Actie van FNV tegen dwangarbeid mag wel wat kritischer
FNV Bondgenoten is begonnen met een enquête over werken met behoud van uitkering. De vakbond wil in kaart brengen hoe gemeenten met uitkeringsgerechtigden omgaan, vooral op het gebied van dwangarbeid. Het is een goede zaak dat de FNV actie gaat ondernemen tegen uitbuiting van bijstandsgerechtigden. Maar op de inhoudelijke kant van de campagne valt wel wat kritiek te leveren.
De enquête richt zich op uitkeringsgerechtigden en anderen die ervaring hebben met gemeentelijke dwangarbeid. Opvallend genoeg vraagt de FNV hen niet nadrukkelijk naar hun mening over werken met behoud van uitkering, en ook niet of ze ooit dwangarbeid hebben geweigerd en een strafkorting op hun uitkering hebben gekregen. Juist het element van dwang van “de tegenprestatie” is uitkeringsgerechtigden een doorn in het oog, en vormt het breekijzer waarmee gemeenten hun werklozen aan de onbetaalde arbeid zetten. Dat zou dan ook in het centrum van de kritische aandacht van de FNV moeten staan.
Bij de enquête zit een standpuntbepaling van de vakbond op het gebied van werken met behoud van uitkering. Zo moet volgens de FNV dat soort onbetaalde arbeid “uitzicht bieden op een betaalde baan” en mag het “niet langer duren dan drie aaneengesloten maanden. Verlenging is in bepaalde gevallen mogelijk. Bijvoorbeeld als de werkgever u graag in dienst wil nemen, maar u eerst nog meer ervaring moet opdoen of als u nog een aanvullende scholing of opleiding moet volgen om volledig productief te worden.” Een behoorlijk slap standpunt van de vakbond, die zich zeker niet in principiële zin uitspreekt tegen elke vorm van dwangarbeid en veel te veel tegemoet komt aan de wens van de bazen naar goedkope, flexibele en productieve arbeidskrachten. Andere standpunten klinken gelukkig wat strijdbaarder. Zo houdt de FNV vast aan de eis dat bijstandsgerechtigden minstens het minimumloon betaald moeten krijgen. De bond maakt er bezwaar tegen dat veel werklozen met hun uitkering “door de draaideur” gaan, “zonder enig perspectief op een vaste betaalde baan”, waarbij ze worden ingezet als “goedkope flexwerkers”. Men is er kritisch op dat bazen de loonkosten drukken door arbeiders met reguliere banen de laan uit te sturen en te vervangen door bijstandsgerechtigden, tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. Verder wijst de bond erop dat werken met behoud van uitkering een vorm van verplichte en zinloze “bezigheidstherapie” kan worden.
Hoe ver de bond meegaat in het denken en het belang van de bazen wordt duidelijk wanneer we de zaak eens omdraaien. In het kapitalistische systeem komen volgens de gangbare liberale ideologie een baas en zijn arbeider samen in goed overleg tot een overeenkomst: ze tekenen een contract waarin arbeid voor loon geruild wordt. Stel je nu eens voor dat arbeiders eerst drie of zes maanden loon zouden eisen zonder daarvoor te werken, bijvoorbeeld omdat ze vinden dat hun baas nog niet voldoende heeft aangetoond dat hij zijn best voor hen wil doen. Of omdat ze weten dat veel bazen sjoemelen met de regels en hun personeel respectloos behandelen. Of omdat hun bazen er nog niet rijp voor zijn om arbeiders in dienst te hebben en daarom eerst werkgeverservaring moeten opdoen. Dat klinkt wellicht absurd, maar precies het omgekeerde is ondertussen wel steeds normaler aan het worden. De machtsrelatie tussen bazen en arbeiders is zo scheefgegroeid dat werklozen zonder arbeidscontract, zonder loon en zonder arbeidsrechten gedwongen te werk kunnen worden gesteld. Als ze die arbeid weigeren, dan worden ze gekort op hun uitkering en dus uitgehongerd.
Harry Westerink
Dvnh 14 juli, een duidelijke voorbeeld van misbruik.
GRONINGEN KORT
Kwekerij levert VLAGTWEDDE eerste hovenier af
Twee jaar geleden opende de gemeente
Vlagtwedde haar eigen kwekerij. Werkloze mannen en
vrouwen, ook uit buurgemeenten,worden daarin opgeleid als
hovenier, met behoud van hun uitkering.Die aanpak past bij de
zogenoemde workfirst-methode van Vlagtwedde. De opleiding duurt
twee jaar en dus kregen gisteren de eerste zeven leerlingen hun
diploma. Wethouder Hendrik Klap reikte het eerste diploma uit.
“Alle zeven zijn nu volwaardig hovenier en een aantal van hen
heeft inmiddels ook al een vaste baan”, zei Klap. En daar gaat het vooral om.
De enquete is waardeloos. Blijkt ook wel 0 reakties sinds juli 2012.
1. Werkt u met behoud van uitkering, ontvangt u loon of beide?
Werkt u met behoud van uitkering, ontvangt u loon of beide? Alleen uitkering
Loon
Beide
2. Indien u loon ontvangt, verdient u dan minder dan het wettelijk minimum loon?
Indien u loon ontvangt, verdient u dan minder dan het wettelijk minimum loon? Ja
Nee
Weet ik niet
3. Indien u met behoud van uitkering werkt, hoe lang doet u dat?
Indien u met behoud van uitkering werkt, hoe lang doet u dat?
4. Wat voor werk doet u?
Wat voor werk doet u?
5. Heeft u uitzicht op een gewone, betaalde baan?
Heeft u uitzicht op een gewone, betaalde baan?
6. Doet u werk dat anders door iemand met een gewone, betaalde baan gedaan zou worden?
Doet u werk dat anders door iemand met een gewone, betaalde baan gedaan zou worden?
7. Heeft u uitleg gehad over het werk dat u moet verrichten en waarom u dat werk moet doen?
Heeft u uitleg gehad over het werk dat u moet verrichten en waarom u dat werk moet doen?
8. Van welke organisatie is de contactpersoon met wie u afspraken heeft gemaakt? (Bijvoorbeeld de Sociale dienst, Uitzendbureau of detacheringsbureau)
Van welke organisatie is de contactpersoon met wie u afspraken heeft gemaakt? (Bijvoorbeeld de Sociale dienst, Uitzendbureau of detacheringsbureau)
9. Heeft u nog aanvullende opmerkingen over uw situatie?
Heeft u nog aanvullende opmerkingen over uw situatie?
10. Mogen we contact met u opnemen? Zo ja, wilt u dan uw telefoonnummer en e-mailadres vermelden? Dank u wel.
Mogen we contact met u opnemen? Zo ja, wilt u dan uw telefoonnummer en e-mailadres vermelden? Dank u wel.
11. Bent u lid van een vakbond? Zo ja, van welke?
Bent u lid van een vakbond? Zo ja, van welke? Abvakabo FNV
FNV Bondgenoten
FNV Bouw
Andere bond
Ofwel als een werkeloze geen lid is van een vakbond, opzouten en wegwezen. Want vraag 11 is niet te beantwoorden als je geen lid bent van 1 of andere vakbond. Het is 1 grote poppenkast, alsof werkelozen 1 op de 10000 lid is van een vakbond. Let wel lidmaatschap met bonuskorting FNV is 15 euro per maand nu. Ofwel ongeveer 2 procent van de uitkering!! Wat een stomkoppen met hun enquetes. Helemaal zoals we in brabant zeggen van het padje af!! Ofwel koekiewous.
Heb de FNV even geholpen vanaf vandaag 2 reakties.
Condor
Het is mij onbekend of het er van gekomen is maar in mijn gemeente is er [ergens in 2007] sprake van geweest [in vergaderingen van de daar bestaande paticipatiecommissievergaderingen, die overigens toen openbaar waren maar of dit nog zo is dat weet ik niet] van vertegenwoordigers van de vakbond in paticipatieprojecten. Na lang wikken en wegen zouden deze geleverd worden door de ABVAKABO. Er is nog een lange weg te gaan voor gemeentes die dwangarbeid in hun ‘dienstenpakket’ hebben, en voor gemeentes die er beleid op zijn aan het ontwikkelen. Niet dat ik nou zo’n vertrouwen heb in de ABVAKABO.
Deze voorwaarden [7 puntjes die ieder een boekwerk vergen als je het zou moeten uitleggen wat ze je aandoen] zouden staand vakbondsstellingname moeten zijn voor er maar een gemeente op het idee komt bijstandsgerechtigden voor hun uitkering te laten werken. De vakbond zou er over mee moeten [kunnen] praten voordat gemeentes zulke plannen krijgen. En als dit niet kan dan mag zo’n gemeente geen beleid op dit punt ontwikkelen. Het zou mooi en gerechtvaardigd zijn als dit in de wet stond dus hier is nog wel wat te doen voor de vakbonden!
Maar wat mijn gemeente Lelystad betreft kan het ook zo zijn dat die vakbondsvertegenwoordiger alleen bestemd was voor de WSW uitvoering, die op een later tijdstip toch werd afgeschaft.
Wat mij persoonlijk betreft, niets of niemand krijgt mij voorniks, aan het werk nog wel, zelfs niet als vrijwilliger voor wat dan ook, of het zou voor tegenactie moeten zijn, maar dan ook niet eerder meer dan dat ik er mee geconfronteerd wordt. Maar dan krijgen ze me ook helemaal, laatstelijk is dit de gemeente niet zo goed bekomen. Niemand heeft mij ooit ergens toe kunnen dwingen, en als daarop maar één soort actie op mogelijk is dan krijgen ze die actie van mij hoogst persoonlijk.
Hmm de teller blijft op nul staan. Ben te eerlijk geweest en heb vraag 11 niet ingevuld.
Dus is mijn invullen van de enquette niet gehonoreerd. Ik had ook geen zin om 1 of andere vakbond in te vullen waarin ik geen lid van ben.
Maar als ik dat zo zie dan heeft de FNV ook niet al teveel interesse in dwangarbeid!!
Het is maar een halfslachtige poging die enquette.
Het is en blijft een vakbond, en die zijn er meestal primair voor de werkenden.
Condor
Lijkt me stug, condor. Ik heb ook geen vakbond ingevuld en het werd gewoon verstuurd.
Misschien is het een halfslachtige enquete, maar ze hebben er wel al een zwartboek uit samengesteld.
Ook oplokaal niveau beginnen bonden zich toch wat meer aan te trekken van mensen in de bijstand.
Ik ben het met je eens dat ook bonden weinig tot niets doen voor uitkeringsgerechtigden, maar daarom hoef je de pogingen die ze doen niet meteen af te kraken.
Hoi gewoonloon,
U heeft gelijk.
Ik hoop dat ze beseffen dat werken met behoud van uitkering een serieuse aanval is op het minimumloon, ik denk dat bij alle vakbonden dat besef nog niet echt is doorgedrongen.
En dat frustreert me.
Ofwel hun werkende leden lopen gevaar!!
Maar ja, ze doen in ieder geval hun eerste pogingen.
Zal eigenlijk een keer met ze moeten gaan praten.
Condor