De Fabel van de illegaal 75, maart/april 2006
Auteur: Jelle van Buuren
Nieuw: een Europees inreisverbod
Voortaan krijgen vluchtelingen die de EU uitgezet worden, ook meteen een 5 jaar durend Europees inreisverbod aan de broek. Zo wil de Europese Commissie (EC) het verwijderingsbeleid een Europese dimensie geven.
In tegenstelling tot veel andere plannen om Fort Europa verder dicht te timmeren, gaat het deze keer om een juridisch bindend besluit. De EC had tot voor kort niet zo vreselijk veel te vertellen over het asiel- en migratiebeleid van de EU-lidstaten. Dat bleef stevig in nationale handen. Landen maakten weliswaar onderling allerlei afspraken, maar die hadden vaak een enigszins vrijblijvend karakter. Sinds dit jaar is dat echter veranderd. De commissie mag nu voorstellen indienen waarover het Europees Parlement mag meebeslissen en waarover de lidstaten per meerderheid besluiten. Is het voorstel eenmaal aangenomen, dan zijn de lidstaten verplicht om de afspraken in nationale regels om te zetten.
Terugkeerbesluit
Volgens het voorstel moeten de lidstaten tegen elke illegaal "een terugkeerbesluit" uitvaardigen dat ook een "uitzettingsbevel" omvat. Illegalen krijgen maximaal 4 weken de tijd om zelf het land te verlaten, behalve als er "reden is om aan te nemen" dat ze zullen onderduiken. Aan het terugkeerbesluit danwel uitzettingsbevel wordt direct een inreisverbod van maximaal 5 jaar gekoppeld. Hoe lang dat inreisverbod precies geldt, hangt er onder andere vanaf of het de eerste keer is dat iemand wordt uitgezet en of er een gevaar zou zijn voor "de openbare orde en veiligheid". Een inreisverbod kan overigens ook langer dan 5 jaar duren wanneer er sprake zou zijn van "een ernstige bedreiging" van de openbare orde of nationale veiligheid.
Maar een eenmaal opgelegd inreisverbod kan ook weer worden ingetrokken, als het de eerste keer blijkt dat iemand wordt uitgezet, als iemand zich netjes heeft gemeld bij een consulaat, of als de kosten van de vorige terugkeerprocedure zijn vergoed. "Medewerking belonen en een gebrek aan medewerking bestraffen", aldus de EC. De wortel en de stok dus. Het inreisverbod geldt voor de gehele EU, en ook het uitzettingsbevel heeft een Europese dimensie. Dat besloten de lidstaten al eerder. Wanneer Nederland iemand aantreft tegen wie een ander land een uitzettingsbevel heeft uitgevaardigd, dan kan men diegene direct het land uitzetten en mag men de rekening voor de uitzetting indienen bij het andere land. "Deze Europeanisering van het effect van nationale terugkeermaatregelen moet preventief werken en zorgen voor een geloofwaardig, echt Europees terugkeerbeleid", zegt de commissie.
Schengen
De Schengenlanden |
Deze nieuwe bouwsteen van Fort Europa is nauw verbonden met de komst van een nieuw Europees Visum Informatiesysteem (VIS) en de opvolger van het Schengen Informatiesysteem (SIS II), die beiden in 2007 operationeel moeten zijn. In die databanken worden alle gegevens opgeslagen over visumaanvragers, vluchtelingen, illegalen, uitzettingsbevelen en inreisverboden. Zo kan elke grenswacht, immigratie-ambtenaar en politieagent in een handomdraai zien of iemand Europa uitgegooid moet worden. Daarnaast functioneert sinds mei 2005 het Europees Grensagentschap. Die organisatie moet de controle van de Europese buitengrenzen gaan coördineren en versterken, informatie over vluchtelingen en migranten verzamelen en uitwisselen, en gezamenlijke verwijderingsacties op poten zetten.
Naar verwachting geeft het Europees Parlement in april 2006 een oordeel over het plan. De lidstaten moeten hun positie ook nog bepalen. De Tweede Kamer staat buiten spel bij de besluitvorming.
Terug