De Fabel van de illegaal 29, mei/juni 1998

Auteur: Gerrit de Wit


Groen Rechts tegen multiculturele samenleving

Een halt toeroepen aan de "enorme verkwisting van belastinggeld en de onnodige uitbreiding van het multi-raciale karakter van de bevolking". Dat wil de nieuwe milieupartij Groen Rechts. De partij is kortgeleden ontstaan na een fusie tussen de Partij voor Milieu en Recht (PMR) en de Realisten Nederland (RN).

De PMR deed in 1994 voor het eerst mee aan de Kamerverkiezingen, zonder een zetel te behalen. In wervingsfolders stelde de partij dat het nu "ook voor rechts denkende mensen mogelijk is om te stemmen op en/of lid te worden van een milieupartij". Naast een aantal niet al te beroerde standpunten over milieu en dieren, kwam de PMR vooral over als een uitermate rechtse partij. Men stelde dat "de stabiliteit van onze samenleving wordt ondergraven door de multi-culturele illusiepolitiek" en pleitte voor beperking van de immigratie en actieve bevordering van remigratie, "want Nederland is overbevolkt". Lijsttrekker R. Kaatee noemde in 1994 de multiculturele samenleving "zorgwekkend".

De PMR wilde stopzetting van ontwikkelingshulp aan "landen die niet willen meewerken aan gezinsplanning of repatriëring van eigen onderdanen". Verder wilde de partij meer agenten met ruimere bevoegdheden, een strenge aanpak van misbruik van sociale voorzieningen, selectie in het onderwijs, en een voor rijken voordelig belastingsysteem.

Leidse Groenen

Om mee te mogen doen aan verkiezingen moeten partijen een vast aantal ondersteunende handtekeningen verzamelen. Zoals onlangs ook bij de CD bleek, is dat voor kleine extreem-rechtse partijen erg lastig. In 1994 tekenden onder meer de Leidenaren Harry Schoch en Jan Hartstra voor de PMR, waardoor de partij mee kon doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Schoch en Hartstra stonden onlangs bij de Leidse gemeenteraadsverkiezingen kandidaat voor LWG/De Groenen.

Beiden hebben nu spijt van de PMR-handtekeningen. Schoch: "De PMR had goede milieuplannen. Daarom tekenden we. Achteraf drong het pas goed tot ons door welke andere, rechtse, standpunten die partij huldigt. We willen er niets meer mee te maken hebben." Helaas richten sommige milieu-activisten zich nogal eenzijdig op het milieu. Gebrek aan ervaring en inzicht op andere maatschappelijke terreinen kan ertoe leiden dat 'groene' mensen vallen voor de milieupraatjes van extreem-rechtse partijen.

Zuid-Afrika

De andere fusiepartner, de Realisten Nederland, deed in 1989 mee aan de Tweede Kamerverkiezingen, met standpunten als "De maat is vol" en "Wij streven naar het behoud van onze Nederlandse cultuur en onze Nederlandse identiteit". De partij richtte zich vooral op de bestrijding van de criminaliteit en wilde een algehele legitimatieplicht. "Asielzoekers die hun land ontvlucht zijn doordat ze politieke misdaden hebben gepleegd zijn hier niet welkom", aldus RN. Tot "politieke misdaden" leek RN al het lidmaatschap van een oppositionele of mensenrechtenorganisatie te rekenen. Men wilde zelfs met het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime samenwerken. Verder pleitte de partij voor een krachtig politie-apparaat en een autovriendelijker beleid, en was men tegen het kiesrecht voor niet-Nederlanders en tegen positieve discriminatie.

H. de Roode was een van de eerste deelnemers aan RN. Eerder probeerde hij als bestuurslid van de voormalige Centrumpartij een knokploeg op te zetten. De eerste RN-voorzitter in 1989: "Wij zijn op de hoogte van het politieke verleden van De Roode. De Centrumpartij was in beginsel een goede partij, later gleed hij af naar extreem-rechts."

Law and order

Vanaf 1991 was Th. M. van Baarle voorzitter van RN. Van Baarle komt uit de hoek van het ultra-conservatieve Oud Strijders Legioen (OSL). Ook andere RN-ers waren eerder actief bij extreem-rechtse partijen, zoals de CP, CP'86 en OSL. In 1992 voerde de RN nog fusiebesprekingen met CP'86, CD en Nederlands Blok. Eind 1997 besloot RN tijdens een ledenvergadering in Alphen aan den Rijn tot de fusie met de PMR. Van Baarle wordt voorzitter van de nieuwe partij en Kaatee bestuurslid. De PMR-standpunten over milieu en dieren zijn nauwelijks overgenomen, terwijl de extreem-rechtse standpunten over vluchtelingen en 'law and order' zijn gebleven. In het eerste nummer van het nieuwe partijblad van Groen Rechts pleit Van Baarle bijvoorbeeld voor het terugsturen van vluchtelingen en migranten, "zelfs als ze al een permanente verblijfsvergunning hebben".

Met dank aan onderzoeksgroep Kafka

Terug