Succes SP in Oss: verbeteringen bij de dwangarbeid
Door de maatregelen van het college hoeven bijstandsgerechtigden bijvoorbeeld geen 5 tot 8 dagdelen per week meer te werken, maar maximaal 4 dagdelen. De SP had aangegeven dat het hoge aantal verplichte dagdelen eenvoudig productiewerk geen meerwaarde heeft voor het vinden van een betaalde baan. De trainingen en cursussen worden meer modulair aangeboden, zodat bijstandsgerechtigden zelf hun traject kunnen samenstellen op basis van hun eigen behoeften. De gemeente gaat zich inspannen om meer externe werkervaringsplaatsen te vinden voor de medewerkers van De Rotonde, zodat uitkeringsgerechtigden zich in een echte werkomgeving kunnen ontwikkelen. (…) De SP is tevreden over de gezette verbeterstappen, maar zal de ontwikkelingen bij De Rotonde kritisch blijven volgen. “Veel maatregelen zijn pas genomen of moeten nog worden ingevoerd. Daarom zullen we als SP de vinger aan de pols blijven houden. Laatst hebben we bijvoorbeeld folders uitgedeeld bij De Rotonde. Daarin roepen we mensen op om hun mening en ervaringen bij ons te melden”, aldus SP-raadslid Mahmut Erciyas. Kritisch is de SP nog steeds over de bejegening van bijstandsgerechtigden. “Een deel van de betaalde medewerkers van De Rotonde gedraagt zich nog steeds onrespectvol en autoritair, heeft weinig aandacht voor de persoon en laat weinig inlevingsvermogen zien. Dit geldt gelukkig niet voor alle medewerkers.”, aldus Erciyas op basis van nieuwe gesprekken met uitkeringsgerechtigden.
SP Oss in Forse verbeterstappen gezet bij “De Rotonde” (SP)
Dat krijg je als je klaagt over dingen, die niet relevant zijn, zoals het hoge aantal uren. Mensen zijn behept met de idee, dat als je maar zoveel mogelijk argumenten aandraagt, de kans waarschijnlijker is, dat je gelijk krijgt. Gevolg: de onderdrukker (in dit geval dus ook de zo als eerlijk ‘gewaardeerde SP) past zijn beleid aan op niet-relevante punten en houdt het systeem in principe in stand. Waarschijnlijk hadden ze als een goed onderhandelaar 1500 euro gevraagd met 1000 in het hoofd en deze 1000 ook gekregen.
Ik ben het helemaal met jou eens Vilseledd. Het maakt niet uit hoeveel uren je dwangarbeid moet doen. Het aantal uren is niet relevant. Je bent ertegen of je bent ervoor. Zo simpel is dat.
Is een goed punt.
Ik kan me heel goed voorstellen denken: zo, dat is alvast binnen! Maar daarmee sluiten ze wel een deur om dat dwangarbeid geheel van tafel te krijgen.
Ik herken me hier ook wel in, ik spande ook een rechtszaak aan tegen bepaalde aspecten van mijn dwangarbeid traject. Niet tegen het dwangarbeid op zich, waarom? Omdat ik dacht niet veel kans te maken tegen het tweede. Dat voelde als te hoog gegrepen, en waarschijnlijk had ik nog gelijk ook.
Wat ik mis zijn gezamenlijke acties. Maar dan landelijk.
Uiteraard begrijp ik, dat je zaken voor elkaar probeert te krijgen en dat alles eisen ertoe kan leiden, dat je niets kunt krijgen. In de handel is het dan ook een goed uitgangspunt je zakenpartner niet geheel het vel over de oren te trekken, maar dit is anders. De SP in Oss is er kennelijk niet van overtuigd, dat mensenrechten met voeten worden getreden. ‘Slechts’ acht uur dwangarbeiden is derhalve even verwerpelijk als waterboarden of één nagel uittrekken in plaats van alle tien. En of je meteen niks te eten hebt of na een paar maanden, omdat je nog van je resterende uitkering of spaargeld kunt leven, maakt ook geen verschil.