Lokaal Kabaal 1, maart 1995

Auteur: Ellen de Waard


PETA radicaliseert dierenstrijd

Afgelopen maanden hebben dierenrechten-activisten veel veetransporten voorkomen. In Engeland, België en Nederland werden actievoerders geconfronteerd met geweld van politie, veehouders en exporteurs. In Engeland viel zelfs een dode. Dierenrechten-organisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) neemt in Nederland het voortouw bij de acties.

Margreet (24) woont in Leiden en doet mee aan de acties in Nederland en België. De protesten begonnen in Engeland. In diverse Engelse havensteden wordt men dagelijks geconfronteerd met vrachtwagens vol angstig gillende kalfjes op weg naar de veerdiensten. Verontwaardigde mensen verhinderen de wagens de veerboten op te rijden. De protesterende mensen zijn meestal geen doorgewinterde dierenrechten-activisten. Ze zijn van alle leeftijden en sociale klassen. Ze gaan door hun acties steeds meer nadenken over hun houding ten opzichte van dieren.

Kistkalveren

De 'kistkalveren' worden ongeveer 1 week na de geboorte bij hun moeders weggehaald zodat de melk voor menselijke consumptie gebruikt kan worden. Ze worden vetgemest in kisten, nauwelijks groter dan zijzelf. Daarna worden ze geslacht. In Engeland zijn kistkalveren sinds 1990 verboden. Om dat verbod te omzeilen worden er nu jaarlijks een half miljoen kalfjes naar Nederland, België en Frankrijk geëxporteerd. Nederland importeert er 200.000.

Er zijn nauwelijks richtlijnen voor veevervoer. De dieren krijgen onderweg vaak geen voedsel en drinken. Ritten van 36 uur of langer zijn geen uitzondering. De dieren worden aan extreme temperaturen blootgesteld en in vliegtuigen wordt de luchtdruk niet aangepast. Nederland verschuilt zich en zegt alleen in Europees verband strengere regels te willen maken. Maar aan dat front gebeurt niets.

PETA

Het uit de VS afkomstige PETA organiseerde op Schiphol acties. Daar komen dagelijks 3 vluchten met kalfjes aan. PETA wilde voorkomen dat de kalfjes in vrachtwagens werden geladen. Ook werd er gefolderd.

PETA-Nederland werd 8 maanden geleden opgericht en heeft nu al 6000 donateurs! PETA-woordvoerder Geoffrey Deckers: "Veel mensen haken af bij andere organisaties. Er wordt veel gepraat maar er verandert nauwelijks iets". Margreet stapte van de Dierenbescherming over naar PETA. "Ik wil-de eens folderen voor de Dierenbescherming, maar werd niet serieus genomen. Een andere keer uitte ik mijn bezorgdheid over een sterk vermagerde hond die ik dagelijks zag. Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd. Toen een van die dierenbeschermingsmensen een telefoongesprek met mij afkapte omdat het vlees in de keuken stond aan te branden hield ik het voor gezien", aldus Margreet. "De Dierenbescherming wil de mensen te veel te vriend houden. Bij PETA kun je gerust met kritiek komen. Ik krijg antwoord op mijn vragen. Ik kan zelf actief zijn en initiatieven nemen."

PETA trekt de strijd voor dierenrechten consequent door. Dieren zijn niet om te eten, niet voor amusement, niet om te dragen en niet om proeven mee te doen, aldus PETA. Zo ver gaat Margreet niet. "Ik was altijd al bezig met dieren. Ik heb zelf een hond en verzorgde jarenlang paarden. Ook heb ik in een asiel gewerkt. Sinds vorig jaar ben ik vegetariër. Vroeger was mijn liefde voor dieren egocentrischer. Nu ga ik meer uit van dieren als gelijkwaardige wezens. Veel men-sen zien dieren toch als minder en in dienst van de mens."

Directe actie

PETA licht voor, voert actie en roept haar donateurs op om bedrijven te bellen die slecht met dieren omgaan. Meestal hangt zo'n bedrijf binnen enkele dagen aan de telefoon om te praten. Ook Schiphol liet snel van zich horen na de folderacties. De luchthaven wil de transporten niet sta-ken, het gaat gewoon om "handel", maar voelde zich wel genoodzaakt haar "zorg om het welzijn van dieren" te uiten. De veerdiensten Sealing en P&O zijn naar aanleiding van diverse protesten gestopt met het vervoeren van levende dieren. De lucratieve handel in kalfjes lijdt ernstige schade door de acties. Vele kisten staan in Nederland leeg en dat betekent per bedrijf nu al tienduizenden guldens inkomstenverlies. Druk en de kans op imagobeschadiging blijken effectief.

Vastberaden

PETA vindt dat dierenrechten-organisaties elkaar moeten ondersteunen. De verschillen hoeven geen probleem te vormen. Hoe meer dierenorganisaties, hoe meer druk er uitgeoefend kan worden. Reguliere organisaties bekijken PETA kritisch. "Ze proberen ons te criminaliseren. Ze zeggen dat we geweld gebruiken als we over hekken klimmen en wagens blokkeren. Wij vinden dierenmishandeling geweld. In principe zijn we geweldloos, maar als het moet verdedigen we onszelf. Een aantal van ons is al eens hardhandig opgepakt en vernederend behandeld door de politie. Maar wat is een paar uur cel in vergelijking tot 6 maanden in de kist of 14 maanden in een legbatterij? We gaan gewoon door tot het stopt", aldus Deckers.

Terug