Werkzoekenden lijken soms slechter af dan ouderwetse lijfeigenen
De term vrijwilligerswerk is tegenwoordig een dekmantel voor besparing op personeelskosten. Werkzoekenden accepteren nul-eurowerk omdat zij koste wat het kost een gat op hun cv willen vermijden. Een werkloze periode is een synoniem geworden voor een onprofessionele en onproductieve houding; de doodssteek voor iedereen die een carrière ambieert. Werkgevers maken misbruik van deze angst en bieden steeds meer nul-eurobanen aan. Zodoende groeit de werkloosheid en wordt betaald werk een privilege. Vrijwilligerswerk wordt belangeloos gedaan zonder verwachting dat er betaald werk uit voortkomt. Dit soort werk pretendeert niet een onmisbare werkervaring te zijn. Dat doet de stage al; de andere geaccepteerde vorm van nul-eurowerk. In veel sectoren moet langer zonder beloning of slechts tegen stagevergoeding worden gewerkt voordat loon mag worden verwacht. Het aanbieden van onbetaald werk is aan vrijwel geen restricties gebonden, waardoor de verhoudingen tussen betaalde en onbetaalde krachten, werkenden en werkzoekenden, steeds schever groeien. Waar een lijfeigene nog kost en inwoning kreeg, kan de vrijwilliger nieuwe stijl zelfs hier niet op rekenen. Hij kan niet zonder een uitkering of een tweede baan.
Lara Hannawi in Werkzoekenden lijken soms slechter af dan ouderwetse lijfeigenen (Parool)
Het was het UWV in maart van dit jaar die nu paal en perk stelt aan vrijwilligers werk. Het UWV wil werkverdringing door vrijwilligers voorkomen, bij instellingen die er een economisch belang bij hebben. Al het werk zou door betaalde krachten uitgevoerd moeten worden zoals dat eerder ook gebeurde.
Een goed stuk om eens te lezen.
Wat ik ook zo raar vind is dat Klijnsma het in haar participatiewet heeft over additioneel werk. Want bestaat dat eigenlijk wel? Zelfs een gezelschapsdame hoort nog betaald te worden, evenals een activiteitenbegeleider of koffiejuffrouw. Ik geloof alleen maar in vrijwilligerswerk dat mensen doen vanuit hun hart (bijvoorbeeld voor familie of vrienden of een vereniging). Niet in gedwongen vrijwilligerswerk.