1 mei, Utrecht: demonstratie “Internationale Dag van de Arbeiders”

“Wij roepen iedereen op om op 1 mei mee te demonstreren! Nu de Internationale Dag van de Arbeider nadert, roepen we al onze kameraden op om in Utrecht de straat op te gaan. Zoals talloze kameraden al eerder hebben gedaan, laten we onze stem verheffen en stelling nemen tegen het uitbuitende kapitalistische systeem en laten we vechten voor de rechten van arbeiders en onze solidariteit tonen met alle arbeidersstrijd over de hele wereld!”, aldus de oproep van de 1 Mei groep Utrecht.

“Op 1 mei herdenken we het Haymarket-oproer en de martelaren ervan in Chicago op 1 mei 1886. Tijdens het protest, dat meerdere dagen duurde, staakten alleen al in Chicago 40.000 arbeiders, en 300.000 arbeiders in de hele VS verlieten hun werkplek om te protesteren voor een achturige werkdag, bekend als de eerste MayDay in de geschiedenis. De demonstranten kregen te maken met gewelddadige repressie door de politie, waarbij velen gewond raakten, enkele doden vielen en vier anarchistische organisatoren werden opgehangen. Nu we de arbeidersstrijd voortzetten, willen we de anarchisten gedenken die in de voorhoede van de arbeidersbeweging stonden en die met radicale directe actie vochten tegen hun bazen, tegen de hiërarchische overheersing en voor een industrie die gecontroleerd wordt door arbeiders.

Maandag 1 mei
Vanaf 17:30 uur
Griftpark
Utrecht

Hoewel het bloed, het zweet, de tranen en de opofferingen van deze organisatoren en activisten in de loop der jaren inderdaad bepaalde voordelen hebben opgeleverd, weten we dat de arbeidsomstandigheden voor de meeste mensen vandaag de dag nog steeds ondraaglijk zijn, en we weten dat de enige manier waarop we deze problemen kunnen aanpakken de klassenstrijd is.

Ondanks dat Nederland een van de rijkste landen ter wereld is, werd in 2022 geschat dat de arme bevolking in Nederland toeneemt door inflatie en achterblijvende loonstijgingen. Waar gaat alle rijkdom van het land heen? Niet naar ons, maar in de zakken van rijke bazen en grote bedrijven. We zien dat in het voorbeeld van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn, dat door de inflatie een winst van 2,5 miljard euro maakte, de hoogste in 10 jaar. Dit alles terwijl de arbeiders van de distributiecentra van Albert Heijn staken voor hogere lonen.

Op dit moment probeert de Nederlandse regering een nieuwe wet aan te nemen die de veiligheid van sekswerkers zal verminderen en de onzekerheid voor hen zal vergroten door hen te dwingen tot verplichte registratie en door hun klanten te criminaliseren. Overal in het land worden gereguleerde sekswerkplekken gesloten. In Utrecht zijn de rosse buurten verdwenen, evenals enkele bordelen en de tippelzone meer recentelijk. In Amsterdam heeft de gemeente de openingstijden van de ramen verkort en plannen om de rosse buurt uit de binnenstad te verwijderen.

Migranten, BIPoC, vrouwen, LGBTQI+ en mensen zonder papieren zijn de grootste slachtoffers van het kapitalistische systeem. Dit is geen toeval. Racisme, seksisme en andere vormen van discriminatie worden gebruikt als instrumenten om de uitbuiting van de werkende armen te rechtvaardigen en de solidariteit onder de werkende klasse te breken. Wij laten ons niet misleiden door reactionaire groepen die witte arbeiders tegen zwarte arbeiders opzetten, of Nederlandse arbeiders tegen migranten of arbeiders zonder papieren. Wij laten ons niet verzwakken door deze fascistische strategieën die alleen de kapitalistische klasse en haar winsten ten goede komen. Wij zullen de straat opgaan om onze eenheid en woede te tonen in de strijd tegen dit systeem.

Wij zijn solidair met alle arbeiders overal ter wereld, van de lopende stakingen in Frankrijk tegen de anti-democratische pensioenshervorming tot de stakende postbezorgers, spoorwegarbeiders en vuilnismannen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De strijd van de arbeiders is in ons aller belang: we hebben er allemaal baat bij als we gezamenlijk optreden.

Het was de arbeidersklasse die vocht voor een achturige werkdag, voor een werkvrij weekend, voor gezondheidszorg en andere sociale voorzieningen, en voor het einde van kinderarbeid. We mogen nooit de heftige gevechten vergeten die de arbeidersklasse in het verleden heeft geleverd en de verworvenheden waarvan we vandaag profiteren. Dit is onze inspiratie om de strijd tegen het kapitalisme en het imperialisme voort te zetten.

Zolang we leven in een kapitalistisch systeem dat alleen profiteert van de uitbuiting van menselijke arbeid om rijkdom te accumuleren in de handen van enkelen, en zolang we leven in een wereld waar de strijd voor een waardig leven zonder onzekerheid en onderdrukking wordt geconfronteerd met repressie door de politie en staatsgeweld, moeten we ons organiseren en solidariteitsnetwerken opbouwen.

Genoeg is genoeg, we zijn klaar met die rotbaantjes. We willen niet langer wachten tot ons tijdelijke contract afloopt om een andere onzekere baan aan te nemen, we willen niet langer discriminatie en pesterijen op het werk accepteren om een minimumloon te krijgen dat nauwelijks genoeg is om de stijgende kosten van levensonderhoud te betalen. Op 1 mei komen we naar buiten om onze eenheid te tonen, onze eisen te uiten, onze rechten te mobiliseren en in opstand te komen tegen het uitbuitende kapitalistische systeem! In een proclamatie die vlak voor 1 mei 1886 werd gedrukt, richtte een uitgever zich tot de arbeidersklasse met de woorden: “Oorlog aan het paleis, vrede aan de huizen en dood aan de luiheid in luxe”.

Vertaling naar het Nederlands door Eric Krebbers