12 september, Amsterdam: protest tegen de Europese politiek van migratiebeheersing

Spandoek bij het Moria-solidarity protest afgelopen woensdag in Nijmegen.

Morgen vindt in Amsterdam een protestactie plaats naar aanleiding van de brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. De actie richt zich tegen de verschrikkelijke politiek van Europese migratiebeheersing.

Uit de oproeptekst: “Dit is een burgerinitiatief in samenwerking met Volt Nederland, 500 Kinderen Amsterdam en SOS Moria. Het protest wordt gesteund door Vluchtelingen Werk Nederland, Stichting Vluchteling, Defence for Children, Comité Vluchtelingkinderen Haarlem en DeGoedeZaak.

Moria is verwoest. In de nacht van 9 september hebben meerdere branden grote delen van het vluchtelingenkamp op Lesbos in de as gelegd, wat heeft geleid tot de ontheemding van 13.000 bewoners. Dit is het resultaat van een jarenlang falend EU-beleid. De noodklok is al vaak geluid, maar tevergeefs.

Zaterdag 12 september
Van 16:00 tot 17:00 uur
Museumplein, Amsterdam
Facebook

De inwoners van het overvolle kamp op Lesbos zijn gevlucht uit hun thuisland en hebben alles wat hen dierbaar is achtergelaten in de hoop op een beter leven. In plaats van humanitaire opvang troffen zij een uiterst intolerant Europa dat haar grenzen sloot. Gezinnen, ouderen en onbegeleide minderjarigen zitten vast in erbarmelijke omstandigheden. Artsen Zonder Grenzen, internationale NGO’s en de UNHCR waarschuwen al jaren dat de situatie op het eiland onhoudbaar en onmenselijk is. Reactie van de Europese Unie, en in het bijzonder Nederland, bleef uit.

De brand is de druppel. Niet alleen op Lesbos is de situatie onhoudbaar, ook op andere Griekse eilanden, zoals Samos en Chios, en op het Griekse vasteland staat de situatie op springen. Wachten kan niet langer en daarom pleiten wij voor een humaner asielbeleid. Wij pleiten voor de onmiddellijke opvang van minstens 500 kinderen in Nederland en daarnaast voor het evenredig opvangen in Europa van de andere vluchtelingen die vastzitten in Griekenland. Nederland heeft daar ook een aandeel in. Terwijl het kabinet te weinig doet, zullen wij onze stem laten horen.”

De organisatoren vragen de deelnemers om spandoeken en bordjes mee te nemen, anderhalve meter afstand te houden en mondkapjes te dragen.

Harry Westerink