Lokaal Kabaal 10, november 1995
Auteur: Margreet Zwart
Jongeren Milieu Actief tegen bio-industrie
Op woensdag 25 oktober voerde Jongeren Milieu Aktief (JMA) in twee Leidse supermarkten actie tegen vlees uit de bio-industrie. Verkleed als varkentjes en gewapend met folders en stickers wilden zij de consument ertoe aanzetten over te stappen op scharrelvlees. Van tevoren waren de bedrijfsleiders schriftelijk van de actie op de hoogte gesteld. Die lieten zich tijdens de actie echter niet zien. De belangstelling van het winkelend publiek was "over het algemeen positief", volgens JMA-lid Janneke ten Donkelaar.
De actie viel in het kader van de landelijke Milieudefensie-week "Minder mest, meer milieu". De vleesindustrie is een van de meest milieu vervuilende industrieën. Per jaar produceert de bio-industrie 77 miljoen ton mest. De helft daarvan kan niet door de gewassen worden opgenomen en komt in het grondwater terecht. JMA-lid Marieke Roozeboom: "Dat veroorzaakt grote problemen voor ons milieu en onze gezondheid. De natuur kan de grote hoeveelheid ammoniak niet meer verdragen, waardoor planten- en diersoorten uitsterven. Ook wordt jaarlijks 16 miljoen hectare landbouwgrond in Derde Wereldlanden onherstelbaar beschadigd door de intensieve verbouw van veevoer voor onze bio-industrie.
Hormonen
De bio-industrie veroorzaakt ook veel dierenleed. Dieren worden op een afschuwelijke wijze mishandeld. Ze zitten levenslang in kleine, donkere hokken zonder noemenswaardige bewegingsruimte. Daglicht zien de dieren niet of nauwelijks. Ook moeten ze wrede ingrepen ondergaan, zoals het afknippen van de staarten en het castreren zonder verdoving. Via hun voer krijgen de dieren vaak hormonen toegediend, waardoor ze binnen korte tijd zeer snel groeien. De botten en gewrichten kunnen deze buitenproportionele gewichtstoename vaak niet aan. Pijnlijke vergroeiingen zijn het gevolg.
Scharrelvlees
De JMA-actievoerders zijn allen vegetariër. Het lijkt nogal vreemd om dan scharrelvlees aan te bieden als "beter alternatief". Ook de scharrelvleesindustrie veroorzaakt dierenleed. De dieren leven weliswaar onder relatief gezien betere omstandigheden, maar ze worden toch gefokt en afgeslacht voor menselijke consumptie.
Ten Donkelaar denkt dat de stap ineens naar vegetarisme voor velen te groot zou zijn. Daarom spoort JMA consumenten eerst aan scharrelvlees te kopen. Eventueel kunnen er later acties voor een vleesloos dieet volgen. Zo probeert JMA de consument stapje voor stapje warm te maken voor een leven als vegetariër. En als de eigen principes daarvoor een tijdje moeten wijken, dan hindert dat niet. Het doel heiligt de middelen.