Wij Zijn Hier-vluchtelingen: “Ontruiming en nachtopvang zijn geen oplossingen”

Activiste.
Activiste.

Afgelopen vrijdag demonstreerden in Amsterdam de Wij Zijn Hier-vluchtelingen samen met ondersteuners en sympathisanten tegen de dreigende ontruiming van de Vluchtgarage en voor een menswaardige oplossing van hun problemen. Met leuzen, toespraken en spandoeken lieten de vluchtelingen zien hoe strijdbaar ze zijn gebleven, ondanks de uitsluiting waarmee ze worden geconfronteerd en de tegenwerking van de gemeente Amsterdam die ze ondervinden.

Er deden zo’n honderd mensen aan de actie mee. “We want normal life”, “we want to go to school”, “we want to work”, riepen de vluchtelingen vol overgave op de Dam. Omdat ze in de loop der jaren al zoveel actie hebben gevoerd, hebben ze een groot arsenaal aan leuzen opgebouwd, zo bleek vrijdag weer. Zoals bijvoorbeeld: “Geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal”. “Olala, olélé, solidarité avec les sans papiers” viel ook vaak te horen. Evenals: “Vrij vrij vrij, vluchtelingen vrij”, “We are here, we will fight, for freedom of movement is everybody’s right” en “Down, down IND, wake up, wake up refugee”.

Activist.
Activist.

Grasveld

Op de spandoeken van de vluchtelingen stond te lezen hoe ze dachten over de minimale nachtopvang waartoe de gemeente onder druk van het verzet van de vluchtelingen en na forse internationale kritiek op het uitsluitingsbeleid uiteindelijk is overgegaan. Deze zogeheten “bed, bad en brood”-regeling (bbb-regeling) is alleen maar van de grond gekomen dankzij de moed, de standvastigheid en het doorzettingsvermogen van de vluchtelingen. Zonder hun strijd en de daaruit voortvloeiende maatschappelijke discussie had de gemeente zich nooit gedwongen gevoeld om een bbb-regeling in het leven te roepen. Maar die regeling is volstrekt onvoldoende. Het betreft uitsluitend nachtopvang, zodat de vluchtelingen die er gebruik van zouden willen maken, overdag nog steeds op straat zouden moeten rondzwerven.

Activisten.
Activisten.

Daarom zijn de Wij Zijn Hier-vluchtelingen in de Vluchtgarage blijven zitten, de plek die ze op eigen kracht hebben veroverd en waar ze wel 24 uur per dag kunnen verblijven. En juist die verblijfplaats dreigt de gemeente nu deze week te gaan ontruimen. Willens en wetens dreigt de gemeente de vluchtelingen dus opnieuw dakloos te maken. Eerder had de rechter bepaald dat de vluchtelingen pas na 1 mei ontruimd mochten worden. Maar daar nam de gemeente geen genoegen mee. Men stelde bij het gerechtshof “met turbo spoed” hoger beroep in tegen de beslissing van de rechtbank. Op 31 maart besliste het gerechtshof dat de Vluchtgarage op ieder moment mag worden ontruimd, dus niet pas na 1 mei. Het belang van de vluchtelingen weegt volgens het hof niet op tegen “de gerechtvaardigde wens” van de gemeente om de garage te kunnen slopen en er een grasveld te kunnen aanleggen. Het pand zou een grote kostenpost voor de gemeente vormen, wat voor het hof doorslaggevend lijkt te zijn. Geld gaat voor de overheid boven mensenlevens, zeker als het gaat om de levens van afgewezen vluchtelingen, zo bleek eens te meer.

Activist.
Activist.

Flyer

De flyer die de vluchtelingen tijdens de actie uitdeelden, maakt duidelijk dat zij daar heel anders over denken. “We have never wished to come here, but it was our destiny”, zo laten ze weten. “We survived borders, we survived murder, we survived hunger, we survived diseases, we suvived torture in Dutch detention, we survived the streets of Amsterdam. We are here standing strong, We Are Here strong. Night shelter (bbb) is no solution, eviction is no solution, on the street is no solution. We need a real solution and this is permission to stay.” Over hun omstandigheden schrijven ze: “We do not get any housing but are also not allowed to work, therefore we are out on the street. We didn’t expect to find ourselves in this situation when we came here as a refugee. That is why we started our action. First in a tent camp, followed by many different squatted buildings. Vluchtkerk, Vluchtflat, Vluchtkantoor, Vluchtgarage, Vluchtgarage, etc. Now the Vluchtgarage will soon be evicted and we will be on the street again. Still we didn’t find a permanent solution. That is a shame, we deserve human dignity and we like to do something useful and feel healthy. Luckily we get a lot of support in our struggle. This gives us a chance to feel human, to breathe, learn, enjoy and express. Welcome to meet us and support us in our fight for a normal life.”

Harry Westerink

REFUGEE PROTEST IN AMSTERDAM from ANTi.ORDE on Vimeo.