Hulporganisaties depolitiseren bestrijding van armoede
Volgens een recente brief van achttien landelijke hulporganisaties aan alle gemeenteraden raken steeds meer mensen in financiële problemen. Maar armoedebestrijding is niet gebaat bij de vrijwel nietszeggende inhoud van hun brief.
In 2012 behoorden ruim 1,3 miljoen (8,4 procent) mensen tot een huishouden met een laag inkomen, waaronder 391.000 (11,8 procent) kinderen. Iets meer dan een op de zes Nederlandse huishoudens (17,2 procent) liep in dat jaar een risico op problematische schulden, had die schulden al of zat in een schuldhulpverleningstraject. Vanwege een laag inkomen en flinke schulden worstelen deze armen dagelijks met het probleem hoe ze rond kunnen komen en hoe ze mee kunnen blijven doen aan de samenleving. Soms verliezen mensen zelfs een dak boven het hoofd. De hulporganisaties vinden dat niemand als gevolg van zijn financiële situatie buiten spel mag staan, zeker kinderen niet.
Na deze schrijnende vermelding van de feiten doen de organisaties in hun brief de nogal vrijblijvende oproep dat armoedebestrijding en schuldhulpverlening in de nieuwe collegeprogramma’s van gemeenten prioriteit moet krijgen. Uiteraard zullen alle gemeenteraden benadrukken dat het bij hen “de allerhoogste prioriteit” heeft. De VVD voorop. Maar hoe of wat, welke maatregelen er moeten worden genomen en wat een goed beleid is, daar laat de brief zich niet over uit. En vanzelfsprekend plaatsen de organisaties die de brief hebben ondertekend, zoals de Sociale Alliantie, de Voedselbanken, Cordaid, het Leger des Heils en Kerk in Actie, zichzelf in het zonnetje. Ze geven aan dat er toch vooral wel met hen moet worden samengewerkt, dat ze al veel doen en dat ze samen met gemeenten een bijdrage kunnen leveren aan de armoedebestrijding.
De organisaties stellen vast dat gemeenten gelukkig meer geld krijgen voor armoedebestrijding. Maar dat optimisme is nogal misplaatst. Want gemeenten krijgen allerlei taken toegeschoven van de rijksoverheid die ze juist met minder geld moeten uitvoeren. De brief van de organisaties had net zo goed niet geschreven kunnen worden. Dit soort nietszeggendheid krijg je als de breedte van de samenwerking het belangrijkste is en de inhoud wordt gereduceerd tot een waterige tekst waarin armoede en de bestrijding ervan ernstig wordt gedepolitiseerd. Iedereen kan zich wel vinden in de brief, van de PVV tot de SP. En dat is nu precies ook het probleem. Ondertussen groeit de kloof tussen arm en rijk en zit de onderkant van de samenleving in de hoek waar de klappen vallen.
Piet van der Lende
“Ondertussen groeit de kloof tussen arm en rijk en zit de onderkant van de samenleving in de hoek waar de klappen vallen.”
En helaas vragen ze daar allemaal zelf om. De meerderheid van die mensen stemt PVV of stemt NIET. In PVV zit het woordje “vrijheid”. Komt dat bekend voor? Volkspartij voor Vrijheid en Democratie? Geert Wilders was 15 jaar lid van die fijne “volkspartij”. Dus zo gek is dat niet.
en wie NIET stemt, geeft zijn stem automatisch aan de grootste partij. En dat is ALTIJD een rechtse. Of dat nou CDA, Partij voor de Armoede, VVD of D66 is.
Conclusie van dit betoog: SP Stemmen, of bek houen.
En nu bedenkt iemand van de VVD weer een nieuw plan om de toeslagen af te schaffen.
Weten ze daar wel waar ze het over hebben
Ze vinden weer het wiel uit Waar moet ik dan van leven? Het zal de VVD wel een zorg zijn.
Wordt de AOW ook 500 euro per maand verhoogd als de toeslagen wegvallen?
@Gerry, dat had je gedacht. Ook de AOW is overheidsbemoeienis en moet dus worden afgeschaft.
Wie een pensioen wil, mag van al die rechtse partijen zelf een pensioenverzekeraar uitkiezen. En de premie betalen die de verzekeraar bepaalt. En zo werkt liberalisme. En trouwens, dat van die toeslagen is nog niet alles.
Dit is de keiharde werkelijkheid.
Tussen 1980 en 2013 is het minimum loon gedaald met 30 procent door het niet te verhogen met de inflatie. Dit geldt dus ook voor alle uitkeringen die aan het minimum loon zijn gekoppeld.
In 2013 had NL een inflatie van 2,6 procent. In 2014 ging het minimum loon omhoog met 0,5 procent.
Tussen 1989 en 2012 steeg de huur van onze “sociale” huurwoning met 110 procent bovenop de inflatie.
Tussen 2009 en 2024 wordt stukje bij beetje de algemene heffingskorting afgeschaft. Dat is een bedrag dat je niet aan belasting hoeft te betalen als je met 1 inkomen 2 personen moet onderhouden. Scheelt jaarlijks ongeveer 2000 euro.
In 2012 zijn 6750 gezinnen uit hun huurwoning gezet omdat ze het niet meer konden redden.
In 2013 waren dat bijna 7000 gezinnen. Met of zonder kinderen. De kinderen gaan dan naar een pleeggezin, de ouders zijn gewoon dakloos.
Ondertussen betaalt de regering steeds minder geld aan de zorgverzekeraars, zodat de premie alleen maar stijgt. Dat dokters en ziekenhuizen zijn geprivatiseerd, werkt ook niet echt mee.
In 2005 hadden we nog het ziekenfonds. De zorgkosten waren 7 % van het Bruto Binnenlands Product (BBP) In 2006 werd het ziekenfonds afgeschaft (CDA en VVD).
IN 2012 waren de zorgkosten gestegen tot 15 % van het BBP. Namelijk 87 Miljard. Als je dat bedrag deelt op 13,2 miljoen premiebetalers, kom je op een KOSTPRIJS van 550 euro per maand, per persoon.
Ondertussen zijn vanaf 1980 de belastingpercentages voor rijke mensen gehalveerd. Iemand met een ton inkomen hield daar in 1980 30.000 gulden van over. In 2013 hield iemand met een ton aan inkomen daar 66.000 euro van over. Het toptarief is gedaald van 70 naar 52 %.
De grote bedrijven betalen geen 34,5 maar 23,5 % vennootschapsbelasting. Alhoewel, betalen? Er is berekend dat de hoogste inkomens en de grote bedrijven alleen al in Nederland voor 19 miljard euro NIET aan belasting betalen. Hoezo begrotingstekort? Naar schatting wordt er in heel Europa voor 1000 miljard NIET aan belasting betaald. Als de socialistische afdeling van het Euro Parlement hier iets aan wil doen, wordt er niet op gereageerd.
En toch stemmen alle Nederlanders voor de overgrote meerderheid op liberale partijen. Rara, hoe kan dat?
http://www.politiek9.webnode.nl