Verklaring voor een vrije discussie en tegen de bedreiging van Mustafa Ayranci
De Nederlandse vertaling van een tweede solidariteitsverklaring met HTIB-voorzitter Mustafa Ayranci.
De verklaring die de Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB) heeft rondgestuurd over het honderdste jaar van de Armeense kwestie in 1915 heeft geleid tot diverse discussies binnen de Turkse gemeenschap in Nederland. Dit is in principe niet een negatieve, maar juist een positieve ontwikkeling. Dit omdat het onmogelijk is het als negatief te kwalificeren dat er eindelijk openlijk over dat onderwerp wordt gesproken. Na jarenlang niet vrijuit te kunnen spreken en het eenzijdig reflecteren van een onderwerp dat bijna als taboe werd gezien, voelt dit als opluchting.
De vooruitgang van een samenleving is niet mogelijk indien er geen ruimte is voor een vrije discussie en zonder het openlijk kunnen bespreken van onderwerpen. Democratie groeit op basis van de vrije uiting van verschillende meningen, en iedereen moet de expressie van verschillende meningen, zelfs weigering om de ander te accepteren, respecteren. In dit verband verwelkomen en steunen wij het idee dat de gebeurtenissen van 1915 binnen verschillende kringen worden besproken.
Echter, de vrije discussie betekent niet het in de weg staan van anderen om hun mening te uiten noch om anderen te bedreigen vanwege hun mening. Helaas blijken er toch weer groepen te zijn die het fundament van de democratie niet lijken te snappen en andermans mening niet kunnen tolereren. Deze groepen hebben hun ware aard laten zien door Mustafa Ayranci, de algemeen voorzitter van HTIB, als doelwit te nemen, hem te beledigen en zelfs een stapje verder te gaan door hem te bedreigen. Deze kringen en personen hebben wederom door middel van hun ruwe nationalistische retoriek, met zeer lelijk taalgebruik, laten zien hoe intolerant zij staan tegenover meningen en standpunten die verschillen van die van hen.
Uiteraard is dit niets nieuws voor ons. Omdat wij al jarenlang te maken hebben gehad met deze personen en groepen. Zij vergissen zich echter zeer als ze denken dat ze zo door kunnen gaan. Moge het duidelijk zijn dat de HTIB, evenals Ayranci zelf, niet alleen staat. De HTIB is een organisatie met een unieke plek binnen de migrantenbeweging in Nederland. Daarnaast is Ayranci een dierbare vriend, een voortrekker binnen de Turkse arbeidsmigrantenbeweging. Hij heeft in de veertigjarige geschiedenis van de bewegingen van arbeidsmigranten in Nederland altijd voorop gelopen.
Om deze redenen willen wij, die hieronder hebben getekend, onze afkeur laten blijken jegens hen die de HTIB en Ayranci bedreigen. Wij willen een ieder op het hart drukken dat wij ons met z’n allen zullen verzetten tegen de beledigingen en bedreigingen jegens de HTIB en zijn algemeen voorzitter Mustafa Ayranci.
– Het verdedigen van de democratie en de vrijheid van meningsuiting is de eerste plicht van alle democraten.
– De vrijheid van gedachte en meningsuiting staat niet onder curatele van iemand, en kan niet worden beperkt.
– Een voor allen, allen voor een.
– Leve de vrijheid van meningsuiting.
– Leve de solidariteit.
HTIB, Turkse Arbeiders Vereniging in Nederland
HAK–DER, Federatie van Alevitische Verenigingen in Nederland
DSDF, Federatie van Sociaal Democratische verenigingen
DIDF, Federatie van Democratische verenigingen van Arbeiders uit Turkije in Nederland
FED-KOM, Federatie Koerden in Nederland
VEK–SAV, Vardiya Enternasyonal Kültür Sanat Vakfi
HTIF, Hollanda Türkiyeli Isçiler Federasyonu
ADHK, Avrupa Demokratik Halklar Konfederasyonu
SDO, Samenwerkende Democratische Organisaties Enschede
ATIB, Turkse Arbeiders Vereniging Almelo
OTDIB, Oldenzaal Turkse Democratische Arbeiders Vereniging
HTIB Den Haag
HTIB Leiden
HTIB Amsterdam
DHD, Democratische Volks Vereniging Nijmegen
ETÜD, Turkse Arbeiders Vereniging Eindhoven
ITA, Inspraakorgaan Turken Amsterdam
KULSAN, Stichting Kulsan
Theater RAST
AKM, Alevitische Cultureel Centrum Amsterdam
EMCEMO, Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling
LBM, Landelijk Beraad Marokkanen
Aknarij, Stichting Marokkaanse Jongeren Amsterdam