De gemeente Leiden wil Doorbraak (en de gemeenteraad) zo weinig mogelijk informatie geven over dwangarbeid
Een van de minder belichte onderdelen van ons strijdexperiment tegen dwangarbeid voor bijstandsgerechtigden in Leiden is de juridische procedure die we sinds maart 2014 tegen de gemeente voeren. Met deze procedure proberen we meer informatie over dwangarbeid boven tafel te krijgen. Ondertussen zijn we de bezwaar- en beroepsfase voorbij en hebben we wel wat informatie gekregen, maar vooral ook heel veel niet. En vrijwel alles dat we hebben gekregen, moesten we afdwingen. De gemeente zet zich schrap en werkt zoveel mogelijk tegen, zoveel is wel duidelijk geworden.
Het ging ons er vooral om dat we informatie openbaar zouden krijgen over dwangarbeid in Leiden. Welke bedrijven en instellingen profiteren van dwangarbeiders? Welke voorwaarden worden er gesteld aan bedrijf en dwangarbeider? Hoe ziet het contract met de dwangarbeider en met het bedrijf er uit? Waarvoor en hoe vaak worden strafkortingen en boetes uitgedeeld? Wat voor beleid is er nog meer rond dwangarbeid? Daarnaast hebben we ook naar algemene bijstandscijfers gevraagd, bijvoorbeeld in- en uitstroomcijfers. Bij de procedure die we voeren kun je alleen naar al bestaande documenten vragen. Het overheidsorgaan hoeft geen documenten samen te stellen, maar moet geven wat er al is. We hebben daarom duidelijk gemaakt dat het ons om alle soorten documenten ging, dus ook bijvoorbeeld gespreksverslagen, notulen, werkinstructies, offertes en e-mails.
Algemeen verloop van een WOB-procedure
|
Democratische controle
De procedure is gebaseerd op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Deze wet regelt het recht op openbare informatie over overheidsbeleid en -handelen. Op basis hiervan kan iedereen een verzoek doen om informatie die niet al openbaar is, openbaar te maken. Het is een bij wet geregelde procedure om transparantie en de daarmee samenhangende democratische controle op de overheid mogelijk te maken. Over de mogelijkheid tot die controle wordt hoog opgegeven. Een belangrijk kenmerk van een “democratie” zou zijn dat “wij” de overheid kunnen controleren. Maar in de praktijk zijn deze “democratische middelen” maar lastig voor de gemeente Leiden en vele andere overheidsinstanties, en wordt het proces vaak tegengewerkt en vertraagd om zoveel mogelijk te voorkomen dat bijvoorbeeld actiegroepen of journalisten de informatie krijgen waar ze naar op zoek zijn.
Duwen en trekken met de gemeente
Al eerder schreven we over allerlei manieren waarop de gemeente onze strijd tegen dwangarbeid bemoeilijkt. Zo probeert de gemeente ons contact met dwangarbeiders, de kern van ons actieonderzoek, zoveel mogelijk te limiteren. Daartoe komt men met gebouw- en pleinverboden. Individuele gemeentemedewerkers hebben ons meerdere keren bedreigd. Demonstraties bij het dwangarbeidcentrum DZB krijgen van de burgemeester ernstige beperkingen opgelegd, zoals een flyerverbod, iets waarvan de gemeentelijke bezwaarcommissie al meerdere keren heeft laten weten dat dit te ver gaat. En door ons voortdurend zwart te maken bij hoorzittingen en in de gemeenteraad probeert de gemeente het spookbeeld van ons te creëren dat wij gevaarlijke activisten zouden zijn. Maar in werkelijkheid hebben we slechts gepraat met dwangarbeiders, geflyerd, ingesproken, gedemonstreerd bij overheidsgebouwen en artikelen gepubliceerd. De waarheid is dat we onze tanden tot nu toe helemaal nog niet hebben laten zien. Dat komt niet door de gemeente, maar vanwege het contact met dwangarbeiders dat we graag willen behouden en uitbouwen.
Het is voor ons duidelijk waarom de gemeente ons zo min mogelijk informatie wil geven. Men wil niet dat wij gaan demonstreren bij bedrijven of instellingen die dwangarbeiders “in dienst” hebben. Men wil niet dat wij de namen van bedrijven publiceren die profiteren van gratis arbeid. Er zijn een heleboel mensen die vinden dat werken zonder loon niet zou moeten kunnen, dat het ongeoorloofd is dat het bedrijfsleven gesubsidieerd wordt met gratis arbeiders, en dat betaalde banen verdrongen worden. Publicaties en demonstraties zouden voor imagoschade voor de betrokken bedrijven kunnen zorgen, zodat ze zich terugtrekken uit de dwangarbeidindustrie. En dat is natuurlijk niet wat de gemeente wil. Onze belangen en de belangen van de gemeente staan dus lijnrecht tegenover elkaar. En daarom probeert de gemeente ons zoveel mogelijk informatie te ontzeggen. Het is duwen en trekken om informatie los te krijgen.
Vertragingstactieken
De gemeente gebruikt verschillende tactieken om te verhinderen dat wij over de voor ons meest relevante informatie kunnen beschikken. Ten eerste probeert men het proces zoveel mogelijk te vertragen. In eerste instantie gaf men als antwoord op ons WOB-verzoek vrijwel geen informatie. Later in de procedure, toen men door had dat wij ons niet met een kluitje in het riet lieten sturen, kwamen er tot twee keer toe “opeens” stukken boven tafel (zie ook het kader). De eerste keer was toen we al lang en breed in bezwaar waren gegaan tegen het uitermate karige antwoord van de gemeente op ons verzoek. Er kwam een herzien besluit binnen met enkele extra stukken, met daarbij de vraag of we het bezwaar wilden intrekken. Toen we dat niet deden, kwam de gemeente-advocaat op de hoorzitting weer met een paar stukken op de proppen. De informatie die voor ons het meest van belang is, namelijk bij welke bedrijven dwangarbeiders aan het werk worden gezet, en wat de voorwaarden daarvoor zijn, werd niet verstrekt. Evenmin werd duidelijk op wat voor manier bedrijven worden gezocht en benaderd, wat het beleid is betreffende deze “participatieplaatsen” en wat de richtlijnen voor ambtenaren zijn voor het geven van strafkortingen.
Het verloop van onze WOB-procedure
26 maart 2014: het verzoek wordt ingediend. |
Uit de kwartaalrapportages van de DZB (waar veel dwangarbeiders werken) die wel verstrekt zijn (en overigens al openbaar waren) en uit diverse openbare beleidsstukken, waaronder moties in de gemeenteraad, maakten wij op dat er wel degelijk nog veel meer informatie zou moeten zijn die de gemeente achterhield. Maar op de hoorzitting bij de gemeentelijke commissie kregen wij daar ook geen antwoord op. Bij eerdere hoorzittingen over demonstraties waren we gewend dat de gemeente-advocaat samen met een ambtenaar aanwezig was, maar nu kwam hij in zijn eentje. Al snel werd duidelijk dat dit niet zonder reden was. Zonder een inhoudelijk ingevoerde ambtenaar kon de advocaat zich van de domme houden. Op al onze vragen antwoordde hij: “Dat weet ik niet.” Of: “Zo heb ik dat van de gemeente gehoord.” Of: “Dat zou ik moeten navragen.” Toen we hem confronteerden met raadsvragen waarbij de bijlagen met relevante informatie niet waren gepubliceerd, antwoordde hij: “Dit is de eerste keer dat ik dit zie.” En: “Ik wist niet dat dit bestond.” Na een tijdje raakte ook de bezwaarcommissie hierover geïrriteerd. De commissieleden lieten hem er daarom niet mee wegkomen. Hij kreeg “huiswerk” over de vragen die hij niet kon beantwoorden. Binnen twee weken moesten de aanvullende antwoorden gegeven worden.
Haastige beslissing
Dat wist de gemeente vervolgens weer vakkundig twee maanden te rekken voordat men met zeer summiere nieuwe informatie kwam. Wij lieten daarop weten dat het antwoord voor ons onvoldoende was. Daarna hoorden we niets meer van de gemeente. De bezwaarprocedure duurde toen al ruim zes maanden. De officiële termijn was ondertussen verlopen en daarom “stelden” we de gemeente “in gebreke”. Bij een “ingebrekestelling” moet de gemeente binnen twee weken een beslissing nemen, en anders dwangsommen betalen. En de beslissing werd dan ook inderdaad snel genomen: een paar dagen later kregen we bericht van de gemeente dat er geen andere stukken waren om aan ons te overleggen. Blijkbaar was het zo belangrijk om geen dwangsommen te hoeven betalen, terwijl men zelf de procedure had laten voortslepen, dat de beslissing niet verder werd gemotiveerd, het advies van de bezwaarcommissie niet werd afgewacht, en de beslissing was ondertekend door een niet-bevoegde ambtenaar.
Rookgordijnen
Een andere tactiek van de gemeente is het opwerpen van rookgordijnen. Men probeert het op de hoorzitting en de zitting bij de rechter zoveel mogelijk niet over de inhoud van ons WOB-verzoek te hebben, maar over andere, niet-relevante zaken. Daarbij schuwen ze niet om ons woorden in de mond te leggen. Zo stelt de gemeente steeds weer opnieuw dat men geen gegevens hoeft te verstrekken over bijstandsgerechtigden omdat dit inbreuk zou maken op hun privéleven. Maar wij hebben nooit gevraagd om namen of andere persoonlijke gegevens te verstrekken van bijstandsgerechtigden. Op de hoorzitting hebben wij juist expliciet gezegd niet uit te zijn op dit soort gegevens. Voor ons zijn dat geen relevante gegevens, en natuurlijk snappen wij dat de gemeente die gegevens niet zou mogen verstrekken. In het verslag van de hoorzitting staat dit ook letterlijk: “Het gaat hier niet om de namen van uitkeringsgerechtigden”. Maar in het beroep komt de gemeente er gewoon opnieuw op terug: “Het college beschikt derhalve niet over een lijst met namen van bijstandsgerechtigden. Subsidiair merkt het college op dat, ook als hij wel over een dergelijke lijst zou beschikken, hij deze lijst niet openbaar zou maken. Naar de mening van het college weegt het belang van openbaarmaking van deze namen niet op tegen het belang van de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van de betreffende bijstandsgerechtigden en bedrijven/instellingen.”
Hoewel wij meerdere keren duidelijk hebben gemaakt niet uit te zijn op de gegevens van individuele bijstandsgerechtigden, blijft de gemeente ons er dus van betichten dat we de privacy van bijstandsgerechtigden niet zouden respecteren. Maar extra sneaky in dit verhaal is dat de gemeente bedrijven onder dezelfde noemer probeert te plaatsen als individuele personen. Individuele personen hebben recht op privacy, maar bedrijven hebben dat niet. Men misbruikt dit argument dus om maar geen informatie te hoeven geven.
Beschuldigen zonder onderbouwing
In het verlengde hiervan werpt de gemeente ook nog een extra rookgordijn op. Al bij meerdere zittingen en hoorzittingen krijgt onze woordvoerster de beschuldiging voorgeschoteld dat zij lid is van een actiegroep die zou intimideren en zelfs bedreigen. De gemeente houdt het expres vaag, en verzuimt deze beschuldigingen met feiten te onderbouwen. In dit geval stelt men dat wij geen informatie mogen krijgen over bedrijven die dwangarbeiders in dienst hebben, omdat één bedrijf zich zou hebben teruggetrokken uit een samenwerkingsverband met de DZB. Maar als één bedrijf uit de vele tientallen waar de DZB mee samenwerkt, de samenwerking beëindigt, alleen omdat wij publiceren over de betrokken bedrijven in geval van misstanden van dwangarbeid, dan is er nog geen sprake van intimidatie of bedreiging. Als dat al intimidatie zou zijn, dan zou menige krant ook een gevaarlijke actiegroep genoemd kunnen worden.
Bij de rechter maakte de gemeente-advocaat het helemaal bont. Na hetzelfde riedeltje van beschuldigingen zonder onderbouwing te hebben afgewerkt, stelde hij dat wij ook geen informatie zouden mogen krijgen omdat Doorbraak “het op de man speelt”. De argumentatie hierachter: “Doorbraak organiseert demonstraties…”, hier liet hij een dramatische stilte vallen, “bij gemeentelijke instellingen…”, weer zo’n stilte, “en daar hangen ze foto’s op van de wethouder, de directeur van de DZB en de staatssecretaris”. Blijkbaar was dat al voldoende feitenmateriaal voor de gemeente, want de advocaat ging niet verder. De rechter vroeg nog enigszins verbaasd: “Dus ze hangen geen foto’s op van mensen die bij die bedrijven werken?” “Nee”, zei de advocaat. Het enkel ophangen van foto’s van publieke figuren tijdens een overigens aangemelde demonstratie bij de gemeentelijke sociale dienst, is volgens de gemeente blijkbaar genoeg reden om geen informatie te willen geven. Wanneer zou je dan nog wel informatie mogen krijgen? Het lijkt er op dat het enkele feit dat wij actie voeren, voor de gemeente al voldoende reden vormt om informatie te weigeren. Wellicht overbodig om hier te noemen dat dit volgens de WOB geen wettelijke weigeringsgrond is.
Overigens is de persoon van de aanvrager in de WOB sowieso niet relevant. Alle informatie die verstrekt wordt, wordt immers voor een ieder openbaar. Ook als iemand anders een WOB-verzoek zou doen, kan iedereen, dus ook Doorbraak, daarna beschikken over die informatie. Daarom zou het niet uit moeten maken wie de aanvraag doet en mag de gemeente dat niet als reden gebruiken om informatie te weigeren.
Oncontroleerbaar en obscuur beleid
De gemeente blijft dus stug volhouden dat er niet meer informatie is, en waarschijnlijk liegt de gemeente daar keihard over. We weten bijvoorbeeld dat er een afdeling “accountmanagement” is bij de DZB die contacten onderhoudt met bedrijven en daar participatieplaatsen probeert los te peuteren. Op de zitting beweerden de aanwezige ambtenaar en advocaat glashard dat die afdeling nergens bijhoudt met welke bedrijven er contact is. De mensen op die afdeling bellen blijkbaar willekeurig bedrijven op en schrijven daar nog geen notitietje over. Frappant, nietwaar?
Als de gemeente echt over niet meer stukken beschikt, dan heeft dat nogal bizarre consequenties. Als er geen specifieke nota’s, rapporten en werkinstructies zijn waar het beleid in staat uitgewerkt, dan zou dat namelijk betekenen dat bijvoorbeeld reïntegratieconsulenten een enorme vrijheid hebben om te doen wat ze willen. Het beleid is dan immers toch niet concreet ingevuld, en dus kan elke consulent dat zelf bepalen. Hoe kan men dan willekeur voorkomen? De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) constateerde onlangs precies dit verschijnsel: dat gemeenten te weinig beleid maken, waardoor consulenten te veel vrijheid hebben en verdringing van banen op de loer ligt. Bovendien gaat het ook in tegen de beslissingen van de gemeente zelf. In haar eigen “Beleidsvisie participatie” staat namelijk dat er een “werkinstructie” moet komen rond strafmaatregelen, die ambtenaren “nauwelijks ruimte laat om van de hoofdregel af te wijken”. Volgens de gemeente is zo’n werkinstructie echter nooit gemaakt, en ook andere werkinstructies hierover hebben we niet gekregen. Maar hoe bepalen klantmanagers dan wanneer een sanctie wordt uitgedeeld? Zo’n ingrijpende maatregel op iemands inkomen kan toch niet worden vastgesteld aan de hand van hoe de pet staat van een individuele klantmanager?
Naast willekeur zou een gebrek aan concreet beleid en documenten over de uitvoering ook leiden tot een gebrek aan controleerbaarheid. Zonder rapporten en nota’s kan de gemeente haar eigen beleid niet evalueren, kan de gemeenteraad niet controleren, en kunnen critici als Doorbraak niet in de gaten houden wat er nou eigenlijk precies gebeurt. Er kan niet gecontroleerd worden of en in hoeverre dwangarbeid “werkt” om mensen aan een betaalde baan te “helpen”, hoe vaak en waarvoor er kortingen opgelegd worden, enzovoorts. De conclusie mag zijn dat de gemeente Leiden helemaal niet gecontroleerd wíl worden, maar vooral ongestoord zoveel mogelijk mensen aan de dwangarbeid wil zetten. Tot zover de “transparante overheid”.
Strijd tegen de gemeente
De politieke partijen in de Leidse gemeenteraad nemen daar blijkbaar genoegen mee. In 2011 zijn er twee moties aangenomen die de verantwoordelijke wethouder verplichten om tweemaal per jaar de raad voor te lichten over participatieplaatsen, waar bijstandsgerechtigden dwangarbeid doen en hoeveel kortingen ze krijgen. Maar de raadsleden verzuimen om op hun strepen te gaan staan en die informatie op te eisen. Tot nu toe is er slecht één keer verslag uitgebracht. In het hierboven genoemde rapport van de Inspectie SZW wordt gesteld dat ook gemeenteraden een verantwoordelijkheid hebben in het voorkomen van verdringing.
Zo vindt dwangarbeid in Leiden in obscuriteit plaats. Het beetje druk dat Doorbraak nu al vier jaar op de ketel houdt, speelt daar ongetwijfeld een rol in. De feiten over dwangarbeid moeten onder de radar gehouden worden. Een WOB-procedure kan een manier zijn om toch wat gegevens boven tafel te krijgen. Maar dat is een lang proces van verzoeken indienen, bezwaar maken, in beroep gaan, hopen op snippertjes informatie en nieuwe verzoeken indienen.
Maar naast gegevens winnen is de WOB ook nuttig om de gemeente te laten weten dat we er nog zijn. Dat we geen genoegen nemen met de manier waarop de gemeente dwangarbeid probeert te verhullen, met de manier waarop de gemeente ons zwart probeert te maken, met de manier waarop mensen in de bijstand in Leiden de grond in gestampt worden. Met alleen een WOB-verzoek gaan we die strijd niet winnen, maar het is wel een middel dat bij kan dragen en ons verder kan helpen in de strijd. De staat zal er waarschijnlijk wel nooit gewillig aan meewerken om informatie over zijn eigen handelen te geven. De WOB is een manier om de overheid te dwingen om stukje voor stukje toch de sluier net iets verder op te lichten dan men eigenlijk van plan was. Dit verhaal wordt dus vervolgd.
Mariët van Bommel
Joris Hanse
Deze publicatie legt haarfijn uit waarom de gemeente Leiden zeer moeizaam hun informatie prijsgeeft.
https://meedogenloos.nl/2013/11/27/gemeenten-bezondigen-zich-aan-een-ponzi-scheme-verdienmodel-gebaseerd-op-pure-uitbuiting/
De gemeenten weten dat ze op, of zelfs over de rand van de wet opereren. Ofwel moedwillig de wet overtreden.
Ik durf zelfs te stellen dat de gemeenten zich bezondigen aan koppelbazerij van het ergste soort.
Sommige mensen spreken zelfs over mensenhandel en moderne slavernij. En deze mensen die die beschuldigingen uiten zijn niet de eersten de besten.
https://www.sp.nl/nieuws/2013/02/geen-uitbuiting-en-verdringing-door-werken-met-uitkering
Als je mensen ver onder het minimumloon en CAO loon laat werken zonder enige bescherming of rechten, onder bedreiging van sancties, die mensen zelfs aan de hongersnood, dakloosheid, en aan bedelstaf kunnen brengen dan mogen we rustig spreken over chantage, afpersing, bedreiging, koppelbazerij en zelfs moderne slavernij en dwangarbeid. Ik durf rustig te spreken over een maffia-achtige cultuur en constructie.
In feite is dit niet anders dan slavenarbeid in de sweatshops dat in vooral Azië in o.a. de kledingindustrie plaatsvindt.
Nederland heeft landelijk hun eigen sweatshops opgericht, namelijk werkpleinen, werkbedrijven en werkleerbedrijven genaamd.
Condor
Ik ben al jaren individueel procedures aan het voeren met de gemeentelijke sociale dienst hier in West-Brabant zoals bekend. Is uiteraard inhoudelijk van een andere orde dan Doorbraak doet met bovengeschetst verhaal. Echter de houding van de gemeente, hoe zij zich opstelt zeg maar, komt aardig overeen met hoe ze het bij mij telkens doen. Ze schuwen niet om mij zwart te maken tijdens rechtszittingen, komen maar mondjesmaat met info, en met een dwangsom meer of minder zitten ze blijkbaar ook al niet. Bij mij is het al een keer zo ver gekomen dat ze daadwerkelijk een dwangsom hebben moeten betalen omdat ze telkens maar rekken en rekken en rekken. Ja, bovenstaand verhaal komt mij bekend voor. Laten we het daar maar ophouden. Men heeft het niet zo op intelligente strijdbare mensen. Liever heeft men te doen met makke schapen.
Ik blijf bij mijn eerder gemeld standpunt, start bij de uitvoerende ambtenaren deze worden telkenmale als “onschuldig” neergezet omdat ze slechts de uitvoerende zijn. Niets is minder waar, door weinig beleid hebben deze ambtenaren juist erg veel beoordelingsvrijheid. Waar men zeer vaak (machts)misbruik van maakt. Laat deze ambtenaren omhoog piepen, daar hebben leidinggevenden een ontzettende hekel aan en gaat ervoor zorgen dat men de uitvoering van het huidige beleid gaat wijzigen. Bestrijden met gelijke wapens, als ambtenaren mogen liegen waarom de burger niet ook?
Ambtenaren zetten burgers publiekelijk te kakken? Maak een, Naam en Schaamte internet pagina en zet ze daar op met naam en adres en feiten. Ambtenaren houden zich niet aan wet en regelgeving! Meld ook op de site, wie, wat doet en waarom.
Het is toch van de zotte dat burgers zich scheel betalen aan belastingen en heffingen, boventallige ambtenaren, ambtelijke geld verkwisting en zich ook nog eens als kleine jongen in de hoek moeten laten zetten door deze liegende dienaren. De overheid zijn wij als burgers van Nederland en door ons is alles betaald en aangeleverd door de burger, ieder document iedere paperclip is van de burger.
Reden om te zorgen dat alles openbaar wordt, ook bijv. de e-mail tussen burgemeester, wethouder en alle andere ambtenaren.
Van bovenaf werkt niet, dan maar van onder!
Moet het nog aflezen maar wow. Top.
Ben ze zat het ambtelijke maffioso tuig (anders ik wel). Als reactie op bovenstaande reactie: Daar was ik al mee bezig door mijn consulent min of meer te kakken te zetten op deze site. Weliswaar zijn naam nog niet genoemd, maar wel zijn werkwijze en de gemeente. Helaas vond men hier op Doorbraak dat ik het te individueel maakte omdat het mijn persoonlijke ervaringen waren en mijn individuele strijd. Dus ben er maar mee gestopt met mijn persoonlijke verhaal aangaande mijn consulent. Maar ik vind jouw idee uitstekend om een naam en schaamte internet pagina te maken en ze daar op te zetten met naam, adres en feiten. En dan kunnen ze wel gaan piepen over hun privacy. Maar kom op zeg die van bijstandsgerechtigden wordt ook voortdurend geschonden. En wij worden ook publiekelijk zwartgemaakt bij de rechtbank. Dus het is wel goed met ze.
Kennis en informatie is macht en een zeer goede controle maar ook een druk middel.
Dat is ook de rede waarom de overheid echt alles aan het proberen is om in je privé leven te dringen, je constant probeert te volgen waar je gaat en staat, je hele financiële en andere elektronische gegevens wil kunnen inzien en er vervolgens en profiel van aanmaakt. Ik hoef niet uit te leggen dat je een profiel op tig wijze’s kunt manipuleren of verkeerd kunt interpreteren in het voordeel van de overheid.
Maar draai ik dat eens om en leg ik de overheid onder een vergrootglas, dan is de wereld opeens te klein. Stel je voor dat je iets vind wat het daglicht niet kan verdragen en er zijn heel wat beer putten waar men graag de deksel op houdt. Vandaar dat de overheid dus alles in het werk stelt om dit allemaal geheim te houden. Gemeentes volgen dit voorbeeld maar al te graag. In de gemeente politiek is de belangenverstrengeling en vriendjes politiek en de daarmee gepaard gaande fraude en corruptie nog veel erger dan je kunt bedenken.
Uitkeringsgerechtigden zijn een flinke inkomsten bron voor gemeentes en daarnaast zijn het door de overheid (belastingbetaler) betaalde, rechteloze arbeiders, de droom voor iedere werkgever. 12 miljard, naast de kosten voor de uitkeringen vloeit zo de re-integratie industrie in. Er word nog eens miljarden winst gemaakt op de loonkosten en er word nauwelijks belasting op dat verrichte werkzaamheden betaald. Het gaat dus om zeer veel geld wat hier over de rug van uitkeringsgerechtigden verdient word. Er is hun dus behoorlijk wat aan gelegen om dit zo te houden en zoals doorbraak zelf heeft ondervonden, er word niks geschuwd om protesterende mensen, zeker als deze een uitkering hebben, stil te krijgen. Vandaar ook de hoge straffen bij uitkeringsgerechtigden. Het is pure intimidatie, zeg maar gerust, afpersing.
Ja er zijn rechtszaken geweest met een positieve uitspraak voor de uitkeringsgerechtigden, maar zoals je er al achter bent gekomen, legt de politiek die uitspraken gewoon naast zich neer of verzint weer iets om de uitspraken te omzeilen.
Ik heb al tig malen aangegeven dat als jij gedwongen word in zo’n traject, dat jij daar eens een normaal looneis tegen over moet stellen. Het is je recht en zelfs je plicht en het zal ook de enigste manier zijn om een eind te maken aan die gedwongen arbeidstrajecten.
Beste Raven, je verdraait mijn woorden. We vinden het niet “te individueel”, maar vonden het niet nodig dat op gegeven moment zowat de helft van de reacties over jouw persoonlijke ervaringen gingen. We hebben liever discussie over de artikelen hierboven…
Wat ik mij afvraag is of je voor bijvoorbeeld ongevallen of aansprakelijkheid verzekerd ben, wanneer je aan het ‘ reintegreren’ bent en daarvoor nooit een overeenkomst hebt getekekend?
Beste Eric. Het toeval wilde dat het bovenstaande artikel van dat moment, dus waar die reactie’s bij kwamen, ook mijn persoonlijke verhaal was. Bovendien heb jij toen ook nog geschreven dat Doorbraak collectief verzet vele malen interessanter vindt dan individueel verzet hoe waardevol dat ook kan zijn. Dat waren letterlijk jouw woorden. Dus verdraaien doe ik niet. Wat ik overigens heel goed begrijp hoor vanuit doorbraak gezien. Ik ben zelf ook van mening dat collectief verzet krachtiger is dan individueel verzet. Als ik in Leiden zou wonen dan zou ik ook zeker mee doen met jullie actie’s. Absoluut. Alleen woon ik hier in een Brabants plaatsje waarin het verdomde lastig is om een actie groep bij elkaar te krijgen. Dus voel ik mij genoodzaakt om het maar bij individueel verzet te houden door procedures te voeren tegen de gemeente. Wat zo z’n beperkingen heeft. Paul zegt dat heel treffend. Ook al krijg je een positieve uitspraak van de rechter dan weet men wel weer iets anders te verzinnen om de uitspraken te omzeilen. En zo trekt de gemeente toch altijd aan het langste eind. Daarom vind ik het wel een goed idee om een naam en schaamte internet pagina te maken zoals iemand hierboven aan gaf.
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht en ook niet echt goedkoop. Zou een uitkeringsgerechtigde iets overkomen, is het nog maar zeer de vraag of een re-integratie bedrijf er iets mee doet of de zaak afschuift aan de opdrachtgever, die in hoofdelijk aansprakelijk zou zijn. Het beroemde kastje naar de muur sturen.
Is het je nooit opgevallen dat ongelukken in re-integratie bedrijven nooit bekend worden gemaakt. Erg vreemd want in ieder bedrijf gebeurd wel eens een ongeluk die soms langdurige gevolgen heeft voor de betrokkene. Het lijkt mij dus erg sterk dat er geen ongelukken gebeuren bij die werk en re-integratie bedrijven.
In de bijstand is het al zo geregeld dat je niet meer in de ziektewet kan vallen na een ongeluk of ziekte ook al werk je voor je uitkering. Ook al lig je half dood op de bank, je komt niet meer in de ziektewet terecht. Werknemerspremies worden ook niet betaald omdat die te werk gestelde uitkeringsgerechtigden, geen werknemers zijn en de werkzaamheden niet als arbeid word gezien. Je hebt dus nergens recht op en blijft in de bijstand.
Misschien word het nu nog duidelijker waarom je altijd een loon moet eisen voor arbeid. Doe je het niet, heb je na die werkzaamheden, nergens recht op. Ook niet als je ziek word of een ongeluk krijgt.
Ja dat klopt Paul. Dat vind ik ook zeer verontrustend. Als je eenmaal in de bijstand zit en je wordt ziek of je krijgt een ongeluk dan kun je nooit of te nimmer in de WAO terecht komen. Dat is een enge gedachte. Want iedereen kan iets overkomen. Vandaag kan ik gezond zijn en mezelf suf solliciteren en er niet tussen komen. Morgen kan ik aangereden worden door een auto en half verlamd raken. Toch heb ik dan geen recht op ziektewet of WAO en blijf ik onder de Participatiewet vallen.
Het zou gaaf zijn als er meer ingegaan werd op het artikel over onze strijd hierboven…
Inmiddels wordt er een overeenkomst met mij opgesteld waarin staat dat ik verzekerd ben.
Ik hoop dat ik het eens kan zijn met de tekst. En natuurlijk heb ik vast nu ook mijn verplichtingen.. 🙂
Daar heb je gelijk in. Als je de 2e alinea leest dan zie je daar ook iets van terug. Het niet geven of onthouden van informatie. Ik zou wel eens willen weten hoeveel mensen er ziek zijn geworden of een ongeluk hebben gehad in zo’n traject. Een werkgever hoort zijn/haar personeel te beschermen tegen beroeps ziekten of ongelukken. Maar ik weet uit eigen ervaring en ook van rapporten van een vakbond, dat werk en re-integratie bedrijven het helemaal niet zo nauw nemen met de veiligheid van hun personeel.
Ik zou ook wel eens willen weten wat er dan met die mensen die in zo’n traject arbeidsongeschikt raken, gebeurd?
Daar zullen we geen antwoord op krijgen. De politiek zwijgt als het graf.
De SP is met een wethouder vertegenwoordigd in het college van Leiden en dus medeverantwoordelijk voor dit (wan)beleid. Deze partij is juist opgericht om werknemersrechten te waarborgen. In Leiden zijn ze dit blijkbaar vergeten nu ze op het pluche zitten.
De economie is in handen van de grote bedrijven en zei die de grond bezitten
Je moet iets verkopen om in leven te blijven, in dit systeem. Als je geen beschikking tot grond hebt, zul je je arbeid moeten verkopen. Jij concurreert dan met vele andere, die ook hun arbeid moeten verkopen, dus is jou product weinig waard. Jij als arbeider wordt immers ook beschouwd als een individu handelend naar de grillen van de markt, althans volgens de perceptie van het kapitalisme. Hier botsen twee invalshoeken. De arbeider wilt niet concurreren met andere arbeiders, de arbeider wilt meestal gewoon zijn huur kunnen betalen. Grote bedrijven moeten weer met elkaar wedijveren en reduceren het loon tot een minimum, ik heb het zelf meegemaakt. Uitgescholden worden door mijn werkgever, terwijl ik voor een minimum overuren draaide.
Veel mensen trekken dit niet, hebben teveel zelfrespect, om uitgescholden te worden in bedrijven, of zien hun potentie vernageld worden door geestdodend werk. twaalf uur achter elkaar lucifer houtjes in doosjes stoppen, met je havo diploma.
de enige manier om te overleven in dit systeem, is het verkopen van waardevolle producten, maar de mogelijkheid tot het verkopen van waardevolle producten is onmogelijk, omdat het grootkapitaal via de staat een monopolie op de economie heeft. Alle panden zijn leeg, omdat de eigenaren speculeren met de prijzen. Alleen grote corporaties kunnen de huren betalen.
Dit is de reden, dat het grote deel van de bevolking gedwongen is zijn arbeid te verkopen en dus een minimum te verdien, waardoor men misschien net in leven gehouden wordt.
Het alternatief is altijd de bijstand geweest, de instantie waarmee de overheid de onproductieve werkkrachten uitkoopt en daarmee de bedrijven spekt en de onrust tempert. Twee vliegen in een klap. De minder gehoorzame, of fysiek minder krachtige werkkrachten koop je uit met eenzelfde salaris als de arbeiders , in de vorm van bijstand.
logisch dat veel mensen naar deze bijstand grepen. Een psychisch etiquette is eenvoudig te krijgen, aangezien alles en iedereen tegenwoordig geclassificeerd, geregistreerd en gelabeld wordt. Met een etiket had je altijd gratis een bijstand, waarmee je dus in leven kon blijven, zonder je rug te breken voor de winst van een corporatie. Ik kan het mensen niet kwalijk nemen dat ze voor het laatste kiezen. Ik ken een kunstenaar die een bijstand heeft, krachtig werk maakt en daarom weigert zijn rug te breken, voor een aandeelhouder in Wassenaar. In mijn optiek niet vreemd
Het feit dat de meeste mensen deze bijstand niet krijgen en voor hetzelfde geld dus in de hel van de fabriek moeten binnen treden, verdeelt ons. Waarom hij wel en ik niet ? We moeten elkaar alleen niet de schuld geven, maar naar de systematiek op zichzelf kijken. Waarom werken wij voor de winsten van een baas en waarom nemen we genoegen met een klein salaris, als onze baas de winst afroomt. Zei die een uitkering hebben, hebben net zoveel aversie jegens het proces, als zei die hun ruk breken.
De politiek heeft nu ingespeeld op dat ongenoegen van de mensen onderling. Waarom moet ik me dood werken voor een kut salaris en krijgt hij het gratis ? Omdat de overheid zo de minder productieve arbeiders uitkoopt en de persoon in kwestie daar graag genoegen mee neemt. Hij wil net zo min het vel van zijn vingers werken als jij dat wilt.
Dus wat doet de politiek, om twee problemen tegelijk op te lossen ? Ze laten de uitgekochte bijstandgerechtigden gratis voor de bedrijven werken, zo bieden ze hun vrienden van het grootkapitaal gratis werkkrachten en sussen ze boze arbeiders, die kwaad waren over de mensen met een bijstand.
Voor veel meer mensen zou werk zijn, als bedrijven niet alleen maar op winst toegespitst waren, als bedrijven niet verplicht waren elkaar kapot te concurreren en dus alleen de meeste sterke werkkrachten aan te nemen. Werk zou toegankelijk voor iedereen zijn, als mensen ook daadwerkelijk de vruchten van hun arbeid zouden plukken en waar neer ze deel zouden uitmaken van het bedrijf, in plaats van dat ze slechts brandstof van een op winst en competitie gebaseerd bedrijf zouden zijn.
Beste Bolletje, je gaat met geen woord in op bovenstaande artikel. Deze website is niet bedoeld als platform om naar believen eigen verhalen op te plaatsen. Volgende keer laten we dit soort stukken niet meer door.
Dat gezegd hebbende: je verhaal is best okee, alleen met de laatste passage ben ik het niet eens.
Waarom zijn mensen toch altijd op zoek naar meer werk voor meer mensen? Ik ben blij met allerlei vormen van automatisering die geestdodend klotewerk overbodig maken. Zo zouden wij allemaal meer tijd kunnen hebben voor sociale dingen, om onszelf te ontwikkelen, te snappen hoe de wereld werkt zodat we beter mee kunnen praten over hoe hem in te delen. Het echte probleem is niet de herverdeling of zelfs vermeerdering van het werk, maar de eerlijkere verdeling van de welvaart. En daartoe moeten we de macht eerlijker verdelen.
Wellicht dwaal ik af, maar dat doe ik wel vaker. Excuses daarvoor, ik zal proberen
om voortaan wat meer toegespitst te reageren
automatisering ? en dan zo naar een soort post humane toestand toe werken ?
in princiepen zijn alle middelen aanwezig. Automatisering zou de bevolking kunnen voeden, er is ruimte zat om voedsel te produceren. Daarnaast is er wel een enorme bevolkingsgroei, al heeft die op zichzelf ook met kapitalisme te maken.
In de jaren 80 gingen ‘we” de informatie zelf halen, scheelt veel werk .
Wellicht kan Anonymus helpen.