1 juli, Amsterdam: slavernijherdenking en Keti koti-festival

Logo
Logo

In 2018 is het 155 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte en de ketenen van de tot slaaf gemaakten werden verbroken (“keti koti”). Daarbij wordt er zeker door veel witten aan voorbijgegaan dat de vrijverklaarden nog tien jaar, tot 1873, op de plantagewerkkampen dwangarbeid moesten blijven verrichten om de slavenhouders “schadeloos” te stellen voor het verlies van hun “eigendom”. Net als voorgaande jaren wordt de afschaffing op 1 juli herdacht bij het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark. Voorafgaand aan de herdenking vindt de bigi spikri-optocht plaats, en na afloop barst het Keti koti-festival los.

Bigi spikri-optocht
Zondag 1 juli, vanaf 11:00 uur
Van Waterlooplein naar Oosterpark
Amsterdam

Nationale herdenking
Zondag 1 juli, vanaf 13:00 uur
Bij slavernijmonument in Oosterpark
Amsterdam

Keti koti-festival
Zondag 1 juli, vanaf 15:00 uur
Oosterpark
Amsterdam

De Nederlandse slavernij is op 1 juli 1863 door de staat afgeschaft, maar niet uit anti-racistische motieven. Het is van groot belang om dat altijd in gedachten te blijven houden. In tegenstelling tot Groot-Brittannië kende Nederland geen abolitionistische beweging. De Engelsen moesten de Nederlanders met veel moeite overhalen om de slavernij af te schaffen, net als de Amerikanen de Nederlandse staat onder druk moesten zetten om eindelijk eens op te houden met de koloniale oorlog tegen Indonesië. De afschaffing van de slavernij kwam uiteindelijk vooral voort uit kille economische motieven. Eerder, in 1814, was de handel in tot slaaf gemaakten al afgeschaft, waardoor er daarna structureel te weinig dwangarbeiders waren om de plantagewerkkampen in Suriname draaiende te kunnen houden.

Tijdens het Keti koti-festival vindt vanaf 14:30 uur in de Boni Tula-tent op het festivalterrein een interessant programma plaats. Met achtereenvolgens aandacht voor het openbaar maken van slavenregisters, een presentatie over The Black Archives en 100 jaar Vereniging Ons Suriname, de performance “Katoen en tabak” (muziek en spoken word over verhalen van tot slaaf gemaakte voorouders), Keti Koti-Talks (lezingen over het slavernijverleden en de huidige structuren van macht, uitsluiting en ongelijkheid), een Black History-dialoog tussen jongeren en beleidsmakers, en een Bigi Bundru-bijeenkomst van en voor de Afro-Surinaamse gemeenschap.

Harry Westerink