De vakbond terug aan de leden
“De Abvakabo heeft zo’n 350-400 mensen in dienst, daarmee kun je natuurlijk niet alles doen en dat moet je ook niet willen. We hebben zo’n 340 duizend leden waarvan ongeveer 8 procent dus 27 duizend mensen in de kaartenbak als kaderlid staan geregistreerd. De mate van activiteit van die mensen in de bond varieert natuurlijk heel sterk, er zijn ook veel mensen bij die alleen of hoofdzakelijk actief zijn in ondernemingsraden en dergelijke medezeggenschapsorganen. Maar de kaderleden moeten de bond dragen. We hebben er veel aan gedaan om het kaderbestand weer op orde te brengen, kaderleden weer meer bij de bond te betrekken, nieuw kader aan te trekken, toch er is op dat vlak nog veel te doen. Een vakbond is een vereniging van werknemers die voor hun belangen opkomen en als dat nodig is een vuist kunnen maken. Dat er ook betaalde functionarissen zijn, een werkorganisatie die voor die vereniging werk verzet, is mooi en noodzakelijk, maar het primaat moet bij de vereniging liggen, bij de leden. Zij bepalen het beleid, de koers. Daarom moeten we ook weg bij dat idee van de bond als je zaakwaarnemer, bij die hele cultuur, waarbij de leden contributie betalen en in ruil daarvoor diensten ontvangen. Je kunt nooit met 400 medewerkers, al zijn het hardwerkende mensen, de belangen van 340 duizend mensen dienen, zeker niet als die belangen overal geschonden worden. Waar we naar toe moeten is activerend vakbondswerk.”
Lot van Baaren in De vakbond terug aan de leden (Grenzeloos)
Het zelfde speelde zich in de voorlaatste crisis af t.a.v. de BouwBondFNV. De IndustrieBondFNV heeft het toen in de trand van de BouwBond eveneens opgepakt met het vormen van bedrijfsledengroepen.
De AbVaKaBo zou het toezicht op de uitvoering van de ParticipatieWet door gemeentes op zich kunnen nemen op voorwaarde dat bijstandsgerechtigden instant, nog voor er sprake is van eventuele dwangarbeid, inspraak hebben in dat toezicht en wat de Bond met geconstateerde misstanden doet. Lidmaatschap mag daarbij geen issue zijn. Laat de gemeente het nu meestal afwezige toezicht maar subsidiëren.
Om een lang verhaal kort te maken heb ik niet het hele stuk kunnen lezen maar dit citaat viel mij meteen op om van commentaar te voorzien.
En jij denkt dat de gemeentes daarin mee gaan? De overheid en de lokale overheden zoals gemeentes doen er alles aan om vakbonden of andere “vreemden” buiten de deur te houden.
Op het moment dat er daadwerkelijk controle van vakbonden of een onafhankelijk orgaan kunnen ze niet meer hun gang gaan met hun vriendjes politiek en machtsspelletjes en kunnen ze ook niet zomaar uitkeringsgerechtigden onderdrukken of daar flink geld aan verdienen. Naast de 12 miljard overheid geld (dit komt naast de uitkeringen) wat naar werk en re-integratie trajecten gaat, verdienen de gemeentes en de bedrijven die de dwang arbeiders in dienst hebben, flink aan de loonkosten die ze nu niet hebben.
Laat 100.000 mensen werken voor hun uitkering dan heb je gezamenlijk als gemeentes en de bedrijven, 12x 1456.- bruto x 100.000= 1.758.000.000 euro verdient aan lonen die ze niet hoeven uit te betalen. Ik heb he tnog niet eens gehad over andere kosten. Ik ga hier uit van het minimum loon en alleen van 100.000 uitkeringsgerechtigden die verplicht moeten werken. De aantallen liggen veel hoger omdat er behoorlijk geklooid word met de cijfers. Er is ook een hele groep mensen die met behoudt van een uitkering werken of waar de uitkering omgezet is in een soort loon en die niet mee geteld worden. Daarnaast doen uitkeringsgerechtigden niet alleen laag betaald werk, maar ook werk in het midden en hoog segment en dat word ook steeds meer. De verdiensten op uitkeringsgerechtigden zijn dus enorm en dat zal men met hand en tand in stand willen houden.
Daarnaast wil de overheid de lonen op arbeidsmarkt kapot maken zodat bedrijven te kunnen concurreren met bv China of de verenigde staten en dat lukt alleen als je spotgoedkoop personeel op de arbeidsmarkt brengt. Uitkeringsgerechtigden zijn spotgoedkoop, tel daarbij de nodige goedkope buitenlandse arbeidskrachten die naar Nederland gekomen zijn die voor werkgevers goedkoper zijn dan de Nederlandse arbeidskrachten en je zult zelf ook wel zien dat je daartegen niet kunt concurreren qua loon. Jij word werkeloos, komt in een werktraject terecht en je word een nieuw goedkope arbeidskracht die een andere normaal betaalde werknemer werkloos maakt omdat deze niet tegen jou kan concurreren, en zo gaat het dan verder, net zolang dat iedereen ontslagen is en weer via via weer aan het werk moet met behoud van de uitkering of een “loon” ter hoogte van de uitkering. Zou je het geluk hebben om op eigen kracht aan het werk te komen dan zul je vaak genoegen moeten nemen met een veel lager loon en slechtere voorwaardes. Nu krijgen we de participatie wet wat eigenlijk betekend dat de burgers, “vrijwillig” meer (gratis) werk moeten doen zodat de overheid en bedrijven minder geld hoeven uit te geven en ook geen verantwoordelijkheid hoeven te dragen en dat is voor hun weer meer winst. Dat is eigenlijk de hele kern van de participatie wet.
De werkgevers zijn nu de gene die goedkopere werknemers krijgen zodat hun winst gemaximaliseerd word. Denk nu maar niet dat hun producten en diensten goedkoper worden omdat ze goedkoop personeel hebben. En hier zal het plan van de overheid ten gronde gaan. Nederland kan nog altijd niet concurreren omdat de werkgevers die opbrengsten niet gebruikt om hun producten en diensten goedkoper te maken, maar fijn in hun eigen zak hebben gestoken en daarmee is de concurrentie slag met het buitenland verloren. De verantwoordelijke politici hebben dan allang een goed baantjes gekregen bij hun bevriende werkgevers voor hun bewezen diensten en lachen zich kapot.
Nu krijg je een beeld van wat er staat te gebeuren of beter gezegd, wat er nu de laatste jaren gebeurd met de crisis als perfecte dekmantel.
Het, als bestuur, niet luisteren naar de leden en het te veel naar de hand zijn van de overheid en werkgevers, heeft de vakbonden opgebroken en veel leden gekost. Zou jij lid willen zijn van een bond die jou belangen verkwanselt? Ik niet. Leden willen dat een bond dat voor hun belangen opkomt en naar hun luistert. Gelukkig is het kwartje bij sommige bonden nu gevallen. Pas als de bond naar de leden luistert en echt voor haar leden opkomt dan zal de gewilligheid om mee te doen en te helpen ook veel groter worden.
Op 10 oktober voert het comité Dwangarbeid Nee actie tijdens een regionale bijeenkomst van Sociale Zaken-wethouders uit West-Nederland. De FNV organiseert op 15 oktober, 14.30 tot 16:30 uur, bij het Poppodium 013 Veemarktstraat 44 in Tilburg, bij de wethouders bijeenkomst over de participatie wet, ook nog eens een protest mars.
We zullen onze stem laten horen aan de wethouders en Staatssecretaris Klijnsma.
Aanmelden voor de actie van doorbraak op 10 oktober kan via Opgeven via: info@dwangarbeidnee.nl Voor de actie op 15 oktober kan dit bij de FNV via http://www.koopkrachtenechtebanen.nl/stop-werken-zonder-loon/
Goed gezegd, Paul. Ik ben benieuwd, waar komt dat citaat waar je mee begint vandaan?
En wat wil de FNV nu eigenlijk controleren/toetsen aan de participatiewet als iedereen die er straks mee te maken krijgt simpel vogelvrij is verklaard?
Bedankt dat je me citeert maar minder bedankt voor je aannames t.a.v. mijn gedachte.
Het is wat ik aanwezig in gemeentelijk georganiseerde -openbare en informatieve- participatie-commissie-vergaderingen in 2006 en 2007 in mijn gemeente op een gegeven moment te berde bracht en waarop naar het zich liet aanzien serieus werd ingegaan. Van Directeur s.z. (titel is teamleider) tot en met de aanwezige Vakbondsvertegenwoordiging van de AbVaKaBo en alle verdere aanwezige mensen van de politieke partijen (heb zelfs de verantwoordelijke wethouder van toen aanwezig gezien) en andere organsaties als bijvoorbeeld sociale werkvoorziening, schuldhulpverlening en zo meer, hebben er voor gezorgd dat er vervolgvergaderingen kwamen waar in het verder werd uitgewerkt waarbij ik op de eerste na niet meer aanwezig was. Hoe het verder is gegaan is mij onbekend maar ik neem aan dat de vakbond en de linksere politiek wel degelijk een woordje heeft meegesproken over hoe met langdurige werkloosheid om te gaan, en hoe met klachten en bezwaren wordt omgegaan. Dus ik zou tegen je willen zeggen. Duik eens dieper in de materie in je eigen gemeente en informeer jezelf over andere gemeentes en hamer op transparantie en betrokkenheid en medezeggenschap over hun eigen toekomst en die van lotgenoten van bijstandsgerechtigden en werknemers van sociale werkvoorziening en zo meer bij de invoering van de ParticipatieWet in plaats van je geweeklaag over hoe het vanuit de rechtse politiek wordt bekeken en wat daarvan de gevolgen zijn voor korte (work first) of langdurige (participatiewet) werklozen. Daar zijn we hier al wel zo’n beetje mee bekend dacht ik zo. Over het onrecht en absurd armoede veroorzakende gevolg zijn we het wel eens
@ Sjuul.
De ervaring leert dat de meeste gemeentes echt niet staan te wachten op bemoeienis of controle van externe partijen zoals vakbonden. Je hebt gelijk dat ik een fout gemaakt heb en dat ik niet alle gemeentes over 1 kam had mogen scheren. Mijn excuses daarvoor. Er zullen zeker wel gemeentes zijn die wel luisteren naar externe partijen zoals vakbonden maar dat zullen er niet veel zijn.
Je noemt het woorden transparantie en betrokkenheid en medezeggenschap. Dat zijn mooie woorden. Ja je mag je woordje doen maar vaak blijft het dan daar bij en die transparantie daar word al lang op gehamerd, zelfs de politieke partijen staan dit thema te gebruiken bij hun verkiezing kampanjes, maar door de regelgeving en eigen belangen is de transparantie steeds ondoorzichtiger geworden.
@ Paul. Ongeveer deze reactie had ik al verwacht en had daarvoor vanmorgen al deze van mij voorgebakken.
Mijn aanwezigheid had natuurlijk wel een duidelijke en urgente persoonlijke aanleiding die overgebracht moest worden aan die commissie die maandelijks vergaderde. De datum en tijd werd in het plaatselijke nieuwsblad met een advertentie bekend gemaakt, en vergezelt van de mogelijkheid je aan te melden bij de secretaris voor als je er bij aanwezig wou zijn. Die urgente aanleiding van mij liet de voorzitter niet toe over te brengen, waarschijnlijk om de altijd in deze omstandigheden voorkomende toestand van hevige verontwaardiging gebruikte (althans zeker door mijn persoontje) duidelijk taalgebruik dat niet schroomt te benoemen wat benoemd moet worden. En daarbij had ik ook nogal veel ‘wisselgeld’ bij me ondanks dat dit niet één keer ter sprake is gebracht, zeker niet door mij. Dat ‘wisselgeld’ in de vorm van 46 door mij ingeslagen (erg grote) ramen van het stadhuis bleef buiten de vergaderingen maar had achter de coulissen natuurlijk wel z’n uitwerking neem ik maar aan. Daar wil ik natuurlijk niks mee suggereren maar gezien ik de schade á +30.000 euro zelf aan het betalen ben mag ik het ook voorstellen als een goede daad. Weest paraat en doe elke dag een goede daad, ja akela wij doen ons best en de hopman doet de rest. Deze Yel blijft mij als ex-verkenner altijd vergezellen als ethische norm. Ook vandaag aan de dag.
In de normale omgang met burgers zal dit wel een goede yel zijn. Eigenlijk net zo iets als : wie goed doet, wie goed ontmoet.
In de politiek werkt dit niet en word zoiets gezien als zwakte. Of het nu lokaal is of landelijke politiek, het gaat hun om hun eigen hachje, niet die van jou. Jij bent pas welkom op het moment dat zij aan jou kunnen verdienen of jij hele goede connecties of de macht hebt om iets gedaan te krijgen wat in hun voordeel is. Jij doet iets voor mij en dan doe ik iets voor jou. Dat is de politiek anno 2014 en dit is ook de enigste manier waarom onze regering er nu nog kan “regeren”. een simpel voorbeeld is de “vriendschap” tussen de VVD, PVDA en hun bevriende oppositie partijen. Zonder die bevriende partijen heeft de regering geen bestaansrecht en krijgen ze niks meer gedaan.
Er zijn nog veel meer voorbeelden te vinden over het old boys netwerk, lokaal of landelijk, waar hun politieke vriendendiensten, niks meer met politiek te maken heeft, maar puur persoonlijk gewin. Corruptie dus en zij houden allemaal de anderen politici het hand boven het hoofd. En daar willen ze nu echt geen vreemden bij hebben die hun controleren en in de gaten houden.
Wat KHB zegt daar maak ik me dus ook zorgen over inderdaad. Straks in januari 2015 is het gewoon wettelijk toegestaan bijstandsgerechtigden te gaan misbruiken. Dus wat kunnen we er dan nog aan doen? Mijn inziens is alleen de huidige regering eraf trappen dan nog maar een serieuze optie.
Okee okee ik had niet http://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Baden-Powell maar Marx als inspiratiebron moeten noemen. Voor de verdwaalde padvinders die meelezen leek het mij voor het moment geschikter.
Jasper Schaaf, Karl Marx Bekend en Onbekend, Groningen 2000, is natuurlijk voor de padvinders die een kompas hebben geschikter. Heb ‘m zelf op het laatste deel na uit. Straks in de winter ga ik weer verder genieten. http://marxists.org/nederlands/schaaf/2000/marx/index.htm
In de afgelopen zomer heb ik me hiermee een plezier gedaan. http://stalinsmoustache.org/
toedeloe