14 november: bijeenkomst over Hindostaanse contractarbeid
Op zondag 14 november wordt een nieuw baanbrekend onderzoek over de Hindostaanse contractarbeid gepresenteerd. “De nieuwe awatar van slavernij. Hindoestaanse migranten onder het indentured labour systeem naar Suriname, 1873-1916”, zo luidt de titel van het boek.
De presentatie zal plaatsvinden tijdens een bijeenkomst in het kader van de Deepavali-viering, het hindoeïstische “feest van het licht”. De bijeenkomst is georganiseerd door stichting Federatie Eekta, het Sarnami Instituut, de vereniging Surinen, en het International Institute for Scientific Research van Sandew Hira. Aanvang: 14:00 uur, plaats: Centrum Eekta Bhavan, Boylestraat 20, Den Haag. Toegang: 2,50 euro.
Het boek is geschreven door de historicus en socioloog Radjinder Bhagwanbali. Hij is voor zijn onderzoek in archieven gedoken in India, Engeland, Nederland en Suriname, en heeft een nauwkeurige reconstructie gemaakt van de emigratie van Hindostanen vanuit India naar Suriname en van het zware leven op de plantages tijdens de contractarbeid over de periode 1873 tot 1916. Daarbij heeft hij schokkende feiten ontdekt die tot nu toe zijn verzwegen of onbekend zijn gebleven.
Zo zijn in die periode ongeveer 5.500 Hindostaanse contractarbeiders omgekomen door uitputting en ziekte. Verder blijkt uit het onderzoek dat de werving van contractarbeiders door de koloniale bazen was gebaseerd op misleiding en bedrog. De contractarbeiders besloten naar Suriname te vertrekken op grond van verkeerde informatie over wat hen daar te wachten stond. Ze dachten te kiezen voor een beter bestaan, maar wisten niet in welke hel ze terecht zouden komen. Tijdens de contractarbeid werden de Hindostanen op grote schaal mishandeld en in de gevangenis gezet. Bhagwanbali heeft met naam en toenaam de mensen genoemd die in de kromboei werden geslagen. Zweepslagen en geseling kwamen niet alleen voor tijdens de slavernij, maar ook tijdens de contractarbeid. Voor de minste vormen van verzet kregen de contractarbeiders al gevangenisstraf. De Nederlandse kolonisator bedroog hen bij de uitbetaling van lonen en de overmaking van gelden, verkrachtte vrouwen, en behandelde de arbeiders uitermate racistisch.
Het boeiende en afwisselende programma van de bijeenkomst omvat gesprekken met Bhagwanbali over zijn onderzoek, met NINSEE-directeur Artwell Cain over slavernij en contractarbeid en de omgang met het koloniale verleden, met Yvonne Sewradj Panday over haar reis naar India en het verhaal van haar voorouders, en met Doorbraak-activist Harry Westerink over zijn organisatie in relatie tot het thema kolonialisme. Tussendoor kan het publiek luisteren naar rap van Sherwin en een gesproken column van Shantie Jagmohansingh.
Harry Westerink