1 november, Leiden: documentaire over de strijd van tentenkampvluchtelingen

Het tentenkamp in Ter Apel.

Sinds eind 2011 zijn dakloze vluchtelingen begonnen met het opzetten van tentenkampen uit protest tegen het keiharde migratiebeleid. Doorbraak vertoont de nieuwe documentaire “Groeten uit Ter Apel” in het bijzijn van Tanja Willems, die de film maakte en betrokken was bij het tentenkamp van mei 2012. Na de film gaan actievoerders van het op 19 september opgerichte tentenkamp in Den Haag in gesprek over hun strijd.

Documentaire en gesprek
Donderdag 1 november
20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur
Middelstegracht 38, Leiden

“Wij zijn hier en wij blijven hier!”, die boodschap dragen de vluchtelingen uit met de actiekampen die in de loop van 2012 in Ter Apel, Den Bosch, Zwolle, Sellingen, Den Haag en Amsterdam zijn verrezen. De laatste twee kampen zijn ongeveer een maand geleden begonnen en houden nog steeds stand, ondanks repressie en intimidatie van de kant van de staat. De tentenkampen laten aan de ene kant de gruwelijke gevolgen zien van het uitsluitings- en uitzettingsbeleid, en maken aan de andere kant duidelijk hoe strijdbaar en moedig de vluchtelingen zijn. Door zich te organiseren en gezamenlijk actie te voeren doorbreken ze hun isolement en kan de overheid hen minder makkelijk wegpesten. Dat heeft ertoe geleid dat de staat tegen heug en meug een aantal vluchtelingen alsnog onderdak heeft gegeven. Ondanks de beperkende voorwaarden van die opvang mag dat toch een resultaat van de tentenkampstrijd worden genoemd.

“Groeten uit Ter Apel” laat zien hoe de vluchtelingen zich sterker gaan voelen door samen te strijden voor hetzelfde doel. Willems heeft vluchtelingen en andere betrokkenen opgezocht en geïnterviewd. De vluchtelingen hebben ook zelf beelden geleverd die ze hebben gemaakt met hun mobieltjes en camera’s. Na de vertoning zullen vluchtelingen van het Haagse tentenkamp “Recht op bestaan” vertellen over hun strijd voor verblijfsrecht, voor basisvoorzieningen en voor het recht om überhaupt hun stem te kunnen laten horen. Doorbraak-activisten zullen ingaan op de politiek van migratiebeheersing, het ondersteunen van vluchtelingen en het organiseren van solidariteit.

Harry Westerink

De flyer (voor- en achterzijde):

Voorzijde.
Achterzijde.