Toneelstuk “Filter” als aanklacht tegen de staat van Nederland

Filter.

“Nederlands leren, Geert Wilders citeren, dieren in hokken laten creperen, eenzaamheid aanleren, illegalen deporteren, de Arabische lente negeren, anorexia uitproberen, niet met handgebaren communiceren, zwarte schmink opsmeren, niks occuperen, de schulden van de banken saneren, Marokkanen criminaliseren, vrouwen objectiveren, niet op bijstandsgeld teren, sexy voor Facebook poseren, mij tot het kapitalisme bekeren, met drie zoenen feliciteren, homo’s seksualiseren. Ik moet dit uit mijn hoofd leren.”

Met deze inburgeringsles begint de boeiende voorstelling “Filter” van theatergroep Mămăligă en acteur Paris Petrou. Als ondertitel gaven ze de voorstelling de titel “een extreemlinkse tragiekomedie” mee. Het toneelstuk speelt zich af in een hut, geïnspireerd op de geïmproviseerde onderkomens van illegale vluchtelingen en migranten in grensgebieden zoals Calais, waar ze wachten op een kans om naar Engeland over te steken.

De toeschouwer leert via de ogen van de vluchteling, de buitenstaander, Nederland anno 2012 kennen. Hij probeert vat te krijgen op deze samenleving, om zijn plaats te vinden, maar het brengt hem slechts verwarring en woede.

Doorbraak mocht de try-out in Leiden bijwonen. De setting, een kleine hut, versterkt de beleving van de toeschouwer: je zit dicht op de huid van de vluchteling waardoor je zijn emoties intensief meebeleeft. Zijn aanklacht tegen Nederland wordt versterkt door geluidsfragmenten en tekstflarden. Naarmate de voorstelling vordert, stijgt de spanning en komt die uiteindelijk tot een climax. En daarmee laat “Filter” ook de kijker niet onberoerd achter.

“Filter” wordt tot en met 9 september (diverse keren per dag) gespeeld. Ga dat zien: Amsterdam Fringe Festival, hut ter hoogte van Theater Bellevue, Leidsekade 90, Amsterdam.

Ellen de Waard