2 december, Nijmegen: filmdebat over de Armeense genocide

Ara Halici en Sinan Can.
Ara Halici en Sinan Can.

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Armeense genocide plaatsvond. Daarbij werden ongeveer 1 miljoen Armeniërs vermoord. In het kader van de herdenking van die genocide wordt er in Nijmegen op woensdag 2 december een film vertoond en een debat gehouden.

Filmdebat
Woensdag 2 december
Vanaf 20:00 uur
LUX Mariënburg
Mariënburg 38-39, Nijmegen
Entree: 9 euro

Uit de aankondiging: “Na een korte inleiding over de gebeurtenis vertonen we de film ‘The Cut’ van de Duits-Turkse regisseur Fatih Akin. In deze film overleeft de smid Nazaret dwangarbeid en massamoord, om daarna de halve aardbol over te reizen om zijn tweelingdochters te zoeken. Na de film gaan de Nederlands-Turkse journalist Sinan Can en de Nederlands-Armeense musicalacteur Ara Halici samen in gesprek. Zij zijn de makers van de spraakmakende serie ‘Bloedbroeders’. In de serie reizen Can en Halici samen door Turkije en Armenië en volgen ze het spoor van de Armeense deportatie. De taboedoorbrekende poging van Can en Halici om de waarheid te achterhalen, maakt het tot een interessante en ontroerende samenwerking. De vragen die zij stelden in hun serie, staan ook centraal in het nagesprek. We proberen met Can en Halici een antwoord te vinden op de vraag waarom de Armeense genocide nog steeds zo leeft. Wat zien zij als de volgende stap in het proces van verzoening tussen de twee volken?”

Erken1915

Met de campagne “Erken1915”, een initiatief van 30 individuen met een Turkse achtergrond, wordt ook stilgestaan bij de herdenking van de Armeense genocide. Die campagne is kort geleden gestart met een verklaring voor de erkenning van de Armeense genocide. Die verklaring is inmiddels door bijna 500 mensen ondertekend. In een interview vertellen de initiatiefnemers van Erken1915 meer over de achtergronden van de campagne. De tekst van de verklaring luidt: “Ik erken het grote leed dat de Armeniërs is aangedaan in 1915 door de Osmaanse staat. Ik veroordeel de ontkenning van deze genocide door de Turkse overheid, die de pijn van mijn Armeense zusters en broeders alleen maar groter heeft gemaakt. Ik roep de Turkse staat op om de genocide te erkennen en excuses aan te bieden aan de nazaten van de slachtoffers. Ook de Nederlandse regering dient deze volkerenmoord onomwonden te erkennen. Persoonlijk wil ik bijdragen aan verzoening tussen Armeniërs en de (overige) volkeren uit Turkije, zowel in Nederland als daarbuiten.”

Het ondertekenen van de verklaring kan nog steeds!

Shirley de Vet