Wat doen we als Baudet en Roos straks voor een Nexit-referendum gaan?
Vandaag zullen de Britten zich uitspreken over de vraag of ze al dan niet binnen de EU willen blijven. Eerlijk gezegd denk ik nog steeds niet dat het van een Brexit zal komen: Britten zijn altijd wat huiverig geweest waar het op verandering aankomt, en in geval van twijfel houdt men daar dan toch liever vast aan de status quo. Dat was met het recente Schotland-referendum niet anders.
Maar móchten de Britten vandaag dan toch stemmen voor die Brexit, dan heeft ook links Nederland zich morgen een vraag te stellen: wat gaan we doen, mocht het hier ook van een referendum komen? Want wed maar dat het succes van Johnson en Farage er dan ook de Thierry Baudets en Jan Roosjes onder ons toe zal aanzetten om het hier nog eens te proberen.
Lexit
Één ding is me inmiddels wel duidelijk: die zogenaamde “Lexit”-campagne (voor een “Brexit over links”, zeg maar) is nooit echt van de grond gekomen. Het handjevol politici en opiniemakers dat zich de afgelopen maanden hard heeft gemaakt voor een links gemotiveerde “Leave”-campagne, moet nu toch vaststellen dat men zich uiteindelijk voor het rechtse karretje heeft laten spannen. Ieder links, genuanceerd geluid is volledig verloren gegaan in die bak racistische, reactionaire herrie. Als het inderdaad van een Brexit komt, morgen, dan zal dat een rechtse overwinning zijn. En misschien een heel klein beetje die van George Galloway – maar ik heb nooit begrepen waarom een zichzelf respecterend, links persoon überhaupt met die idioot geassocieerd zou willen worden.
Maar wat dan? Hoewel ik het goed begrijp, heb ik ook wel met enige verbazing gekeken naar het enthousiasme waarmee sommige van mijn Britse, linkse vrienden de afgelopen maanden het “stay”-kamp hebben ondersteund. Ik kan me wel voorstellen dat je je uiteindelijk tot die keuze gedwongen voelt, maar om nu als (buitenparlementair) links actief campagne te gaan voeren voor het behoud van de EU in haar huidige vorm…? Zouden wij echt bereid zijn om te schikken met de neo-liberale status quo, in de hoop dat het dan later nog eens iets kan worden? Is dat dunne laagje vernis van surrogaat-internationalisme, relatieve bewegingsvrijheid en dito burgerrechten écht voldoende om onze gegronde twijfels en tegenwerpingen tijdelijk te stallen?
Niets doen?
Of we doen gewoon niets, natuurlijk – hetgeen ook mijn standpunt was ten aanzien van het recente Oekraïne-referendum. Uiteindelijk heeft het er namelijk alle schijn van dat rechts er sowieso met de winst vandoor zal gaan. Ieder Brexit- of Nexit-referendum biedt ons uiteindelijk slechts de keuze tussen een euro-nationalistisch neo-liberalisme enerzijds of een diep reactionair Nederlands-nationalisme anderzijds. Niet stemmen is dan aantrekkelijk, maar het is en blijft natuurlijk een beetje een zwaktebod. Het moet uiteindelijk de inzet zijn om te winnen, en niet om alleen maar ‘schone handen’ te houden.
Feit is: willen we als (buitenparlementair) links überhaupt een stem hebben in dat debat, dan zullen we ons overmorgen inderdaad al die vragen moeten gaan stellen – mits het Brexit-kamp wint, natuurlijk. Want Baudet, Roos, en Wilders gaan echt niet wachten tot wij d’r eindelijk uit zijn, met z’n allen. En die laatste “nee”-campagne van de SP… wel, laten we zeggen dat je dan wat mij betreft beter niets kan doen. Voor die “Harry van de SP” ga ík in ieder geval geen foldertjes uitdelen.
Mathijs van de Sande
Welnee Matthijs, maak je geen zorgen. Een eventueel Nederlands referendum is raadgevend, dus regering en parlement zullen een pro-Nexituitslag wordt binnen de kortste keren naast zich neerleggen. Het is immers een misverstand om te menen dat dit land democratisch wordt geregeerd. Niet door de PVV, de SP of de jongens en meisjes van Doorbraak, maar door Shell, Unilever en nog wat multinationals. Die zijn zoals bekend dol op de EU en de euro.
Hoezo zijn wij “jongens en meisjes”? Waarom een verkleinwoord?
Sorry Eric. Bij het lezen van het stukje van Matthijs van de Sande krijg ik steeds meer het beeld van radicale, flitsende jongens en meisje, wapperend met EU-vlaggetjes. En niet van sceptische oud-linkse grijsaards zoals ik die heel andere ideeën over internationalisme hebben.
Sorry Eric. Bij de bijdrage van Matthijs van de Sande krijg ik het beeld van boze jongens en meisjes die menen dat de vijand (de EU) van de vijand (Geert Wilders) een vriend is. Voor mij zijn het twee vijanden die beide krachtig moeten worden bestreden. Maar ik ben nu eenmaal een vergrijsde, oud-linkse vrijdenker met wat andere ideeën over internationalisme.
We hebben nog nooit een raadgevend of bindend referendum gehad. Alles is ter zijde geschoven. Waar lullen we over?
Condor
Vroeger waren linkse rakkers de herriemakers en de eurosceptici. Het eerste Brexit-referendum werd gehouden door Labour. Bij dit referendum stemde zowat de hele arbeidersklasse voor Brexit. Hoe komt dat? Omdat links ze in de steek heeft gelaten en ingewisseld voor etnische minderheden. De meest stuitende poster stond wel in de voormalige arbeiderskrant ‘The Guardian’: een wip met daarop een oudere Hindoestaanse dame en aan de andere kant een Skinhead. Brexiteers werden zodoende in de vorm van Skinheads neergezet als neonazi’s. Hoe vervreemdt je de arbeidende klasse nog meer van je?
Beste vrienden,
Nu het daadwerkelijk – en, eerlijk gezegd, tegen mijn verwachting in – toch van een Brexit lijkt te komen, wordt het tijd voor een discussie aan de radicaal-linker zijde: wat gaan we doen, in het geval dat het ook in Nederland van een dergelijk referendum komt? Zoals verwacht heeft Wilders aan aangegeven dat hij hier wel het initiatief toe wil nemen.
Ik wil, vooruitlopend op die discussie alvast één ding vaststellen: een dergelijke discussie gaat alleen zin hebben als men bereid is om daadwerkelijk kritisch en genuanceerd na te denken en van mening te wisselen – over de EU, over het huidige politieke klimaat in Nederland, de groeiende machtsbasis van reactionair-nationalisme, maar ook over de positie van radicaal links. We moeten dus waken voor onnodige generaliseringen en platitudes, die ons met name door politieke partijen en rechte media worden gevoerd. En we moeten proberen goed kennis te nemen van elkaars positie, en de nuances daarvan, voordat we allerlei aannames doen.
@ Kees: misschien moet je nog eens wat zorgvuldiger lezen wat ik hierboven geschreven heb, over de EU. Want daaruit valt in de verste verte niet af te leiden dat “de vijand van mijn vijand mijn vriend is” – integendeel, ik zeg juist dat een Brexit of Nexit ons voor een valse keuze stelt! En ik wapper niet met een EU-vlaggetje, maar zeg juist dat het steunen van de EU in haar huidige vorm eigenlijk even problematisch is, als het stemmen voor een terugkeer naar de soevereine natie-staat. Misschien dat jij je liever blindstaart op vooronderstelde generatieverschillen, maar als je het niet erg vindt engageer ik me liever met kameraden van alle leeftijden in een serieus debat over hoe het nu verder moet. Jij bent daar uiteraard ook van harte welkom, maar zoals gezegd: dat vooronderstelt wel dat je serieus kennis probeert te nemen van andermens’ positie.
@ Dirk: Ik heb nog nooit een overtuigend bewijs gezien voor de stelling dat het vooral de arbeidende bevolking is die voor een Brexit heeft gestemd. In Nederland wordt ook wel eens gezegd dat de armere, “autochtone” bevolking nu massaal op de PVV stemt omdat “links” ze in de steek heeft gelaten. Dat laatste is zeker waar, maar het eerste niet: de PVV geniet vooral zeer veel steun onder de economische middenklasse (al was het maar omdat die veel homogener/witter is dan het armste deel van de werkende klasse). Ik heb het vermoeden dat hetzelfde geldt voor deze Brexit-campagne – die presenteert zichzelf wel als de vertegenwoordiger van het “gewone volk” tegenover de “linkse elite”, maar uiteindelijk heeft de Brexit-stem juist ook zeer veel steun gekregen vanuit de middenklasse en de economische, rechtse elite.
Het is bovendien ook helemaal niet waar dat de sociaal-democratie (zoals de PvdA in Nederland, of Labour in het VK), de arbeiders heeft “ingewisseld voor etnische minderheden.” Deze partijen hebben hebben inderdaad de verzorgingsstaat in de uitverkoop gegooid, maar dat was ten behoeve van de rijke elite. Willen we het tij keren tegen deze neoliberalisering, dan hebben we juist meer solidariteit nodig tussen de “autochtone” en de “allochtone” arbeidersklasse. Iedere poging om die groepen tegen elkaar op te zetten, dient alleen de gevestigde economische en politieke belangen.
Precies Dirk – ik ben het helemaal met je eens. De EU heeft steeds minder te maken met ‘Europese waarden’ als gelijkheid en democratie-van-onderop (als dat ooit al het geval was). Vraag het maar aan de Grieken en de Syrische vluchtelingen. De uitslag 52/48 vóór vertrek was nog niet bekend of het Britse pond daalde naar een sinds 30 jaar ongekend dieptepunt, terwijl de AEX 6% kelderde. Dan weet je het wel.
Inderdaad goede zaak om meteen de linkse discussie over de mogelijke Nexit te willen starten. Op die manier wordt het niet steeds achter de feiten aanlopen zoals tot nu toe het geval is.
Op de tweede plaats, heb ik gisteren op een Franse zender een voorlopige analyse van de stemming gezien waarbij – helaas – werd bijvoorbeeld beweerd dat dankzij de werkende en arme klasse (Sunderland) maakt Brexit enorme kans. (inmiddels feit geworden) Ondanks het slechte weer was in die regio de opkomst sinds tientallen jaren ongezien hoog. Ze hadden werkelijk nooit eerder de burgers zo massaal zien stemmen. In die specifieke regio is de impact van de groeiende werkloosheid enorm, terwijl veel banen worden ingenomen door bijvoorbeeld hoog opgeleide Polen.
Het neoliberalisme heeft een ongekende onzekerheid voor de werkende mensen bijgebracht waarbij links geen enkel oplossing heeft kunnen aanwijzen. Nu de vruchten ervan plukken.
Ach, mensen doen zo negatief over die brexit… Je kunt het toch ook van de zonnige kant bekijken, zo krijgen we er bijvoorbeeld weer een spotgoedkoop vakantieland bij!
Nu alleen nog even uitkijken dat we niet zelf zo’n goedkoop vakantieland worden…
Wat we kunnen/zouden moeten doen is massaal achter DiEM25 gaan staan. En dan bedoel ik “actief” ttz lid worden en meedenken.
Diem 25 als substituut voor het socialistische internationale?
Mogelijk.
Waar blijft dan de echt Nederlandse oplossing?
Wat moeten we ons voorstellen bij een “echt Nederlandse oplossing” en waarom zouden we die willen?
@ TS: In ieder geval moeten we ons niet laten gijzelen door extreemrechts door dan maar NIET te stemmen, of vóór te stemmen, als er een referendum komt, zoals zo velen doen, uit (begrijpelijke) afschuw voor extreemrechts en racisme/fascisme .
Vergeet niet dat een referendum betreffende een duidelijk JA of NEE nog niets zegt over de redenen daarvoor, al willen politiek en media nog zo graag dat we allemaal in dat Wilders/Roos/Baudet-hokje gestopt worden, zodra wij om feitelijk vaak bijna tegenóvergestelde (progressieve) redenen, onze stem laten horen.
En, vergeet vooral ook niet dat de keuze voor “uit de EU”, of het nu Nexit wordt of EUxit (met z’n allen), helemaal niets zegt over de keuze voor hoe we willen dat ons land geregeerd wordt. Wilders mag de victorie blijven kraaien wat hij wil, maar zodra wij ons en de rest van de wereld bevrijd hebben van het nationalistische economische, protectionistische machtsblok dat eigen armere lidstaten ruïneert, dat ons klaarstoomt voor oorlog “met de rest”, gaan wij heus NIET over naar stemmen op zo’n heerschap. Integendeel, die beweging zou wel eens veel méér naar links kunnen gaan daarna! 🙂
Dus ja, GRAAG, dat tegengeluid van links. Met goed geformuleerde, helder, argumenten, i.p.v. met oneliners en dooddoeners achter the like of Roos, Baudet, Niemöller en Wilders etc. aanhobbelen.
Aanvulling, als het mij is toegestaan wil ik graag verwijzen naar het stuk van Ingrid Beugel op Joop: http://www.joop.nl/opinies/meneer-timmermans-mag-ik-even-uw-aandacht Dit lijkt me een goed uitgangspunt. Herinnering aan wat de Grieken is aangedaan door Dijsselbloem en Schäuble, wat hen nog steeds wordt aangedaan met allerlei “dealtjes”, en aandacht voor het humane drama dat zich onder onze EU ogen afspeelt ten gevolge van onze geopolitiek, van een oprecht èn terecht verontwaardigde correspondente uit Griekenland.
Beste Mathijs,
Indien we inhoudelijk op de vraag ingaan, zal het blijken dat het om het tegen geluid gaat. Tegen. Geluid.
Dit is wat de kiezers van links verwachten. De rest van de politieke posities zijn er mede door de jarenlange passiviteit van zogenoemde linkse politici reeds lang geleden door rechts en ultrarechts ingenomen en worden actief voor eigen gewin gebruikt net als het referendum toen over Oekraïne.
Eigenlijk heeft links in ons land geen eigen politieke visie. Het is vooral voortborduren op de activiteiten van rechts. Misschien omdat daar het grote geld valt te verdienen?
Je zou nog voor dat je aan een eventueel referendum gaat denken, met de huidige stand van zaken bijvoorbeeld over de mensen rechten in ons land moeten beginnen. Die zijn er enorm verslechterd in de laatste aantal jaren.
Weet je mogelijk nog niet dat er nog niet zo lang geleden – een jonge donkere man werd de nek gebroken door de overijverige politie met dood als gevolg in plaats van arrestatie? Of misschien weet je nog niet dat er een jonge ongewapende man werd onlangs in koele bloede vermoord met minstens 6 kogels … ja weer door de politie, waar arrestatie zou verricht moeten worden? Standhouden door de politie omdat je donkere huidskleur heb in combinatie met autorijden?
Hoe lang nog?
Is het referendum voor jou nog steeds belangrijker?
Indien wel, laat mijn mening dan onder onbenulligheid vallen en ga verder met je bezigheden.
Beste Nexus,
Nu weten we nog steeds niet wat we ons moeten voorstellen bij een “echt Nederlandse oplossing” en waarom we die zouden willen…
Misschien heeft het iets met je eigen instelling te maken?
Ongetwijfeld, Nexus, het ligt aan mijn instelling!
Je schreef hierboven het volgende: “Waar blijft dan de echt Nederlandse oplossing?”
En ik vraag je wat je daarmee bedoelt. En zoals je wel vaker doet kom je met een onmogelijke draaierige non-reactie waar de honden geen brood van lusten. Spreek je ook Nederlands? Ik vraag me alleen maar af of er achter dit wazige gebazel nog iets verborgen gaat (de gebruikelijke enge riedels over nationale souvereiniteit en dat soort rechtse propaganda, bijvoorbeeld) of dat er alleen maar leegte achter die woorden zit…
{“Nu weten we nog steeds niet wat we ons moeten voorstellen bij…”}
Wat ik zei, het is aan jou (of jullie – omdat jij wij-vorm gebruikt) om zelf te bedenken wat je wil horen of voorstellen. Daar gaat het je(jullie) om, toch?
Indien je een voorkeur voor een andere taal heb dan Nederlands, moet je je niets schamen – gewoon aangeven. We leven in Europa waar normaliter vele talen worden gesproken.
Je verwacht toch niet dat ik je kant-en-klare hapjes hier ga neerleggen, daar moet je naar McDonalds voor langs gaan.
Zeker moet je ook aan je ondervragingstechnieken werken omdat ze zeker niet sofiisticated zijn.
Zoals ik vaak zeg: Het ligt niet aan Europa – de neoliberalen zijn die de boel verpesten.
En nu?
Zullen we hiermee ophouden?
Helemaal mee eens, werk ik aan elke verstandige oplossing mee.
Ik hou mijn hart vast voor een “Echt Nederlandse oplossing” en wat die zou moeten zijn. Moet niet dènken aan een Wilders en ik ben er ook van overtuigd dat als de EU eenmaal uit elkaar is gevallen, die hele Wilders *niets* meer zal voorstellen. Ontzettend veel mensen nemen die islamhaat “maar op de koop toe” heb ik het idee, uit onvrede met hun leven. (Waarmee ik hun stemgedrag niet goedpraat overigens wat je wéét waar je op stemt, en ik zie dit type mensen niet graag aanschuiven bij een SP of PvdD!). Ik durf zelfs te stellen dat de xenofobie en “blaming the new guys” dànkzij de EU alleen maar verder zal toenemen binnen Europa, omdat deze EU en het hele rente-bankensysteem waar deze zogenaamde “samenwerking” op draait, hen verder en verder verarmt. Breek die unie, en vooral dit bankensysteem op, aanvaard de volkswoede die sowieso TOCH zal onstaan, en ga terug naar de tekentafel zoals Wassenberg zei.
Ook ik heb mijn laatste hoop gevestigd op Varoufakis en Diem25. Het zien van al die lieve linkse jongeren gisteren bij Westminster, occupiers daarbij, allemaal gehersenspoeld te denken dat de EU ze beschermt tegen haat, racisme, kapitalisme zelfs, breekt mijn hart. Als je nu niet “voor de EU” bent, ben je dus èn rechts èn een hater/racist, of op zijn minst een “enabler” in de ogen van de macht, politiek en media, die zich graag “Links”, “Voor het volk” noemt, maar dat absoluut niet is. De EU, maar in feite de hele zittende politiek, is in dienst van het grootkapitaal en “lief links” is niet meer in staat dat onder ogen te zien 🙁
De moed zinkt me in de schoenen, linkse occupiers te zien juichen voor het kapitaal waar ze tegen denken te strijden. De EU zien als beschermer tegen hun eigen rechtse regering. :(( En de SP? Too little, too late. Ze zijn te ver meegegaan in het neokolonialisme dat onze tijd kenmerkt, en nu is er geen weg meer terug. Hier nog een kleine reminder van 2 minuten: https://www.youtube.com/watch?v=YnEMwB7CmgE
In je video wordt merkwaardig genoeg gesuggereerd dat er een goede vorm van kapitalisme mogelijk is, dat alleen de huidige vorm niet deugt. Het probleem zouden de multinationals zijn, en niet de kapitalistische verhoudingen tussen ieder van ons zoals we die dagelijks terug zien in het privébezit van de productiemiddelen en de dwang om loonarbeid te verrichten voor de kapitaalbezitters. Hoe het eraan toe gaat in de arm gemaakte landen van vooral het globale zuiden is best goed weer gegeven, maar in welke richting een oplossing te vinden is, zegt de spreker niet. Maar ik vrees dat ik het er niet erg mee eens zou zijn. Ik ben voor vrij socialisme en niet voor een kapitalisme zonder multies (hoe dat er ook uit zou zien)?
{“Ik ben voor vrij socialisme en niet voor een kapitalisme zonder multies (hoe dat er ook uit zou zien)?”}
Interessant uitgangspunt. Indien consequent aangekeken zou je dan eventueel moeten gaan publiceren waar in de Nederlandse wetgeving is er de recht voor betogingen, manifestaties en stakingen vastgelegd. Het is de hoeksteen van de uiting van de democratie voor de arbeiders en onderklassen van een neoliberale maatschappij.
Volg ik namelijk al weken de onophoudelijke stakingen in Frankrijk waarbij het recht van de onderklassen en arbeiders op werk wordt verdedigt met grote verve door vakbondleiders met beroep op de heilige recht van de democratie op stakingen en manifestaties, betogingen.
Waarbij het haast voor onmogelijke geacht, begint te gebeuren – de Franse regering doet steeds meer water bij de wijn te doen daar waar de neoliberale reformes die op Noord-Europees schoeisel waren klaar voorgelegd.
Hoe is het dan bij ons die recht geregeld?