Een heet weekend in koud Nederland
Onderweg naar Gouda kregen we in de bus berichten binnen van mensen die we daar hadden op de markt en op het station. De politie was massaal uitgerukt. We krijgen meldingen dat individuele mensen en kleine groepen worden gearresteerd. Er is een bericht op internet dat de politie alle bussen en auto’s dirigeert buiten de centrumring. Shit, dat is vervelend. We zouden gedirigeerd worden naar het Jamesplein en daar ingesloten worden. Wat te doen? Briljant idee uit de groep: we zijn een paar minuten voor Woerden. Laten we in Woerden uit de bus stappen en daar de trein naar Gouda pakken. We maken een WhatsApp aan voor de hele groep in de bus zodat we met elkaar kunnen communiceren. Hoe doen we met treinkaarten? We zijn tegen Zwarte Piet en tegen Zwart Rijden. We besluiten om de kaartjes te kopen uit de gelden die we hadden opgehaald voor de buskaarten. Reinier, de buschauffeur en een oude linkse activist, rijdt met een lege bus naar Gouda en wordt door de politie aangehouden, die verbaasd vraagt waar de passagiers zijn. Reinier: “Ik weet het niet”. In Woerden gingen we in kleine groepen naar Gouda en van daar naar de Markt. We zouden niets anders doen dan als een groep zwarte en witte activisten zwijgzaam toekijken als vorm van vreedzaam protest. Via Whatsapp gaven we een plek door bij de televisiecamera’s. Onze mensen beginnen te komen naar de plek. Maar voordat iedereen er was, begonnen de politierazzia’s. Ik zat in een groep die plotseling werd ingesloten door een politiekordon. We werden geduwd naar politiebussen. Darryl Danchelo begon de kreet uit de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijd aan te heffen: “Amandla” (“power”) en de groep antwoordde “Awethu” (“To us”). Bij de bus ging ons protest tegen dit politieoptreden door. Intussen werd Jerry in elkaar getimmerd door de politie.
Sandew Hira in Een heet weekend in koud Nederland (Starnews)
Een pracht van een verslag, gemaakt door Sandew Hira. Zeer herkenbaar en een treffende omschrijving van “actie voeren” en wat dat doet op persoonlijk en intermenselijk vlak. De solidariteit was dan ook haast voelbaar in zijn geschreven verslag.
Ik weet niet of Sandew Hira van bovenstaand artikel ervan op de hoogte is echter, dat die Subhas Chandra Bose een nogal discutabel persoon genoemd kan worden. Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Subhas_Chandra_Bose.
Wat kan natuurlijk, is dat Sandew Hira het citaat (over “revolutionaire liefde”) ergens gevonden heeft en zonder de persoon Subhas Chandra Bose verder uit te checken het citaat (inclusief het gegeven dat Subhas Chandra Bose een vrijheidsstrijder is of zou zijn geweest) overgenomen heeft.