Overheid dreigt gevluchte activisten over te leveren aan hun beulen in Turkije (met updates)

Leyla en haar kinderen Ernesto Serdar en Defne Naz.
Leyla en haar kinderen Ernesto Serdar en Defne Naz.

De vluchtelingen Leyla en Ali Karabulut, hun zesjarige dochter Defne Naz en hun eenjarige zoon Ernesto Serdar zijn op 10 november opgesloten in het detentiecentrum in Zeist, in afwachting van hun deportatie. Die is vastgesteld op zondag 16 november. Daarmee maakt de Nederlandse overheid zich medeverantwoordelijk voor de vervolging die de vluchtelingen na hun uitzetting in Turkije staat te wachten.

Kijk helemaal onderaan voor updates

Voorkom deportatie van de vluchtelingen door de KLM onder druk te zetten! Hoe? Zie onderaan dit artikel en doe mee!

Leyla en Ali hebben beiden zo’n tien jaar vastgezeten in Turkse gevangenissen, vanwege hun politieke overtuiging. Als communisten hebben ze in Turkije voortdurend te maken met staatsrepressie. Ze zijn diverse keren aangehouden en ook gemarteld. De oudere broer van Ali, Serdar Karabulut, is tijdens zijn gevangenschap overleden als gevolg van een hongerstakingsactie. Na hun vrijlating werden zowel Leyla als Ali aan de lopende band lastig gevallen door de politie. Uiteindelijk zagen ze zich gedwongen om samen met hun dochter naar Nederland te vluchten en asiel aan te vragen. Hier zoeken ze veiligheid en bescherming.

Leyla en haar kinderen Ernesto Serdar en Defne Naz.
Leyla en haar kinderen Ernesto Serdar en Defne Naz.

Asielprocedure

Hun zoon is in Nederland geboren. Vanaf zijn geboorte heeft hij niercomplicaties gehad. Inmiddels is er bij hem een nier verwijderd. Hij staat nog steeds onder controle van artsen, want hij is niet gezond. Leyla heeft psychische klachten waarvoor ze onder behandeling is. Ze is getraumatiseerd door wat ze in Turkse gevangenissen heeft meegemaakt.

Na een asielprocedure van vier jaar concludeerde de Nederlandse overheid uiteindelijk dat er in Turkije geen rechtszaken tegen Leyla en Ali lopen, dat er geen aanhoudingsbevelen zijn en dat ze daarom veilig kunnen terugkeren naar Turkije. Maar ze hebben zelf aan den lijve ondervonden dat die veiligheid er daar voor hen helemaal niet is. Daarom zou de Nederlandse overheid hen asiel moeten verlenen. De Turkse staat schendt immers aan de lopende band de mensenrechten, zeker van Koerden en allerlei radicaal-linksen.

Zeist

Het is een schande dat de Nederlandse overheid de vluchtelingen opnieuw gevangen heeft gezet, nadat ze al zo lang in Turkije opgesloten hebben gezeten. Volgens allerlei internationale rechters en instellingen mogen kinderen zonder verblijfsrecht zelfs helemaal niet gevangen worden gezet. De overheid heeft in Zeist onlangs een nieuwe gezinsgevangenis geopend, waarvan staatssecretaris Fred Teeven doodleuk durft te beweren dat het “een humaan alternatief” zou zijn. Op 11 oktober vond al een eerste demonstratie tegen die gevangenis plaats. Verzet tegen dit onderdeel en alle andere onderdelen van de deportatiemachine blijft broodnodig.

In betere tijden.
In betere tijden.
Het besluit om het gezin Karabulut terug te sturen naar Turkije druist ook in tegen de asielregels van de Nederlandse staat. Immers, volgens die regels vormt een opsporingsbevel van de autoriteiten in het land van herkomst niet het enige criterium op grond waarvan een vluchteling verblijfsrecht zou moeten krijgen. Om te beoordelen of een vluchteling risico op vervolging loopt, moeten uiteraard ook allerlei andere omstandigheden worden bekeken. Maar om het gezin te kunnen afwijzen wuift de IND in een handomdraai weg dat Leyla en Ali bij de Turkse autoriteiten bekend staan als politieke dissidenten en dat de Turkse staat bijzonder bedreven is in het opstellen van valse bewijzen. Ook wil de IND er geen oog voor hebben dat de veiligheid van het gezin in Turkije volstrekt niet kan worden gegarandeerd. Door hen te deporteren dreigt de Nederlandse overheid zich er schuldig aan te maken dat de vluchtelingen willens en wetens worden overgeleverd aan hun beulen in Turkije.

Gezi-festival

De groep Dutch Support for Taksim Occupy en ook Doorbraak roepen de Nederlandse staat op om het gezin niet uit te zetten, maar in vrijheid te stellen en verblijfsrecht te geven. Leyla en Ali hebben zich niet alleen in Turkije, maar ook in Nederland ingezet voor een vrije en solidaire samenleving. Ook hier zijn ze politiek actief gebleven, onder meer door zich aan te sluiten bij Gezi Solidarity. Ze deden, net als Doorbraak, ook mee aan het Gezi Festival dat op 21 en 22 juni in Rotterdam plaatsvond.

Harry Westerink


Voorkom deportatie van de vluchtelingen door de KLM onder druk te zetten!

De kids die gedeporteerd dreigen te worden.
De kids die gedeporteerd dreigen te worden.
Schrijf de KLM aan, de vliegtuigmaatschappij die verantwoordelijk is voor het uitzetten van het gezin Karabulut. Hun deportatie staat gepland op zondag 16 november om 11:30 uur. Gebruik de onderstaande voorbeeldbrief of verzin er zelf een.

“Ik duld de deportatie van Leyla en Ali Karabulut en hun twee kinderen niet. Als de KLM meewerkt aan hun uitzetting, dan zal ik niet meer vliegen met uw maatschappij. Als de KLM deze vluchtelingen naar Turkije brengt, dan bent u er medeverantwoordelijk voor dat ze worden overgeleverd aan hun beulen. In dat geval heeft u bloed aan uw handen. Het nummer van de vlucht waarmee de vluchtelingen dreigen te worden uitgezet, is KLM1613 (Amsterdam-Istanbul). Zorg ervoor dat Leyla en Ali Karabulut en hun kinderen Defne Naz en Ernesto SErdar niets overkomt. Neem dit gezin dus niet mee op deze vlucht.”

Facebook: https://www.facebook.com/KLM?ref=ts&fref=ts
Mail: mediarelations@klm.com

Je kunt de KLM ook bellen. Dat heeft al vaker goed gewerkt. Bel en blijf ze bellen. De levens van de vluchtelingen staan immers op het spel.

Telefoon: 020-5459780.

Noem het vluchtnummer KLM1613 (Amsterdam-Istanboel) en meld dat het gezin Karabulut niet met de vlucht om 11:30 uur mee mag, omdat het in Turkije voor hen levensgevaarlijk is.

Bestook ook de KLM-persvoorlichters.

Adres: KLM NV Persvoorlichters, Corporate Communicatie, Mediarelaties (AMS/DR), Postbus 7700, 1117 ZL Luchthaven Schiphol
Telefoon: 020-6494545
Fax: 020-6488092


Updates (nieuwste bovenaan)

Zondag 16 november om 19:05 uur – Er is weer contact met de familie Karabulut. Ze zijn aangekomen in Turkije en vrij gelaten door de autoriteiten. Ze zitten nu bij familie.

Zondag 16 november om 18:30 uur – Na tevergeefs nog diverse juridische en politieke wegen te hebben bewandeld is de familie Karabulut waarschijnlijk vandaag uitgezet. Er is momenteel geen contact meer met hen. Updates volgen zodra er meer nieuws is.

Vrijdag 14 november om 18:00 uur – De tweede “voorlopige voorziening” is afgewezen, evenals een “interim measure”. Op de vraag “Wat nu?”, antwoordde de advocaat: “Alle hoop op de politiek en IND”.

Vrijdag 14 november om 17:15 uur – Zo’n 35 mensen hebben vanmiddag bij de Tweede Kamer geprotesteerd. Er werden flyers uitgedeeld en gesproken met SP-Kamerlid Michiel van Nispen. Die heeft ook even telefonisch contact gehad met de advocaat van het gezin, Christian van Dijk. Ter plekke hebben de activisten ook nog samen overlegd over de mogelijkheden van verdere acties.

Het protest voor de Tweede Kamer.
Het protest voor de Tweede Kamer.

Vrijdag 14 november om 14:00 uur – De “voorlopige voorziening” is afgewezen, maar er is meteen een tweede ingediend.

Vrijdag 14 november om 11:30 uur – Rond 13:30 uur vandaag zal de rechtbank uitspraak doen over het verzoek tot “voorlopige voorziening” ter voorkoming van de uitzetting van het gezin Karabulut.

Vrijdag 14 november om 10:50 uur – Joke Kaviaar deed deze oproep op de Facebook-pagina van de KLM: “Visitors of this facebook page: spread this message and point out to KLM you will not fly KLM anymore if they continue to do this. If you are on this plane next Sunday, see if you can find the family, they will be sitting in the back. Protest with the captain of the plane. Do not sit down until deportation is canceled! Thank you.”

Vrijdag 14 november om 10:15 uur – Neem geen genoegen met standaardantwoorden van de KLM. Wij kregen via Facebook deze reactie: “We waarderen je bezorgdheid. Vanwege privacy en veiligheidsredenen kunnen we niet bevestigen dat deze persoon met ons reist. Het is overigens niet ongebruikelijk dat luchtvaartmaatschappijen in opdracht van de autoriteiten passagiers vervoeren. KLM is daar geen uitzondering op. Voor vragen en opmerkingen over het overheidsbeleid verwijzen we naar de autoriteiten.” Daarop antwoordden wij: “We hebben het hier niet over “in opdracht van de autoriteiten passagiers vervoeren”. We hebben het hier over het deporteren van vluchtelingen richting marteling en gevangenschap. Dat klinkt toch wel wat anders, nietwaar? Het gaat er ook niet om dat het “niet ongebruikelijk is” dat de KLM meewerkt aan het dumpen van vluchtelingen in landen vol geweld en vervolging. Het gaat er om dat zoiets moreel gezien uitermate laakbaar is, dat zoiets gewoon niet dient te gebeuren. De KLM kan simpelweg weigeren om het gezin Karabulut uit te zetten. Gewoon weigeren dus!”

Donderdag 13 november om 17:30 uur – “Ali Karabulut heeft tegenover een vriend die hem kwam bezoeken op 12 november verklaard in hongerstaking te zijn gegaan tot de dood erop volgt als reactie op de mensonwaardige behandeling door de Nederlandse staat. Hij zal hierbij ook geen drinken en suiker tot zich nemen”, aldus een persbericht van Dutch Support for Gezi Occupy. Een dorststaking kan niet veel langer dan drie dagen duren.

Donderdag 13 november om 16:00 uur – De advocaat van het Turkse gezin Karabulut dat met uitzetting wordt bedreigd, twitterde zojuist: “Hongerstaking van mijn cliënten tegen dreigende uitzetting naar Turkije!” en “Het betreft gevluchte activisten” met een link naar bovenstaande artikel. Je kunt de advocaat volgen op twitter: Christian van Dijk, @Christianmockin.

Donderdag 13 november om 14:47 uur – Er is vrijdag vanaf 14:00 uur een protestactie in Den Haag.

Het spandoek van Gezi Solidariteit Nederland bij het protest van 14 november bij de Tweede Kamer.
Het spandoek van Gezi Solidariteit Nederland bij het protest van 14 november bij de Tweede Kamer.
Plein-overleg van de actievoerders over wat verdere mogelijke acties zouden kunnen zijn (14 november).
Plein-overleg van de actievoerders over wat verdere mogelijke acties zouden kunnen zijn (14 november).
Gesprek tussen de actievoerders en SP-Kamerlid Michiel van Nispen (14 november).
Gesprek tussen de actievoerders en SP-Kamerlid Michiel van Nispen (14 november).