1 juli, Amsterdam: slavernijherdenking en Keti koti-festival
In 2012 is het 149 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte en de ketenen werden verbroken (“keti koti”). Resultaat van een lange en zware strijd die vooral werd gevoerd door de tot slaaf gemaakten zelf. Evenals voorgaande jaren wordt dat op 1 juli herdacht.
Bigi spikri-optocht
Zondag 1 juli, 11:00 uur
Stopera, Waterlooplein, Amsterdam
Nationale herdenking afschaffing slavernij
Zondag 1 juli, 13:00 uur
Oosterpark, Amsterdam
Keti koti-festival
Zondag 1 juli, 14:30 uur
Oosterpark, Amsterdam
De nationale herdenking in Amsterdam begint met een optocht, genaamd “bigi spikri”, “grote spiegel”. Vroeger gebruikten Surinaamse vrouwen de ruiten van etalages van winkels in Paramaribo als spiegels om zichzelf in te kunnen bewonderen. Dat was van groot belang voor het versterken van hun zelfbeeld. Van oudsher is de optocht bedoeld om trots, zelfrespect en eigenwaarde uit te stralen.
Na de officiële herdenking bij het nationale slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam vindt daar aansluitend een breed opgezet Keti koti-festival plaats, met muziekoptredens, beeldende kunst, films, debat, en een informatiemarkt. De activiteiten worden georganiseerd door het slavernij-instituut NINSEE en anderen. Ook elders in het land vinden er op 1 juli herdenkingsactiviteiten plaats. Doorbraak roept iedereen op om aan de herdenking deel te nemen.
De herdenking belooft in 2013 nog omvangrijker te worden. Niet alleen wordt dan het hele jaar door met tal van activiteiten herdacht dat de slavernij anderhalve eeuw geleden werd afgeschaft, maar ook dat 140 jaar geleden de eerste Hindoestaanse contractarbeiders vanuit India naar Suriname kwamen. Ter voorbereiding van de herdenking van de Hindoestaanse migratie werd op 5 juni het Nationaal Platform 140 jaar Hindostaanse Immigratie gelanceerd. Beide herdenkingen bieden een uitstekende gelegenheid om een anti-koloniale visie uit te dragen op de geschiedenis van die “roofstaat aan de Noordzee”.
Zie voor meer informatie de websites van NINSEE en en Keti koti Amsterdam.
Harry Westerink