Druk op Zoetermeerse dwangarbeiders: “harder werken, anders ga je maar knoflook pellen”
Gisteravond bezochten zo’n 60 mensen een zeer geslaagde SP-bijeenkomst tegen werken zonder loon in Zoetermeer. Net als op de vergelijkbare avond twee weken geleden in Rotterdam, spraken ook deze keer weer landelijke kopstukken van de SP, Sadet Karabulut, en van de FNV, Ger Deleij. Maar het was natuurlijk de lokale inbreng waar het om ging. Dwangarbeiders en voormalige dwangarbeiders vertelden over hun hemeltergende ervaringen, en het gedreven raadslid Lennart Feijen onthulde hoe de strijd in Zoetermeer recent al tot succes had geleid. Begin dit jaar is in die stad het actiecomité “Stop werken zonder loon” opgericht en de eerste bedrijven waar gewerkt wordt zonder loon zijn inmiddels bezocht.
Karabulut interviewde net als in Rotterdam de voormalige Haagse dwangarbeider Henk Toet, die na 35 jaar betaald werken in de bijstand belandde. Hij moest gaan werken voor zijn uitkering van 700 euro. Tussen collega’s die wel regulier loon kregen, zo’n duizend euro per maand meer! Daarna deelden enkele andere baanlozen ook hun verhalen, en vanuit Doorbraak vertelden we kort over ons strijdproject in Leiden en hoe gezamenlijk verzet resultaten kan opleveren en je ook minder bang maakt voor de sociale dienst. Want dat kwam steeds naar voren: de angst van mensen om hun verhaal te doen en deel te nemen aan het opbouwen van een beweging tegen werken zonder loon. Angst om gekort te worden of de uitkering helemaal kwijt te raken bijvoorbeeld.
Dossiers
Bijzonder dapper waren twee voormalige Zoetermeerse dwangarbeiders die vertelden over hun gedwongen gratis werk voor de Haagse rechtbank: dossiers opschonen. Het was zwaar werk, zwaarder nog dan hun betaalde collega’s verrichtten, omdat hun banen feitelijk zo uitgehold waren dat alleen het oersaaie en fysiek zware deel over was gebleven. Ze moesten 32 uur per week dossiers van strafzaken inhoudelijk doorspitten en aan de hand van een controlelijst een selectie maken van stukken die weg konden. Per dag moesten ze een vast omschreven aantal meters dossiers afwerken. Van de gruwelijke verhalen die ze moesten lezen, lagen ze soms ’s nachts wakker. Ze hadden geen opleiding voor dat werk, en er werden door de onbetaalde medewerkers vast en zeker fouten gemaakt die bijvoorbeeld gevolgen kunnen hebben in hoger beroepszaken. Hun verhaal deed denken aan de Zoetermeerse dwangarbeiders aan wie onlangs gevraagd werd om zonder opleiding bij Deloitte cliënten te controleren in het kader van de wet Witwassen en financiering terrorisme.
De dwangarbeiders in het archief zijn in twee categorieën ingedeeld: degenen die “los” ofwel zelfstandig mogen werken en degenen die “vast” zijn en voortdurend gecontroleerd worden. Bij welke categorie men belandt leek vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur van de leiding. De voormalige dwangarbeiders vertelden dat ze niet ziek mochten zijn. Door het zware werk hadden ze veel fysieke klachten. Vakantie nemen was gedurende de maanden dat ze er werkten in principe ook niet mogelijk. Dwangarbeiders die kritisch, lastig of vaak ziek waren, werd verteld dat als ze niet mee- of doorwerkten, ze gestuurd zouden worden naar het project Centurion, de tomatenkas of knoflook moesten gaan pellen. Dat zijn andere werkplekken waar Zoetermeerse bijstandsgerechtigden gratis aan het werk moeten, en waar ze bijvoorbeeld in een koelcel van vier graden knoflook moeten verwerken.
Bezoekje
Feijen, die de bijeenkomst georganiseerd had, is mordicus tegen elke vorm van werken zonder loon. “Iedereen moet gewoon vanaf dag één betaald worden”, zo zei hij. En onder het motto “onze tegenprestatie is verzet”, dat de lezers van deze website wel bekend zal voorkomen, is hij de strijd aangegaan. Zo heeft de SP in Zoetermeer een meldpunt Werken zonder loon ingesteld. Uit de meldingen die daarop binnenkwamen, kon hij verschillende bedrijven achterhalen waar dwangarbeid plaatsvindt in Zoetermeer. Die is hij daarop met een aantal mensen van het actiecomité “Stop Werken zonder loon” gaan bezoeken, zoals Doorbraak dat ook doet in Leiden, Amsterdam en Groningen.
Bij de ingang van het archief van de Haagse rechtbank sprak hij twee medewerkers aan die daar pauze hielden. Ze ontkenden dat ze bij het archief werkten en gingen meteen naar binnen. Door het raam zag Feijen dat de medewerkers wel degelijk tussen de archiefdozen plaatsnamen. Daarop werden meteen de lamellen gesloten. Even later zag Feijen een van deze medewerkers een groep mensen toespreken die boven aan het werk was, en een paar minuten later kwam iedereen plots naar buiten, werd het pand afgesloten en leek het wel alsof ze een verbod hadden om met Feijen te praten.
Eerste succes
Het blijkt dat de locatie van het archief uit veiligheidsoverwegingen geheim moet blijven, en alle dwangarbeiders hebben daarom een geheimhoudingsplicht. Maar Feijen heeft die plicht natuurlijk niet, en daar maakte hij handig gebruik van. Hij heeft een e-mail aan de rechtbank gestuurd met de vraag of zij bereid zijn te stoppen met werken zonder loon en de mensen een arbeidsovereenkomst met salaris aan te bieden. En mocht de rechtbank daar niet toe bereid zijn, zo schreef hij, wat vindt de rechtbank dan van het voornemen om via een persbericht en schriftelijke vragen aan het college van B&W van Zoetermeer te vragen om de samenwerking met de rechtbank te stoppen. Maar misschien waren die vragen niet nodig en gaat er alsnog het een en ander veranderen, opperde hij.
Deze gebeurtenissen laten eens te meer zien dat naar buiten treden als dwangarbeider, het samen vechten en contact zoeken met bijvoorbeeld de SP, de FNV of Doorbraak, positieve resultaten kan hebben. We raden iedereen in Zoetermeer dan ook aan om zich aan te melden voor het lokale actiecomité “Stop werken zonder loon”. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor mensen die momenteel dwangarbeid verrichten of bijstand krijgen, maar voor iedereen. De strijd tegen dwangarbeid gaat ons immers allemaal aan: iedereen kan baanloos raken, en steeds meer reguliere banen worden verdrongen door dwangarbeid. Alleen samen kunnen we die trend omkeren.
Eric Krebbers
Dit is pure uitbuiting van een zwakkere groep in onze samenleving! Reken er maar op dat Bijstandsgerechtigden met een arbeidshandicap daar helemaal het slachtoffer van zijn.
De oplossing van deze shit ligt niet in een roadshow langs 393 gemeenten, alle feiten zijn al sinds 2005 bekend. De 2 e kamer heeft deze ellende gesanctioneerd. dus daar zal het probleem ook opgelost moeten worden
Ik stel mezelf een zeer serieuze vraag:
Als rechtbanken in Nederland al gebruik maken van bedreiging , illegale dwangarbeid en spreekverboden invoeren over deze schanddaden, waar moet het volk dan nog haar recht in dit land gaan halen?
Condor
Ik begrijp hier niets van. Waarom zo vol van rechten en niet van plichten? Ik zat zelf in de bijstand. Door omstandigheden was ik alles kwijt en begon ik opnieuw. Met dat zgn. dwangarbeid kwam ik weer in het werkproces. Ik vulde mijn CV en werd weer interessant voor werkgevers. Ik voelde enige schaamte om mijn hand op te houden (PW is een voorziening en geen verzekering) en was blij dat ik een tegenprestatie kon doen voor het geld dat ik kreeg. Ik baal enorm van profiteurs die wel willen vangen, maar niet willen werken!
Ik heb bovenstaande reactie bij wijze van uitzondering doorgelaten om eens te laten zien wat voor bijdragen er nog meer binnenkomen, met enige regelmaat. Deze doet me erg denken aan de verzonnen uitkeringsgerechtigden die de Britse overheid inzet in mislukte pogingen om kortingen op uitkeringen te rechtvaardigen, zie bijvoorbeeld DWP admits using ‘fake’ claimants in benefit sanctions leaflet.
Ach ja….het soort undercover reactie.
De prognose voor 2040 volgens een Cambridge studie, is dat er voor helft van de mensen geen werk zal zijn ivm automatisering.
Gezien het visieloze beleid van de overheid zal men in de ParticipatieWet, wellicht 5 jaar gevangenisstraf invoeren als een burger(slaaf) niet meewerkt aan een tegenprestatie.
Dat betekent wel dat met het nu gevoerde beleid, het 1 werkende tegen een 1 werkslaaf gaat worden.
Hmm….Het lijkt mij beter dat de overheid toch nog eens heel goed gaat nadenken over een visie tav werkgelegenheid in de toekomst.
Ps..hoezo blijft het gratis geld voor KB en HRA buiten schot. Daar moeten we eerst maar eens een tegenprestatie voor verlangen, want daar is veel meer te halen.
Citaat uit tekst van Eric.
De Britten hebben eindelijk toegegeven dat ze verzonnen positieve reakties plaatsen over dwangarbeid. Nu de Nederlandse overheid nog.
De verhalen van de staatspropaganda over het succesvol zijn van dwangarbeid zijn ontelbaar hier in Nederland.
Waar je ook leest, lees je verhalen van dwangarbeiders die werken zonder rechten en loon onder zeer streng regiem van terreur, bedreigingen, vernederingen etc huilen van geluk dat ze het mogen doen. Robert van Alm is er dus zo’n persoon.
Het is net zo bizar om te plaatsen dat Nederlanders die via de arbeitseinzats in Duitsland huilden van geluk om die dwangarbeid onder die omstandigheden te mogen doen. Toch werd de arbeitseinzats in Nederland ruim 70 jaar geleden, wel als een succesverhaal verkocht door de Nederlandse staat. Ook jaren voor de bezetting van nazi Duitsland.
http://www.npogeschiedenis.nl/speler.WO_VPRO_039860.html
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/de-arbeitseinsatz-dwangarbeider-in-de-duitse-oorlogsindustrie/
De Nederlandse overheid doet nu weer exact het zelfde weliswaar is de dwangarbeid in een lichter jasje gestoken.
Mensen nu die in die staatspropaganda trappen hebben op zijn minst last van totale onwetendheid en lethargie, of ze hebben ergens in hun leven een serieuze hersenbeschadiging opgelopen. In het ergste geval hebben die mensen van beiden last van.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lethargie
Geen enkel gezond mens met een vol verstand zal gelukkig worden van uitzichtloze dwangarbeid onder dwang met bewaking en levensbedreigende sancties.
Condor
“PW is een voorziening en geen verzekering”
Een oud-bijstandsgerechtigde, die zich de terminologie eigen gemaakt heeft. het kan, maar ik denk dan eerder in de richting van een overheidstrol. Alle nonsens, die erin staat, is reeds meermalen weerlegd.
Robert, ik begrijp dat je je nuttig wilt maken voor de maatschappij.
De beste manier om in het werkproces te komen is door een betaalde baan natuurlijk, helaas lukt dat niet voor iedereen aangezien er te weinig werk is en werkgevers niet zitten te springen om mensen uit de bisjtand aan te nemen.
Ik hou ook niet van profiteurs die alles gratis willen hebben maar er niets tegenover stellen.
Zoals werkgevers die wel gratis arbeid willen maar er niet fatsoenlijk voor willen betalen.
Daarnaast betalen we in Nederland allemaal mee aan de bijstand door middel van belastingen dus is het raar dat als je daar dan op aangewezen bent er nog een keer wat terug voor moet doen. Dat is dus een dubbele tegenprestatie.
@Robert van Alm:
Een heel goed stukje. Naar vermogen wat voor je uitkering terugdoen, vind ik een goede zaak. Ik doe dat zelf bij een werkproject als tegenprestatie voor de Wajong. Alleen misstanden als uitbuiting moeten hard aangepakt worden en er moet ook sprake zijn van maatwerk en dat uitkeringsgerechtigden die werken, ook netjes behandeld worden.
@Lennart:
Op het moment dat je werkt, betaal je belasting voor diegenen die dan een Bijstandsuitkering ontvangen. Nu kom je zelf in de Bijstand en betalen anderen die werken, op hun beurt belasting voor jouw Bijstandsuitkering. Dit gaat volgens het zogeheten Omslagstelsel. Als je werkt, ben je dus niet aan het sparen voor je eigen Bijstand, mocht je daar onverhoopt in terechtkomen.
Hoezo DRM naar vermogen en iets terug doen voor je uitkering?
Als er gewoon werk is dan dient daar een normaal geldend loon voor betaald te worden. Wat we nu zien is totale vernietiging van duurzaam werk in Nederland. Het mag toch niet zo zijn dat het nieuwe loon in Nederland de hoogte heeft van een uitkering of lager zonder enige arbeidsrechten en onder zwaar regiem van bedreigingen, vernederingen en sancties tegenover staan.
Wat we nu zien is dat werkzoekenden en Wajongers uitgebuit worden, nog sterker mensen met vast duurzaam werk worden door de overheid en bedrijfsleven ontslagen en meteen zwaar gesubsidieerd vervangen door dwangarbeiders met behoud van uitkering of lager. Dit is meer regel dan uitzondering geworden in Nederland.
Hier een heel goed voorbeeld, en helaas absoluut meer regel dan uitzondering geworden.
http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/3457369/2013/06/12/Werkloze-straatveger-moet-voor-uitkering-straten-vegen.dhtml
Het zogenaamd nobel maken door werken naar vermogen met behoud van uitkering of lager is een briljante zet geweest van bedrijven en de overheid om goedkope arbeidskrachten zonder rechten te werk te kunnen stellen. Niks meer, niks minder. En een groot gedeelte van gehersenspoelt Nederland trapt daar met beide benen in. De overheid misbruikt uitkeringsgerechtigden als goedkope onderbetaalde arbeidskrachten om hun bezuinigingen door te kunnen voeren.
Nog een gevaar is dat de nu werkenden met duurzaam werk en duurzaam loon daar het slachtoffer van zijn aan het worden.
Hier werkverdringing in het vervoer, chauffeurs met duurzaam werk worden ontslagen en in hun plaats komen dwangarbeiders het werk doen met behoud van uitkering.
http://www.taxipro.nl/ondernemen/2014/07/24/fnv-bondgenoten-opent-meldpunt-werkverdringing/
Dit is overigens in alle sectoren in Nederland aan de gang, de zorg, de bouw, de ambtenarij, reiniging en groenvoorziening etc etc. En massaal, we praten over vernietiging van duurzaam werk met tienduizenden banen tegelijker tijd.
Werken met of onder behoud van uitkering onder dwang en zonder enige rechten is hier in Nederland norm aan het worden.
De SP en de FNV hebben daar de afgelopen jaren keiharde bewijzen van verzameld. Goed werk overigens van zowel de SP en de FNV. En uiteraard sites zoals doorbraak.eu en andere aktivisten die zich met de nieuwe arbeitseinzats in Nederland bezig houden..
Condor
“Naar vermogen wat voor je uitkering terugdoen, vind ik een goede zaak. Ik doe dat zelf bij een werkproject als tegenprestatie voor de Wajong. ”
Drm, je loopt al een behoorlijke tijd mee hier. Hoe kan het, dat je niet begrijpt, dat een ’tegenprestatie’ voor een uitkering foute boel is? Je hoeft toch ook geen ziekenhuis te poetsen, als je een beroep doet op de zorgverzekering.
“Als je werkt, ben je dus niet aan het sparen voor je eigen Bijstand, mocht je daar onverhoopt in terechtkomen.”
Ook het ‘spaarargument’ is kolder; je bent verzekerd en als het verzekerde risico je treft, mag je er meteen een beroep op doen. Als de overheid dit niet meer wil, laten ze dan stoppen met deze afgedwongen solidariteit.
@DRM Als je in de bijstand zit betaal je ook belasting in de vorm van bijvoorbeeld BTW. Je spaart niet voor je bijstand maar je draagt daar wel aan bij als je werkt. Dat heet solidariteit en dat is goed. Als je er dan op aangewezen bent na jaren lang gewerkt te hebben moet er dan ook niet gezeurd worden om een tegenprestatie. Het is sowieso niet wenselijk om de bijstand alleen maar te zien als wat kost iemand en wat levert iemand op. De bijstand is er om mensen in hun basale levensbehoeften te voorzien als ze daar zelf niet toe in staat zijn, bijvoorbeeld omdat er geen werk is.
Jij neemt deel aan een werkproject. Ik weet niet wat je doet, maar het zou best kunnen zijn dat je met je tegenprestatie voor je Wajong een betaalde baan verdringt. Dan heeft de werkgever, bedrijf, organisatie de keuze tussen iemand een arbeidscontract aanbieden en loon betalen of iemand een tegenprestatie laten doen voor zijn uitkering (die het bedrijf niet hoeft te betalen, dat doet de belastingbetaler). Dan kan er iemand dus niet betaald werken omdat je graag wat voor je uitkering terugdoet.
De werkgever doet vervolgens niets terug voor de arbeid die hij krijgt.
De belastingbetaler betaalt voor die werkgever die gratis arbeid dan zelfs.
Overigens is maatwerk en netjes behandeld worden eerder uitzondering dan regel, daar kan Doorbaak je genoeg oevr vertellen.
Druk op de Zoetermeerse politiek: werken prima. Maar wel normaal betalen voor de arbeid en onze rechten respecteren.
Zo, dat is toch een veel beter tekst.
Bijstand krijg je als je geen inkomsten of vermogen uit arbeid kunt verdienen. Met werk wat normaal betaald heb je geen bijstand meer nodig. Zo simpel is het en dat is, sorry, dat was het uitgangspunt van de bijstandsregels.
Ik zeg: was, want tegenwoordig is de bijstand bedoelt om mensen in de bijstand te houden zodat voor die mensen het bijstandsregiem opgelegd kan worden met als doel : verdienen aan die mensen. Winst maximalisatie voor bedrijven en de overheid door de mensen rechteloos te maken en daarmee te kunnen dwingen gratis of voor een uitkering te laten werken. Natuurlijk afgedwongen met zware straffen. Dwang arbeid dus waar maar enkelen, met name de rijken hun voordeel uit halen.
Er is maar 1 remedie: Eis een loon en je (arbeids) rechten af.
Van DRM:
Bijna maar niet helemaal waar. Zelfs in de bijstand blijf je betalen voor het sociaal stelsel via het bruto deel van de uitkering. Je hebt en blijft mee betalen ook in de bijstand. Iets wat veel mensen even vergeten. Je hebt dus al betaald voor de bijstand en zelfs in de bijstand betaal je nog steeds mee aan je eigen bijstandsuitkering.
Dit is heel duidelijk te lezen in de belasting wet. iedereen die in Nederland een inkomen heeft betaald ook belastingen.
En dat is staatssteun en bij wet verboden.
” Je hebt dus al betaald voor de bijstand en zelfs in de bijstand betaal je nog steeds mee aan je eigen bijstandsuitkering.”
Geen sterk argument, want je ontvangt natuurlijk meer dan je betaalt. Ik zou het niet gebruiken. Dat de bijstandsontvanger ervoor zorgt, dat de economie redelijk op peil blijft, en dan de echte economie van noodzakelijke behoeften als eten en kleding, lijkt me veel sterker.
@Lennart:
Ik werk op een werkproject (Arbeidsmatige Dagbesteding en reïntegratie) waar tweedehandse fietsen worden opgeknapt. Daar doe ik op eigen tempo zonder werkdruk technisch tekenwerk en allerlei hand en spandiensten zoals kantine- en schoonmaakwerk. Bij een betaalde baan is er vaak werkdruk en binnen de Arbeidsmatige Dagbesteding is er geen werkdruk aanwezig, hoezo verdringing? En verder is daar ook goede begeleiding aanwezig en worden de medewerkers die daar met behoud van uitkering werken, goed behandeld.
Je werkt bij een werkproject zonder werkdruk.
Maar wat dacht je van diegenen die gewoon in de buitendienst of inpakafdeling aan het werk zijn met collega’s die een normaal loon krijgen.
Die dus wel met behoud van uitkering onder tijddruk moeten werken.
Ik zelf werk met behoud van uitkering in het groen en hier krijgen we te horen wanneer we waar heen moeten, wat er moet gebeuren, wanneer het klaar moet zijn en hoelang er voor staat.
DRM, je doet wel aan arbeidsverdringing.
Tweedehands fietsen opknappen doen fietsenmakers en handelaars al. Ik laat mijn fiets door een fietsenmaker die gewoon geld verdienddaarop repareren en opknappen.
Kantinemedewerker is een volwaardig duurzaam beroep dus daarin doe je ook al aan werkverdringing. Technisch tekenwerk of technisch tekenaar is in Nederland nog steeds duurzaam werk met loon. Schoonmaker is een volwaardig beroep met een CAO loon. Ik betaal via de servicekosten schoonmakers voor het schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimten in mijn flat.
Dat er zogenaamd geen werkdruk is zoals je vermeld heeft niks te maken met werkverdringing.
Onder zware subsidies verdring je gewoon werk waar normaal een loon tegenover staat.
Wat ik in je bovenstaande tekst lees doe je minimaal op 4 verschillende fronten aan werkverdringing. Schoonmaak, technisch tekenen, fietsenopknappen en kantinewerk. Wie weet op hoeveel fronten meer je nog aan werkverdringing doet.
citaat uit DRM tekst: Bij een betaalde baan is er vaak werkdruk en binnen de Arbeidsmatige Dagbesteding is er geen werkdruk aanwezig, hoezo verdringing?
DRM volgens jou mening over werkverdringing zal er dus geen werkverdringing plaats vinden als bijvoorbeeld een chirurg met behoud van uitkering staat te opereren, mits die chirurg niet onder werkdruk staat en lekker onder eigen tempo staat te opereren?
Ik noem specifiek dit voorbeeld omdat het al in Nederland plaatsvind. zie link
http://www.volkskrant.nl/archief/jong-specialist-en-onbetaald-aan-het-opereren~a3562119/
Geen werkdruk is als ik het goed in je woorden heb begrepen een criterium voor je dat er geen werkverdringing plaats vind?
Condor
Binnen de Arbeidsmatige Dagbesteding (werkprojecten, zorgboerderijen, enz.) werken mensen die niet zomaar in een gewoon bedrijf kunnen werken, omdat zij zodanige beperkingen hebben op lichamelijk, verstandelijk en psychisch gebied dat zelfs een baan binnen de WSW (Beschut Werk) voor hun te hoog gegrepen is. Binnen de Arbeidsmatige Dagbesteding zijn er aangepaste werkplekken en is er ook professionele (zorg)begeleiding aanwezig is die de deelnemers begeleidt wanneer het nodig is. Arbeid met daarbij zorg vanuit een zorginstelling dus. Verder is er daarbij absoluut geen sprake van uitbuiting en dreigen met sancties.
Arbeidsmatige Dagbesteding wordt ook door sommige cliënten gebruikt als een opstapje naar een betaalde baan en is het dan ook een soort reïntegratietraject met zorgbegeleiding.
Het kantinewerk doe ik in een kleine kantine van het werkproject waar maximaal 6 personen kunnen zitten. Ik doe daar koffie en thee zetten, tafel schoonmaken en afwassen. Verder maak ik daar ook elke week het toilet grondig schoon. En het technisch tekenwerk omvat het maken van BHV-plattegronden voor de diverse locaties van de zorginstelling.
De reden dat ik aan Arbeidsmatige Dagbesteding met behoud van Wajong doe, is dat ik zelf een WSW-ondergrensindicatie heb. Vanwege de drukke werkomgevingen met veel prikkels binnen de WSW raakte ik overspannen en viel ik dus uit. Vanwege mijn autistische stoornis heb ik behoefte aan een rustige en een prikkelarme werkplek. Binnen de WSW is dat niet mogelijk, binnen het werkproject in het kader van de Arbeidsmatige Dagbesteding waar ik werk, is dat wel het geval.
De discussie ging over werkverdringing. Daar is duidelijk sprake van. Dat heb ik met harde feiten aangetoond.
Het is niet dat ik, mits je plezier erin hebt, en je zelf kan ontplooien, je werkplaats misgun.
Maar daar ging de hele discussie niet over.
Alleen er is een gigantisch probleem in Nederland dat uitkeringsgerechtigden en ook Wajongers, onder terreur, intimidatie, misleiding, draconische sancties de dwangarbeid massaal worden ingeduwd. Tevens moeten ze onder dwang de wet overtreden, werkverdringing mag nog steeds niet volgens de wet.
Eigenlijk te bizar voor woorden, de overheid en de staat die de wetten moeten handhaven, dwingen grote groepen van mensen onder draconische sancties, terreur en bedreiging die wetten te overtreden.
Bedrijven en particulieren als die dit doen worden zwaar gestraft als ze gepakt worden, maar de Nederlandse staat doet het zelf wel op industriële schaal. Het is koppelbazerij en chantage met een uitbuiting van het ergste soort.
Het wrange is dat bedrijven die zaken doen met de overheid ontheven worden van de plicht om gewoon loon te betalen met de bescherming die daar bij hoort . Ofwel vrijwel gratis en zwaar gesubidieerde dwangarbeiders zonder enige rechten. Het is tevens ongeoorloofde bedrijfssubsidies, de EU is daar vrij duidelijk over in hun wetten.
Niet dat de EU zich van enige wetgeving aantrekt. Anders hadden ze Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland etc al lang op het matje geroepen.
De overheid heeft zelfs moeten toegeven dat het vinden van duurzaam werk helemaal niet voorop staat met dwangarbeid. Hiermee overtreden ze zelf bewust vele wetten, ook de internationale mensenrechten.
Werkverdringing en dwangarbeid vernietigd hier in Nederland eerst de werkgelegenheid en daarna de economie. Want de koopkracht wordt om zeep geholpen en bedrijven raken hun producten vroeg of laat niet meer kwijt. Dat is de voornaamste reden ook dat de Nederlandse economie het in Europa slechter draait dan de meeste landen in Europa.
Condor
Hier bij deel ik mede dat de participatiewet ons aan het wegpesten is
Ik heb op de vergadering bij de SP avond van 28-09-2015 vernomen dat de actie: ‘’Stop werken zonder loon!’’ Ons duidelijk laat weten dat onze huidige SW medewerkers slachtoffer zijn van verdringing door mensen van de sociale dienst
SW medewerkers in Leiden op de SW werkplaats zijn boos omdat mensen van de sociale dienst hun werk over nemen met behoud van een uitkering gemeente en SW directie en SW bestuur zijn verkeert bezig en deze situatie moet een einde aangebracht wordt er gedreigd als mensen niet mee werken en beperkte mensen worden weggezet als een nummer en mensen van de sociale nemen de werkzaamheden in beslag die voor SW’ers DSW Rijswijk e.o.
bestemd zijn, verdringing van betaald werk is eigenlijk een strafbaar feit
‘’Detacheren’’ is ook een vorm van werk verdringing, als een SW medewerker
deta plekken weigert wordt met ontslag gedreigd wat en een hoop onmenselijkheid ontstaat voor de SW medewerker Het pestbeleid van de gemeente was ook bedoelt om Ipse in de SW Edelgasstraat te proppen om nog meer verdringing te veroorzaken
wat nog meer onzekerheid zal veroorzaken. Te schande voor woorden.