1 juli, Leeuwarden: slavernijherdenking met heri heri eten en stadswandeling

In 2022 is het 159 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte en de ketenen van de tot slaaf gemaakten werden verbroken (“keti koti”). In Amsterdam vindt op 1 juli de nationale slavernijherdenking plaats. In Friesland wordt op die dag voor de tweede keer Free Heri Heri for All georganiseerd. Heri heri is een Surinaams gerecht dat is ontstaan op de plantagewerkkampen en eeuwenlang het dagelijks voedsel van de tot slaaf gemaakten was. In de foyer van stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden worden duizend gratis porties van dat eten uitgedeeld. Daarnaast is er dans en muziek, en ook nog een stadswandeling over “sporen van het slavernijverleden in Leeuwarden”.

Uit de oproeptekst: “Juist op deze dag moeten we samen komen en ons open stellen voor elkaars verhalen. Laten we het gesprek aangaan en de ander de ruimte bieden om zichzelf te zijn en gezien en gehoord te worden. Laten we samen bouwen aan bewustwording, erkenning, acceptatie en gelijkwaardigheid. Zodat we samen kunnen leven in een wereld waar er ruimte is voor iedereen. Tijdens Free Heri Heri Fryslân op 1 juli nemen we je mee op een gemeenschappelijke en bijzondere reis, die ontstaat vanuit het delen van verhalen zonder oordeel. Een reis die afwisselend momenten van identificatie, distantie, ontroering, begrip of onbegrip zal kennen, maar uiteindelijk zal leiden tot een connectie met de ander.”

Vrijdag 1 juli
Leeuwarden

Vanaf 15:30 uur
Stadswandeling
Natuurmuseum Fryslân, Schoenmakersperk 2
Hier kaarten bestellen

Vanaf 17:00 uur
Heri heri eten
Stadsschouwburg De Harmonie
Ruiterskwartier 4
Hier kaarten bestellen

De stadswandeling over het slavernijverleden is georganiseerd door Comité 30 juni/1 juli Fryslan, A Guide to Leeuwarden en anti-discriminatiebureau Tûmba. Uit de oproeptekst voor deze wandeling: “In het kader van Keti Koti bieden wij op 1 juli 2022 weer de gratis stadswandelingen ‘Sporen van het slavernijverleden Leeuwarden’ aan. Tijdens deze wandelingen duikt men in het slavernijverleden en de betrokkenheid van Leeuwarden en haar inwoners hierin. Tegelijkertijd wordt een link gelegd naar het hedendaagse racisme. Want helaas werkt de koloniale periode nog altijd door in het heden, en zorgt het voor uitsluiting.”

Harry Westerink