1 mei, Den Haag: blok van baanlozen, flexwerkers en flexhuurders tijdens 1 mei-demonstratie van FNV
Doorbraak en de Bond Precaire Woonvormen (BPW) hebben het initiatief genomen om tijdens de landelijke 1 mei-demonstratie van de FNV in Den Haag een blok te gaan vormen van baanlozen, flexwerkers en flexhuurders. Met een apart blok willen we duidelijk maken dat baanlozen, flexwerkers en flexhuurders zich van onderop organiseren, voor hun belangen strijden en daarbij ook successen boeken. De 1 mei-viering begint om 14:00 uur met verzamelen op het Malieveld. Het blok van baanlozen, flexwerkers en flexhuurders verzamelt daar ook. Op die plek begint een programma met muziek en sprekers. Vanaf 15:00 uur nemen we als blok deel aan de FNV-demonstratie. We roepen alle baanlozen, flexwerkers en flexhuurders op om tijdens de 1 mei-viering hun stem te laten horen.
Blok van onderop
Dinsdag 1 mei
Vanaf 14:00 uur
Malieveld
Den Haag
Facebook
Er zullen sprekers zijn van onder andere We Want Woonruimte, de organisatie van de Haagse 1 mei-demonstratie (’s avonds), de Vrije Bond, DemNed, Indonesian Diaspora Network Netherlands, de Bond Precaire Woonvormen en Doorbraak. Ook Olave Basabose, kandidaat-gemeenteraadslid voor de Haagse Stadspartij, betrokken bij de partij BIJ1 en actief binnen de LHBT-gemeenschap, houdt een praatje.
Op 1 mei, de internationale dag van de arbeid, vieren we het binnenhalen van de resultaten van de strijd voor een rechtvaardige, gelijkwaardige en solidaire samenleving, zonder racisme, zonder kapitalisme en zonder patriarchaat. Dankzij die strijd werd in Nederland onder meer de kinderarbeid afgeschaft, de achturige werkdag ingevoerd en een stelsel van sociale zekerheid opgezet. Ook kwam er een systeem van sociale woningbouw tot stand. Met dergelijke afgedwongen compromissen hoopten de machthebbers de sociale onvrede te kunnen inkapselen en de arbeidersklasse te kunnen integreren via overleg tussen bazen en vakbondsleiders. Hedendaagse kleine organisaties als de BPW en Doorbraak boeken succesjes in de strijd van onderop tegen flexhuur en tegen dwangarbeid voor baanlozen.
Sinds veertig jaar neemt de baanloosheid enorm toe en blijkt het kapitalisme in een structurele crisis te zijn beland. Om de winsten van de bedrijven voldoende hoog te houden komen neo-liberale ideologen met oplossingen die niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld worden toegepast. Vandaag de dag wordt de verzorgingsstaat afgebroken en de repressieve strafstaat opgebouwd. Ons bestaan wordt steeds meer precair gemaakt. De loonkosten worden gedrukt, de huurprijzen omhoog gestuwd, de arbeid en de huur geflexibiliseerd, en de arbeids- en huurrechten verkwanseld. Gratis werken in de vorm van dwangarbeid wordt verplicht gesteld, op straffe van verlies van de uitkering. De machthebbers proberen met een verdeel-en-heerspolitiek de betaald werkenden en de baanlozen tegen elkaar uit te spelen, en ook de huiseigenaren tegenover de huurders, en de witte Nederlanders tegenover de bruine en zwarte Nederlanders. Mensen zonder verblijfsrecht worden maatschappelijk uitgesloten. Racisme van de staat en op straat is enorm toegenomen. De seksistische loonkloof tussen mannen en vrouwen blijft bestaan. Vrouwen verrichten nog steeds de meeste reproductieve arbeid en mantelzorg. En parlementair links blijft gevangen zitten in de neo-liberale logica van het managen van voor het kapitalisme “onbruikbaren” en “onproductieven”.
Wij hebben genoeg van deze ontwikkelingen. Wij zijn baanlozen, flexwerkers en flexhuurders. Wij eisen bestaanszekerheid op, een leefbaar inkomen en goede en betaalbare woonruimte. We laten ons niet gek maken door het arbeidsethos dat ons wordt opgedrongen. We zijn het zat om uitgebuit te worden en om met anderen te concurreren in de kapitalistische oorlog van allen tegen allen. De stad waar we leven, is van ons allen en dus geen speeltuin voor de rijken. Wij willen: hogere lonen en uitkeringen, lagere huur, geen disciplinering van baanlozen, flexwerkers en flexhuurders, geen racisme en seksisme. Niet morgen, maar nu!
Vorig jaar op 1 mei was er bij de FNV-demonstratie een vergelijkbaar blok met organisaties van onderop. Bekijk hier het beeldverslag. Ook de meeste speeches van toen zijn terug te bekijken en te lezen op onze site, zoals die van Vloerwerk, De Bijstandsbond, IMWU, de BPW en Doorbraak.
Bond Precaire Woonvormen
Doorbraak