Lokaal Kabaal 4, mei 1995

Auteur: Gerrit de Wit


(boekrecensie)

Vuile handen

In december 1975 viel het Indonesische leger onder leiding van dictator Suharto Oost-Timor binnen. De invasie ging gepaard met veel wreedheden en plunderingen. Eenderde van de bevolking werd uitgeroeid. De Verenigde Naties namen een resolutie aan waarin de Indonesische regering werd opgeroepen om zich terug te trekken. De regering heeft hier nooit gehoor aan gegeven. Integendeel, de Indonesische regering slaat het Timorese verzet keer op keer neer. In 1991 nog schoot het leger een vreedzame demonstratie neer. Gevolg: 273 doden en 255 verdwenen mensen.

De Oost-Timorezen zijn niet de enigen die door de militaire junta onderdrukt worden. De bewoners van Atjeh, West-Papoea en alle progressieve mensen worden ook hard aangepakt. De middelen daarvoor worden grotendeels geleverd door Europese landen. Die leveren zo een grote bijdrage aan de onderdrukking en de militaire wapenwedloop in Zuidoost-Azië.

De brochure "Vuile handen" gaat over die Europese wapenhandel naar de voormalige kolonie. Uiteengezet wordt hoe Europese regeringen wapens leveren en daarbij geraffineerd hun eigen wetgeving ontduiken. Zo hebben de Nederlandse overheid en bedrijven al miljoenen guldens winst gemaakt. Het boek besteedt verder aandacht aan het verzet tegen de handel en, summier, aan de politieke situatie in Indonesië.

Vuile handen-Wapenhandel met Indonesië, AMOK. Uitgeverij: Papieren Tijger, ƒ 12,50.

Terug