“De eenvoudigste manier om niet te gehoorzamen aan de financiële industrie, is weigeren de schulden te betalen”
In het kader van de beweging Occupy Wall Street, bent U een van de trekkers van de Rolling Jubilee campagne. Welk zijn de objectieven van deze campagne, wat is de impact? David Graeber: “Het is een manier om te tonen hoe belachelijk het systeem is. In de Verenigde Staten zijn er ‘collectoren’ die drie tot vijf procent van het bedrag van een schuld opkopen om dan te proberen het totale bedrag binnen te rijven door de schuldenaars te dwingen dit totale bedrag te betalen. Met de campagne Rolling Jubilee doen we zowat hetzelfde als die schuldcollectoren. Collectief kopen we een schuld zelf op – wat perfect legaal is – en vervolgens in plaats van de terugbetaling te eisen wissen we deze schulden! Wanneer we een niveau zullen bereiken dat reëel effect begint te hebben op de economie, zullen ze waarschijnlijk een middel vinden om deze actie illegaal te maken. Maar voor het ogenblik, is het een goed middel om de absurditeit van het systeem in het licht te stellen. In complement hierbij, ontwikkelen we het project Debt resitors operation manuel (Drom), een handboek met legale en praktische tips voor mensen met schulden. De meest eenvoudige manier om ongehoorzaam te zijn tegenover de financiële industrie, is weigeren zijn schulden te betalen. Om een beweging van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen het kapitalisme te lanceren, kan men hiermee beginnen. Alleen, de mensen doen dit al! Een Amerikaan op zeven wordt achtervolgd door een schuldcollector. Twintig procent minstens van de studieleningen worden niet terugbetaald. Als men de hypothecaire leningen meetelt ziet men dat tachtig procent van de mensen met schulden zitten. Tussen een kwart en een derde zijn al in een situatie van wanbetaling! Miljoenen Amerikanen doen reeds aan burgerlijke ongehoorzaamheid inzake schuld. Het probleem is dat niemand er wil over praten. Niemand weet dat iedereen het doet!
David Greaber in “De eenvoudigste manier om niet te gehoorzamen aan de financiële industrie, is weigeren de schulden te betalen” (Global.info)
Ruim 1 op de 6 Nederlanders (17,2 procent) heeft schulden. Bij tussen de 373.00 en 531.000 huishoudens is sprake van problematische schulden. In 2012 wordt dit aantal geschat op 1.125.000 tot 1.294.000 huishoudens.
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/szw/documenten-en-publicaties/rapporten/2013/04/02/huishoudens-in-de-rode-cijfers-2012.html
Volgens NRC next heeft 70% van de bevolking schulden.
http://www.nrcnext.nl/blog/2012/04/05/next-checkt-70-procent-van-de-bevolking-heeft-meerdere-schulden/
Dat betekend dat 1 op 3 mensen een schuld heeft. In dat geval doen wij het nog slechter dan de Amerikanen.
Ook in Nederland zie je steeds meer dat schuldenaren de schuldeisers proberen te ontlopen, sterker, een steeds groter wordende groep mensen verdwijnt gewoon van de radar en is onvindbaar.
http://www.nujij.nl/economie/meer-mensen-verdwijnen-na-schuld.25454416.lynkx
Ik hoef niet uit te leggen waarom mensen in de schulden komen en de crisis en de maatregelen van de overheid maken het er niet beter op. Wat je hier steeds groter ziet worden is een schaduw economie, net zo als dit ook al in bv Griekenland gebeurd of in Spanje en Portugal en steeds grotere vormen begint aan te nemen. Mensen onttrekken zich aan het systeem wat door de overheid en met name de grotere bedrijven, is opgelegd.
Dat is ook de rede waarom de overheid een complete heksenjacht begonnen is op de burgers (en men de frauderende bedrijven met rust laat). Burgers, zeker als die arm zijn, worden bij voorbaat al gezien als criminelen en fraudeurs en ook zo behandelt en vaak ook door de bureaucratie volledig vast gezet. Als de overheid en bedrijven geen initiatief en empathie tonen en de burgers steeds meer aan hun lot over laat, dan moet je ook niet verwachten dat de burgers braaf naar de overheid luisteren.
De burgers willen en zullen overleven, dat de wet en regelgeving van de overheid en bedrijven aan de kant moet worden gezet, so be it. Dat is de keuze die nu gemaakt gaat worden en dit is ook iets waar al vaak voor gewaarschuwd is. Sterker nog, ons sociaal systeem is ontstaan om deze schaduw economie en het onttrekken van de burgers aan het systeem, tegen te gaan wat op zich ook goed gewerkt heeft. Schijnbaar heeft onze geschiedenis leraar, de heer Rutte, samen met zijn VVD en zijn neo liberaal beleid, daar niet van geleerd.