1 juli, Amsterdam: tentoonstelling en gesprek tijdens Keti koti-festival over vijf jaar strijd tegen Zwarte Piet
Op 1 juli wordt met het Keti koti-festival gevierd dat 153 jaar geleden Nederland de slavernij afschafte en de ketenen van de tot slaaf gemaakten werden verbroken. Daarbij wordt er door veel witten vaak aan voorbijgegaan dat de vrijverklaarden nog tien jaar, tot 1873, op de plantagewerkkampen dwangarbeid moesten blijven verrichten om de slavenhouders “schadeloos” te stellen voor het verlies van hun “eigendom”. Tijdens het festival organiseren Nederland Wordt Beter en Zwarte Piet Is Racisme een tentoonstelling en een gesprek over vijf jaar strijd tegen de Zwarte Piet-figuur.
Tentoonstelling en gesprek
Vrijdag 1 juli
Van 14:00 tot 20:00 uur
Boni Tula-tent
Oosterpark, Amsterdam
Facebook-event
Uit de oproeptekst: “Dit jaar is het vijf jaar geleden dat de ‘Zwarte Piet Is Racisme’-campagne van start ging. In de ochtend van 1 juli 2011 vertrokken de dichters Jerry Afriyie (Kno’Ledge Cesare) en Quinsy Gario naar het Oosterpark in Amsterdam om het initiatief ‘Zwarte Piet Is Racisme’ bekend te maken aan het grote publiek tijdens de jaarlijkse nationale herdenking van het Nederlands slavernijverleden en het Keti Koti-festival. Hiermee werd de campagne officieel gelanceerd. Nadat beide heren gewelddadig werden gearresteerd in november dat jaar in Dordrecht, tijdens de nationale Sinterklaasintocht, was de geest uit de fles. Vanaf die dag volgden arrestaties, rechtszaken, demonstraties, een CNN-documentaire, uitspraken van de VN, nationale en internationale media- aandacht, solidariteit van de oprichters van Black Lives Matter en van vele (bekende) Nederlanders elkaar op. Op Keti Koti 2016 staan wij stil bij de gebeurtenissen vanaf 2011 en gaan we het gesprek aan over de toekomst.”
De tentoonstelling over vijf jaar strijd tegen Zwarte Piet zet “de meeste memorabele momenten en hoogtepunten van de campagne” op een rijtje. Vanaf 18:00 uur gaat een mini-symposium van start waarbij diverse kunstenaars, activisten en het publiek terugblikken en naar de toekomst kijken. “Iedereen is welkom en jouw inbreng wordt zeer gewaardeerd.”
Harry Westerink