18 februari, Utrecht: Tegenlicht-bijeenkomst over genderidentiteit

Banner

Op 18 februari organiseert Tegenlicht Meet Up Utrecht in samenwerking met de Utrechtse bibliotheek een bijeenkomst naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht-documentaire “Beste reizigers”, gemaakt door Nirit Peled. Na vertoning van de film volgt een gesprek met onder meer Micha Meinderts, schrijver van het boek “Aldus Sybren”, over wat het betekent om trans man te zijn. “Tijdens de Meet Up praten we met denkers, doeners en dromers over belangrijke maatschappelijke thema’s aan de hand van Tegenlicht-documentaires van de VPRO. Actueel, met het oog op de toekomst en – als het even kan – gerelateerd aan de Utrechtse context”, aldus de organisatoren.

Maandag 18 februari
Van 19:00 tot 22:00 uur
Bibliotheek
Oudegracht 167, Utrecht
Hier aanmelden
Facebook

Uit de oproeptekst: “Je hoort geen ‘dames en heren’ meer op het perron. Het is ‘beste reizigers’ geworden. De Nederlandse Spoorwegen willen dat iedereen zich welkom voelt: dames, heren, jongens, meisjes en een ieder die zich niet thuis voelt bij die traditionele tweedeling. We worden, nog voor we geboren zijn, in hokjes geplaatst en bekijken de wereld door een bril die alles in tweeën splitst: wie geen man is, is vrouw, en andersom. In VPRO Tegenlicht verkennen we de toekomst van geslacht en gender, met mensen die niet in een hokje passen of er niet in willen worden geduwd.

Rond 1800 werd met de invoering van de persoonsregistratie een strikte tweedeling in ‘man’ en ‘vrouw’ officieel. Aan elk van de twee categorieën werden specifieke rechten en plichten gekoppeld, zoals het erfrecht en de dienstplicht. Maar conventies veranderen: in 2017 haalde HEMA de labels met ‘jongens’ of ‘meisjes’ uit de kinderkleren en op steeds meer plekken staan genderneutrale toiletten. Facebook biedt gebruikers de keuze uit 71 genderidentiteiten en de mogelijkheid die zelf in te vullen.

‘Ik ben geen mevrouw of meneer, maar een ‘mevreer’…’ En: ‘Als mensen vragen of ik man of vrouw ben, zeg ik ja.’ Citaten uit gesprekken over niet-gangbare sekse. Als er een vorm van binair denken is die geen recht doet aan de werkelijkheid voor velen, is het het denken over man en vrouw. Het is tijd voor een breder genderbegrip. Maar op ons paspoort staat nog steeds M/V of X. Is dat onderscheid wel noodzakelijk?

Hoe ziet een toekomst eruit waarin baby’s überhaupt niet als man of vrouw geregistreerd worden en iedereen mag kiezen, bevrijd van de strenge regels die de maatschappij handhaaft als het gaat om ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’? Wat is de invloed van geslacht op ons denken, handelen en onze identiteit? Ontstaan verschillen voornamelijk door sociale conditionering? Veel vragen. Zijn we onwetend of moeten we vergeten wat we denken te weten?”

Harry Westerink