15 oktober, Tilburg: waarschuwingsactie “Stop werken zonder loon!”
Op 15 oktober organiseert de FNV een waarschuwingsactie tegen werken zonder loon. Met een protestmars wil men de politiek waarschuwen, op de dag dat staatssecretaris Jetta Klijnsma wethouders uit het zuiden van het land heeft uitgenodigd om in Tilburg te komen praten over het arbeidsmarktbeleid. Tegen een vergelijkbare bijeenkomst voor wethouders uit het westen van het land is op vrijdag 10 oktober in Amsterdam een protest georganiseerd door het actiecomité Dwangarbeid Nee. Doorbraak roept iedereen op om ook naar Tilburg te komen om te protesteren.
Woensdag 15 oktober
Van 14:30 tot 16:30 uur
Poppodium 013
Veemarktstraat 44
Tilburg
Uit de oproep van de bond: “Ben je je baan verloren, in de bijstand beland en op zoek naar werk? Grote kans dat je gemeente je zonder loon aan het werk zet in de groenvoorziening, de post, de zorg, het vervoer of een andere sector. De FNV is vóór goede begeleiding naar werk! Nu gebeurt het te vaak dat mensen werk moeten doen dat geen uitzicht biedt op een echte baan, en waar geen normaal loon tegenover staat. En als je weigert, loop je kans dat je tijdelijk je bijstandsuitkering verliest. Dat moet stoppen! Dit overkomt nu al vele mensen, en dreigt per 1 januari alleen maar erger te worden, omdat gemeenten dan meer taken krijgen om mensen naar werk te begeleiden. Het gevolg is dat op grote schaal echte, betaalde banen, worden verdrongen. De FNV vindt dat het tijd wordt dat gemeenten de werkloosheid bestrijden, en niet de werklozen. Geef mensen perspectief op een echte baan met een normale beloning. Dat is goed voor werknemers, goed voor de dienstverlening en voor de economie. Daarom voeren we actie. Doe mee, want samen staan we sterk!”
Wil je meedoen? Meld je dan aan op koopkrachtenechtebanen.nl. Bij voldoende belangstelling uit jouw regio, kijkt de FNV of er gratis bussen kunnen worden ingezet. Je hoeft geen vakbondslid te zijn om mee te rijden.
Eric Krebbers
Nog even een aanvulling voor de protest actie op 15 oktober in Tilburg. Vanuit Sittard, aan de achterzijde van het NS station, vertrekt om 12.45 een bus naar Tilburg. Je moet je wel aanmelden via http://www.koopkrachtenechtebanen.nl/stop-werken-zonder-loon/
Afhankelijk van de aanmeldingen kunnen ook bussen ingezet worden van uit andere plaatsen in het land. Zou hier meer duidelijkheid over komen, zal ik dat melden.
Is er iemand die samen met mij vanuit Oosterhout wil reizen? Heb je niet zoveel zin om alleen te gaan. Mezelf aanmelden via het formulier is niet gelukt (problemen met de Wizard).
@ Raven,
Wat ging er fout met de wizard?
Ik hoop je morgen te zien, net zo als alle anderen.
Hoi Paul. Ik weet het niet precies. Iets met de instellingen. Dus heb ik maar een gewone e-mail gestuurd voor informatie. Maar nu wordt er gezegd dat er geen vervoer wordt vergoed voor mensen die geen lid zijn van de FNV. En hier vanuit Oosterhout gaat er ook niemand heen.
Het zou beter zijn, wanneer het FNV het vervoer helemaal niet vergoedde. De kritiek hierop in 2004 was, dat mensen alleen afkwamen op de gratis kaartjes en zo een dagje Amsterdam konden doen.
Jammer, ik kreeg net te horen dat de bijeenkomst van wethouders niet doorgaat. Daarmee gaat ook de actie niet door.
Zodra er een nieuwe datum bekend word, zal ik jullie er van op de hoogte brengen.
Vilseledd. Die kritiek vind ik nogal onzinnig. En zeer zeker voor bijstandsgerechtigden. De kosten voor het vervoer kunnen, met name voor deze groep, juist een belemmering zijn om aan actie’s deel te nemen!
Ik ben er toch geweest met een andere Doorbraker. Geen actie inderdaad, maar wel een interessante bijeenkomst. Pakweg 70 FNV-ers aanwezig en onder meer Ruud Kuin legde uit hoe de nieuwe campagne Stop Werken Zonder Loon eruit gaat zien. De aanwezigen oogden in vergelijking met die vorige week vrijdag in Amsterdam iets afwachtender. Maar dat heb je al snel natuurlijk bij een top-down organisatie: dat mensen verwachten dat de leidinggevenden het wel oppakken en voordoen enzo. De plannen lijken voor een groot deel wel op die van Doorbraak en Dwangarbeid Nee, en daar zijn we dus best enthousiast over 😉
Het enige wat mij een beetje tegenstond was dat zowel Ruud Kuin als Ger Deleij zeiden dat je kon zien dat succes haalbaar is, want in Amsterdam zouden ze alleen al door het aankondigen van de FNV-campagne overstag gegaan zijn en dwangarbeid gaan stopzetten. Niet alleen geeft dat een volkomen verkeerd beeld van hoe macht en strijd echt werken, maar ook schrijft het onze al twee/drie jaar durende strijd van onderop, van Doorbraak en Dwangarbeid Nee, simpelweg even uit de geschiedenis. Ik begrijp best dat men de achterban wil enthousiasmeren en dat men niet teveel aandacht wil schenken aan van die marginale, radicale van onderop-actiegroepjes, maar om dan wel doodleuk hun resultaten op te eisen, dat is op het gênante af.
Dat gezegd hebbende hoop ik van ganse harte dat het FNV-plan slaagt om op 1 mei in 6 steden de dwangarbeid afgeschaft te hebben. Doorbraak zal daar waar mogelijk op de eigen manier aan proberen bij te dragen.
En terecht. Doorbraak en Dwangarbeid Nee zijn al iets langer er mee bezig, maar beter een gejatte goed idee dan zelf met een slecht idee komen. Uiteindelijk hebben we toch het zelfde doel voor ogen en dat is de afschaffing van dwangarbeid.
Toch is het niet de top die dit organiseert, maar de lokale FNV groepen die vaak bestaan uit vrijwilligers. Dit is de drijvende kracht achter de acties. Het is leuk dat mensen uit de top komen spreken, maar de gezamenlijke stem van de actievoerders is voor mij een veel belangrijker wapen.
Waarom is het FNV doel om in 6 steden de dwangarbeid afgeschaft te krijgen en niet landelijk afgeschaft te krijgen? Wat steekt daarachter? En waarom pas per 1 mei en niet per januari?
Dat is heel simpel, net als jij kunnen zij ook niet alles tegelijk doen. Ze beginnen bij zes steden en als het daar gelukt is, dan gaan ze dezelfde methode ook elders proberen, en andere steden zullen sneller volgen als ze zien wat hen te wachten staat.
1 mei is de dag van de arbeid, en 1 januari is een beetje snel: dat is over tweeënhalve maand. Ik denk dat 1 mei al aan beetje te optimistisch is, om het eerlijk te zeggen, maar wel vele malen realistischer dan 1 januari.
Die dingen hebben een beetje tijd nodig. Daarnaast gaat men ook inbrengen bij de CAO-onderhandelingen in diverse sectoren dat er daar geen dwangarbeid meer mag plaatsvinden, en die onderhandelingen zijn ook niet van de ene op de andere dag gevoerd.
Ik denk dat een kritische houding jegens de bonden prima is, die heb ik ook, maar dit is een – voor hun doen – heel behoorlijke poging om echt iets te doen met en voor werklozen.
Zoals Paul eerder al zei: laten we niet vanaf de zijlijn gaan klagen op de bonden, maar zelf actief worden, bij de bonden, bij campagnes zoals die van Doorbraak of Dwangarbeid nee, maakt niet uit, maar alleen klagen demotiveert iedereen alleen maar…
Hoi Eric. Het was gewoon een vraag omdat ik dacht dat er een soort van landelijke afstemming zou zijn wat betreft het beleid. Het is zeer zeker niet bedoeld als klagen. Ik stond er ook van te kijken dat de FNV zo met dit onderwerp bezig is. Dat had ik niet verwacht en ben daar heel blij mee.
Het huidige overheidsbeleid treft iedereen, dus ook de FNV leden. Verdringing zorgt voor nog meer werkloosheid en dwangarbeid wat tot nog meer werkloosheid en de daarop volgende dwangarbeid leidt. Daarnaast zorgt de overheid met dit beleid dat het minimum lonen en Cao’s ontdoken wordt (net zo als belastingen en premies). Je kunt wel zien dat dit alleen tot doel heeft om niet alleen de lonen kapot te maken, maar ook om een manier te vinden om de burgers te kunnen onderdrukken, er zelf financieel beter van te worden en hun eigen regels te kunnen ontduiken.
Ik heb het al eens eerder gezegd, De bijstand is er voor de periode dat je geen ander inkomen hebt, bv uit werk. is er werk dan zou je geen uitkering meer nodig hebben.
En schijnbaar is er volop werk want uitkeringsgerechtigden worden massaal, verplicht, ver onder het minimum (CAO) loon aan het werk gezet, zonder dat hier belastingen of premies over betaald worden en waar de rechten van de gene die het werk moet verrichten, schijnbaar niet meer bestaan.
Ik ben hier heel duidelijk in en zo staat het ook in de belasting en arbeidswetten, Ik moet iets doen voor geld. de wetgever noemt dit arbeid en omdat dit arbeid is, moet dit voldoen aan de in Nederland geldende wet en regelgeving. Ik eis dus dat de gemeentes, re-integratie en werk bedrijven of iedere ander bedrijf, zich daaraan houdt.
Het kan niet de bedoeling zijn dat wij het werk moeten doen en afgescheept worden met armoede. Werken doe je om iets op te bouwen, om uit de armoede te komen, om je zelf en je gezin een beter leven te kunnen geven. Het minimum loon en andere rechten zijn er niet voor niks.
Schijnbaar willen de overheid en werkgevers zich daar niet aan houden, nou, prima, dan krijg je verzet. Ik ben op dit punt nog kapitalistischer als mr Rutte en de hele VVD samen. Voor het werk dat ik verricht moet je normaal loon betalen, inclusief alle belastingen en premies. Wil je dat niet, dan flikker op. Zoek maar iemand anders.
Zij weten ook wel dat een normaal denkende burger niet voor een appel en een ei gaat werken en die slechte voorwaardes zal weigeren. Vandaar dat men nu dwang gaat opleggen om het werk gedaan te krijgen tegen hun slechte voorwaardes, wetende dat de bijstand je laatste vangnet is. en dat je zonder de bijstand, geen bestaansrecht hebt in Nederland. In ieder geval, niet legaal.
Ik zal deze praktijken niet accepteren en ik laat me ook niet onderdrukken, onder geen enkele voorwaarde. Mijn strijd is allang begonnen en zal doorgaan zo lang dit nodig is.
Dat heb je goed gezegd Paul. Ben het 100 procent met jou eens!
Hallo Paul,
Ik vind je strijdplan erg interessant. Je schrijft: “Ik ben hier heel duidelijk in en zo staat het ook in de belasting en arbeidswetten, Ik moet iets doen voor geld. de wetgever noemt dit arbeid en omdat dit arbeid is, moet dit voldoen aan de in Nederland geldende wet en regelgeving. Ik eis dus dat de gemeentes, re-integratie en werk bedrijven of iedere ander bedrijf, zich daaraan houdt.”
Je schrijft ook: “Mijn strijd is allang begonnen en zal doorgaan zo lang dit nodig is.”
Uit dat laatste maak ik op dat je inmiddels inderdaad al een zaak lopende hebt.
Mijn vraag is waar je nu staat in je verzet. Ben je opgeroepen door de gemeente voor arbeid zonder loon? Wat was de maatregel? Word je begeleid door een advocaat of voer je je zaak zelf? Wat is de reactie van de gemeente tot op heden? Hoe kom je rond wanneer eventueel je uitkering is stopgezet? Ik vind het erg interessant om lopende zaken van anderen te vernemen omdat ik daaruit kan leren.
Mijn vraag staat ook in het kader van een mogelijke expliciete inventarisatie van toe te passen strategieen. (http://www.arvy.org/publicaties.html#tenstrijdeindeparticipatiewet)
De laatste jaren word ik geconfronteerd met werkzaamheden, die alleen nog tijdelijk zijn. Zodoende kom je op een gegeven moment ook in de bijstand terecht en daar moet je als eerste een workfirst traject gaan doen, wat op niks uitloopt. Na de volgende tijdelijke klus kom je dan weer in de bijstand en moet je weer een traject gaan doen en zo ging het dus ook na de zoveelste tijdelijke klus. Laat ik even duidelijk zijn. Alle werk heb ik zelf gevonden. Geen enkel re-integratie of werk bedrijf heeft ooit voor werk kunnen zorgen. Bij het laatste traject wat ik moest gaan doen voor de bijstands uitkering werd ik gewoon op reguliere arbeid gezet, sterker, het was mijn eigen beroep wat ik moest uit oefenen. Een beroep waar ik normaal gesproken goed voor betaald krijg. Ik heb toen geweigerd het contract te tekenen. Ik bleef bij de stelling dat ik voor dat werk, normaal betaald dien te worden.
Dat vonden ze bij dat re-integratie bedrijf niet zo leuk. Ik moest per direct, zonder dat ik de kans kreeg om het contract door te lezen, tekenen. Ook dat heb ik geweigerd wat me gelijk op een maatregel (lees: straf) van 100% van 1 maand kwam te staan. Bij de 2e gesprek moest ik weer gelijk het contract tekenen. Ook dat weigerde ik. Toen kwam maatregel (lees straf) nummer 2 er boven op. Bij de 3e weigering zou ik uit de bijstand gegooid worden.
1 Dag later belde een meneer van dat re-integratie bedrijf op die me begon uit te schelden omdat ik niet getekend had en me te bedreigen. De telefoon stond op handsfree zo dat gesprek gelukkig te volgen was door aanwezige mensen. Dat was voor mij de druppel wat de emmer liet overlopen. Dat is waar op ik gelijk de gemeente gevraagd heb om een beschikking met de maatregel zodat we dit eens naar de rechter konden brengen.
Ik kreeg een advocaat van de vakbond maar de eerste advocaat had er geen zin in. De 2e advocaat eigenlijk ook niet. Ik heb mijn verweer uiteindelijk maar zelf geschreven me teen kleine aanvulling van de advocaat. Ik heb uiteindelijk de zaak voor 50% gewonnen. Volgens de rechter, die mij na afloop nog even sprak, was de enigste fout die ik gemaakt had, dat ik niet volgens de letter van de wet, mijn verweer had geschreven. Het woord maatregel komt namelijk niet voor in de wet teksten van het EVRM. Het woord straf wel en we weten dat het woord maatregel een synoniem is voor het woord straf. Dat had ik dus duidelijk moeten maken. De wetgever gebruikt een hoop synoniemen en verdraaiingen van woorden om onder de wet teksten uit te komen en een rechter heeft geen keus dan de letter van de wet te volgen. Als jou verweer niet de letter van de wet volgt is de kans dus erg groot dat je verliest.
Toen ik weer in de bijstand terecht kwam, begon het verhaal opnieuw, alleen dit keer eiste ik een normaal loon en de betaling van alle belastingen en premies waar onder de WW premie voor het werk (weer mijn eigen beroep) wat ik moest doen. Ik verricht tenslotte arbeid in ruil voor geld en heb daar gewoon recht op. Ik ben nog altijd gelijk voor de wet. De sd medewerker heeft dit overlegt met de juridische dienst van de gemeente en hij heeft me daarna met rust gelaten. In het begin van dit jaar was het weer zo ver, een traject en weer heb ik mijn stelling gebruikt, normaal loon en de betaling van alle belastingen en premies waar onder de WW premie en dat was het laatste wat ik van ze gehoord heb. Waarschijnlijk durven ze dat gevecht op de gronden die ik aanvoer, niet aan.
Er staat heel duidelijk in de belasting wet en arbeidswetdat op het moment dat jij iets doet voor geld of natura, dat dit arbeid is en dan zal het moeten voldoen aan de Nederlandse wetgeving en dat betekend dat er op zijn minst het minimum (CAO) loon betaald dient te worden, inclusief de belastingen en premies.
http://www.belastingdienst.nl/bibliotheek/handboeken/html/boeken/HL/stappenplan-stap_1_nagaan_of_er_een_dienstbetrekking_is.html
Bij alle werk en re-integratie trajecten is er sprake van een dienstbetrekking.
.1.1 Echte dienstbetrekking
Een echte dienstbetrekking heeft de volgende kenmerken:
◾De werknemer heeft zich verplicht om voor de werkgever te werken.
◾De werkgever is verplicht om de werknemer voor het werk loon te betalen.
◾Tussen de werknemer en de werkgever bestaat een gezagsverhouding.
Wie ben ik om de wet tegen te spreken? Het staat gewoon in de wet.
Paul. Interessant om jouw verhaal te lezen! Mijn complimenten voor je strijdbaarheid. Zo zouden meer mensen moeten zijn. Wat ik wel schokkend vind om te lezen is dat je twee advocaten van de vakbond hebt getroffen die er geen zin in hadden om jou bij te staan. Dat vind ik triest. Juist advocaten van een vakbond zouden met genoegen iemand bij moeten willen staan die zo strijdbaar is als jij bent.
Heel interessant om te lezen Paul! Bedankt!
Sociaal recht is voor de meeste advocaten een onderwerp dat ze liever mijden. Dit heeft vooral te maken met de constant veranderde wet en regelgeving. Er zijn maar een paar advocaten die wel goed zijn in dat onderwerp. Een ander probleem is dat advocaten niet meer geleerd word om buiten het boekje te denken. Daarnaast heb ik ook het gevoel dat advocaten niet te veel tegen de haren van de rechter of de overheid willen strijken.
Even ter aanvulling.
Volgens de WWB wetgeving mag je geen werk weigeren.
Dat moet je dus ook niet doen. Maar je kunt wel zeggen dat je graag dat werk wil doen, en eisen er op zijn minst het minimum (CAO) loon (inclusief alle belastingen en premies) voor word betaald. In bepaalde beroepen waar geen CAO geldt zou je voor een markt conform kunnen gaan.
Ja Paul. Klopt wat je zegt over de meeste advocaten. Die ervaring heb ik namelijk ook. Alleen van advocaten die voor een FNV werken zou je juist anders verwachten.
De vakbondsadvocaten en het maakt niet uit van welke vakbond en advocaten in het algemeen, zijn niet opgeleid in het sociaal recht. Daar is ook geen geld in te verdienen. Ik kan wel begrijpen dat ze liever voor iets studeren wat wel geld oplevert. Dat zou ik zelf ook doen.
Ja Paul. Ik begrijp je punt zeker! Het is alleen zo jammer dat daardoor de meest kwetsbare groepen zoals bijvoorbeeld de bijstandsgerechtigden in de kou blijven staan. En van een advocaat die voor een vakbond werkt zou je toch een bepaald idealisme daarin verwachten.
Vakbonden zijn opgericht voor werkende mensen. De problemen met bv sociaal recht en uitkeringen is lang een onderbelicht kindje geweest. Het zal dus tijd nodig hebben voordat men zich daar op aanpast.
Dit kreeg ik gisteren in mijn mailbox:
Beste mensen,
De actie bij de wethoudersbijeenkomst op 15 oktober in Tilburg over de participatiewet is niet doorgegaan: de wethoudersbijeenkomst ging niet door omdat mevrouw Klijnsma had afgezegd. De nieuwe datum voor de wethoudersbijeenkomst is 7 november. De FNV gaat bij de wethoudersbijeenkomst weer een waarschuwingsactie organiseren. De actie vindt plaatst ’s middags op 7 november in Tilburg. De exacte tijd is nog niet bekend, zodra er meer informatie is over de actie wordt u daarover geïnformeerd. Voor leden van de FNV worden de reiskosten vergoed. Als u aan westmijn@fnvlokaal.nl doorgeeft dat u aan de actie wilt deelnemen kan waarschijnlijk carpooling geregeld worden, waarschijnlijk ook als u geen lid bent van de FNV.
Zie ook: http://www.fnv.nl/themas/sociale-zekerheid/artikelen/stop-werken-zonder-loon/ en de facebookgroep “Werken zonder loon”.
Dus noteren in je agenda, 7 november.
“De actie bij de wethoudersbijeenkomst op 15 oktober in Tilburg over de participatiewet is niet doorgegaan: de wethoudersbijeenkomst ging niet door omdat mevrouw Klijnsma had afgezegd.”
Ze likken nog te veel de reet van de macht. Omdat ‘mevrouw’ Klijnsma afzegt, gaat het niet door? Dus als de politiek het wil, kunnen ze acties op deze wijze opblazen. Het probleem met de FNV is, dat het hoofdzakelijk bestaat uit mensen met betaalde banen. Dan is de hypotheek belangrijker dan je maatschappelijke doel.