Actie tegen dwangarbeid bij Albert Heijn
Wij eisen dat de Albert Heijn en andere bedrijven en instellingen geen mensen te werk stellen in het kader van de Participatiewet omdat: in het hele land mensen actie voeren tegen gedwongen werken zonder loon en iedereen die niet aan deze eis tegemoet komt, een doelwit is; gedwongen werken zonder loon wordt mogelijk gemaakt door een strafregime van kortingen op de uitkering waardoor mensen onder het bestaansminimum komen en naar voedselbanken moeten en zelfs uit hun woning gezet kunnen worden; gemotiveerde en betaalde arbeiders vervangen door dwangarbeiders alleen maar negatief is voor de organisatie, voor de dwangarbeider en voor de betaalde kracht; gedwongen werken zonder loon mensen niet helpt aan een baan; iedereen die wel aan deze eis tegemoet komt, aangeeft geen deel te willen zijn van het helse beleid van de Participatiewet. Filiaalleider Finist van Onna wilde ons niet te woord staan en wilde niks te maken hebben met een verklaring. Toen zijn uiteindelijk drie actievoerders naar binnen gelopen om bij de servicebalie verhaal te halen. “Kunnen wij de filiaalleider spreken?” “Hij wil niet.” Na enig aandringen kwam hij al druk bellend toch. “Ik sommeer jullie om het pand te verlaten. Anders plegen jullie huisvredebreuk en dan ga ik de politie bellen. Nee, ik wil niks ondertekenen. Ik sommeer jullie om het pand te verlaten.” Wij willen natuurlijk niks illegaals doen en daarom zijn we weer naar buiten gelopen. Enkele aldaar winkelende studenten begonnen spontaan leuzen met ons mee te roepen: “Doe gewoon, geef ons loon”; “Albert Heijn doe gewoon, geef ons loon” en deze hadden ze zelf bedacht: “Uitbuiters, uitzuigers, doe gewoon, geef ons loon”. Al met al een geslaagde actie; op naar de volgende!
Dries Bergmans in Actie bij Albert Heijn (Dwangarbeid Nee)
Doe normaal en betaal !
Mensen hier zijn vrij, wij hebben geen slavernij !
Ik zou best wel bij Albert Heijn willen vakken vullen. Maar het is niet echt. Albert Heijn zou mij nooit aannemen, omdat ik te oud ben. Alleen als ik gratis voor hun werk met behoud bijstandsuitkering dan word ik aangenomen. Ik mis de jaren 90. Toen maakte leeftijd niks uit en kon je werken waar je wilde.
Pascal, het minimumjeugdloon is er al sinds de jaren 70 meen ik.
Helaas pascal, je herinneringen kloppen niet:
– het minimumjeugdloon met verschil met het gewone minimumloon bestond al in de jaren 90
– er was inde jaren 90 een werkloosheid van honderdduizenden.
– Werken waar je wilde, dat heeft altijd voor een beperkt aantal mensen gegolden.
Met een beetje goede vak opleiding en wat ervaring kwam je inderdaad zeer snel aan de slag. Geen gezeik met sollicitatie brieven, nee, je liep een bedrijf binnen en vroeg of ze iemand konden gebruiken. Dan werd er gevraagd wat je allemaal kon en was er een open plek dan mocht je het eens een dag proberen. Ging het goed en klikte het, was je aangenomen.
Als je nu een bedrijf binnen loopt met een cv in de hand, word je 99.9% van de tijd afgepoeierd. Toch is het niet helemaal kommer en kwel. Ik mag, met 45+, weer op gesprek komen, bij 2 bedrijven nog wel. Wat een luxe, maar ik heb mijn hoop niet op gevestigd. Ervaring leert dat meestal bij 1 gesprek blijft. Toch ben ik wel blij dat uit de honderden sollicitanten die er per vacature reageren, er redelijk vaak uit gepikt word en op gesprek mag komen en dat heeft voornamelijk te maken dat ik mijn scholing en certificeringen, bijhoud. Laten we zeggen om de afstand op de arbeidsmarkt klein te houden.
De veelgebruikte term om mensen naar trajecten te kunnen sturen om ze daar te laten werken ver onder het minimum loon, zonder rechten en constante dreiging van straffen.
Het minimumjeugdloon bestaat sinds 1 januari 1974 en was bedoelt om de jeugd sneller op de arbeidsmarkt te kunnen plaatsen. Ja ook in 1974 was er al sprake van jeugdwerkloosheid en een verlaging in de jeugd lonen was bedoelt om het voor een werkgever aantrekkelijker te maken om jongeren in dienst te nemen. Om dit te kunne n verkopen aan de jonge burgers werd er verteld dat jongeren vaak de kennis en kunde missen en om die redenen met een volwassenen minimum loon, te duur zijn.
Dat heb ik even voor je opgezocht. In de jaren 90 was er een dieptepunt met 330.000 mensen werkloos en 520.000 mensen werkloos als hoogtepunt. Cijfers zijn van het CBS.
Terug naar het topic.
Wij hebben ook een Albert en warempel, ze vragen personeel. Vanaf 15 jaar. De manager lachte eens toen ik vroeg of ze mij ook konden gebruiken. Toch werk er in die vestiging, niemand met behoud van een uitkering. Een principe kwestie volgens de manager. Maar volgens een ander personeelslid is daar heel wat commotie over geweest toen men voorstelde mensen met behoud van een uitkering er te laten werken. Uiteindelijk heeft men daar dus maar van afgezien. Nu woon ik in een uit de kluiten gewassen dorp, maar iedereen kent iedereen, misschien heeft dat er iets mee te maken en wou de Albert gewoon geen negatieve reclame door dwangarbeiders te plaatsen om het zelfde werk te doen als de normaal betaalde krachten. En negatieve reclame, daar zijn bedrijven echt niet blij mee.
Ik wil wel eens weten of de jonge man die het in zijn hoofd haalde om op een aandeelhoudersvergadering voor een loonsverhoging te vragen er nog werkt? Meneer Boer vond dat niet zo leuk. Ik vond het een briljante actie. En die actie is wereldberoemd geworden.
Voor het eerst was ik aanwezig bij een actie van Doorbraak i.s.m. Dwangarbeid Nee! , en petje af voor allereerst Dhr. Rachid Aoulad Abdellah die onverschrokken “Albert Heijn doe gewoon, geef ons loon” door de megafoon voor de Albert Heijn schalde!
Aan de manager die zenuwachtig met zijn mobieltje aan z’n oor heen en weer liep bij de ingang was te zien dat deze zich hier niet echt bij op z’n gemak voelde, net als overigens ikzelf omdat dit de eerste keer was dat ik behoorde tot een niet al te grote groep actievoerders, en dat voelde wat onwennig.
Gelukkig voelde ik me gemotiveerd door wat ik vroeger die morgen had gezien aan de Nieuwe Keizersgracht, in de buurt van de plaats van demonstreren, waar ik omdat ik te vroeg was voor de demonstratie een informatiebordje las waar op stond aangegeven dat er op de kademuren langs deze gracht de namen waren te lezen van de mensen die in de woningen daar tegenover hadden gewoond en waren afgevoerd naar de concentratiekampen tijdens de 2e wereldoorlog, aan de datum van overlijden was duidelijk te zien dat velen gezamenlijk op de dag van aankomst waren vermoord.
Met dat vreselijke lot in het achterhoofd stond ik daar bij deze demonstratie in het volle besef dat ik (wij) nog actie kunnen voeren, nog in verzet kunnen komen, en nog een keuze hebben ons te verzetten tegen het eerst apart zetten in de media en in de samenleving, als groep van mensen in de bijstand en de vergaande isolering en het afnemen van onze rechten!
Met het maken van speciale wetten voor een groep mensen is het ook begonnen bij deze Joodse bewoners van Amsterdam en wij allen weten wat er uiteindelijk is gebeurd met deze mensen!
In de afgelopen dagen heb ik veel nagedacht over deze demonstratie en ik denk dat het daadwerkelijk iets is waar bedrijven die meewerken aan werken zonder normaal loon gevoelig voor zijn.
Ook denk ik dat het misschien noodzakelijk is om andere acties te bedenken, zo moest ik zelf denken aan het flyeren op het centraal station en voor het Anne Frank huis om toeristen erop te wijzen dat het schenden van mensenrechten in Nederland ook nu nog gebeurd en er nog steeds mensen gedwongen worden tot dwangarbeid en het dus niet iets is dat 70 jaar geleden is gestopt!
Voor de duidelijkheid, ook de Joodse inwoners dachten in eerste instantie dat het om gedwongen arbeid ging!
Met vriendelijke groet en tot de volgende demonstratie!
Joris van de Hulle
Noot : Overigens ook nog een pluim voor de demonstraten uit Eindhoven die de moeite hadden genomen om mee te demonstreren, en excuses aan de dames die ik overigens wel gegroet had op weg naar de plaats van de demonstratie maar waarvan ik , omdat ik nog in gedachten was bij de namen aan de kademuur, me totaal niet realiseerde dat het demonstranten waren.