger op de zere plek leggen. Ze tonen begrip voor de respect-voorstellen van de schoonmakers en zijn bereid om zich actief in te spannen voor een gezondere werkdruk voor alle schoonmakers in Nederland. Volgens Christiaan Boddeveld, treinschoonmaker en vice-president van de Vakbond van Schoonmakers, is dat “een enorme doorbraak”.

Actie.
Khadija Tahiri, ziekenhuisschoonmaker en president van de Vakbond van Schoonmakers, vindt het de hoogste tijd worden dat nu ook de schoonmaakbazen “ontdooien”. Ze wijst op hun verbijsterende “starheid” en “zuurheid”. “Wij vragen geen jackpot. We vragen een gezonde werkdruk, doorbetaling bij ziekte en een paar dubbeltjes meer om onze gezinnen te onderhouden.”

De staking, die ook wordt ondersteund door huishoudelijk werkers, begint zijn vruchten af te werpen. Inmiddels is het al zo aan het stinken bij opdrachtgever Philips dat een hoge pief daar intern aan de bel moest trekken en ervoor moest waarschuwen dat de werkplekken bij het bedrijf door de staking een zooitje worden. Zo voelt het Philips-personeel aan den lijve wat ervan terecht komt als schoonmakers rechteloos worden behandeld. Omdat ze Philips een van de slechtste opdrachtgevers vinden, zetten de schoonmakers het bedrijf onlangs verder onder druk met een actie in Eindhoven.

Actie bij Philips.
Ook bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is de nood hoog, getuige een intern memo dat de ministerie-ambtenaren oproept om de eigen werkplek dan maar zoveel mogelijk zelf schoon te houden. “Op iedere etage zijn er stofzuigers beschikbaar om je kamer of gang te stofzuigen. Je vindt de stofzuigers in de centrale werkkasten in de hallen. Wil je deze na gebruik wel weer terug brengen, zodat je college er ook gebruik van kan maken”, valt erin te lezen.

In de Centrale Bibliotheek in Groningen is momenteel een heus Afvalmuseum te bezichtigen. “Afval is het wapen, respect en waardering de overwinning!”, stellen de schoonmakers. En de ludieke Rechtbank van Schoonmakers verklaarde onlangs schoonmaakbedrijf VLS schuldig aan intimidatie en diefstal van het eigen personeel. Met aan mail naar schoonmaakbaas Simons kunnen sympathisanten van de stakende schoonmakers hun strijd ondersteunen. Simons was vroeger staatssecretaris van Sociale Zaken en nu voorzitter van de OSB, de brancheorganisatie van schoonmaakbedrijven die samen ongeveer 80 procent van de schoonmaaksector uitmaken. Hun gezamenlijke omzet is al gauw zo’n 3 miljard. Hij vindt doorbetaling bij ziekte, een gezonde werkdruk en vijf dubbeltjes per uur erbij in 2 jaar tijd “onredelijke en onrealistische” eisen. De OSB-leiding stelt dat hun club “een daadkrachtige branchevertegenwoordiger is”. De schoonmakers roepen Simons op om die “daadkracht” dan ook maar eens te tonen en hun eisen in te willigen.

Harry Westerink

Affiche.