20 februari: discussiedag over de strijd tegen Bruin I
Op zondag 20 februari 2011 organiseren het Platform tegen Vreemdelingenhaat en het samenwerkingsverband Rekening Retour een landelijke discussiedag over de bezuinigingen, de zondebokpolitiek en het antwoord daarop van links. Aanvang: 12:00 uur, plaats: Mansveltschool, Karel Doormanstraat 125, Amsterdam. Stands zijn te huur voor 50 euro. Suggesties voor het programma en organisatorische hulp zijn welkom. Het promotiemateriaal voor deze Dag van de Solidariteit is half januari beschikbaar. Meer informatie: discussiedag@rekeningretour.nu. Doorbraak participeert in beide platforms, en roept op om aan de discussiedag deel te nemen.
Het programma van de dag omvat onder meer workshops over de lessen van de AOW-strijd, de bijstand als afvoerputje, moslimhaat, de culturele kaalslag, organiseren van onderop, natuur onder vuur, studenten versus Rutte, criminalisering van mensen zonder papieren, jongeren en repressie, en verzet in de rest van Europa. De bedoeling van de dag is om diverse organisaties en personen bijeen te brengen om de strijd tegen het kabinet Bruin I te versterken en elkaar te inspireren.
De afgelopen maanden zijn de protesten tegen de monsterbezuinigingen en de verdeel en heers-politiek van Bruin I langzaam maar zeker gegroeid. Studenten, bijstandsgerechtigden, vakbondsleden, cultuurliefhebbers, flexwerkers, mensen met een arbeidsbeperking, radicale activisten, velen zijn al de straat op gegaan om hun woede te uiten over het schandalige regeringsbeleid dat de onderkant van de samenleving en de arbeidsmarkt laat opdraaien voor een economische crisis die de managers en bankiers aan de top hebben veroorzaakt. “Laat de rijken de crisis betalen”, “Haal het geld waar het zit” en “Oprutte met je bezuinigingen” waren dan ook veelgehoorde leuzen tijdens de protestacties, waarvan we er een aantal nog even op een rijtje zetten.
Op 17 juli begon het protest los te barsten met een demonstratie in Amsterdam tegen de kille crisismaatregelen in Nederland en de rest van Europa. Die maand sloot Doorbraak zich aan bij Rekening Retour. Op 7 september voerde het Amsterdamse Steuncomité Sociale Strijd actie tegen de dreigende afschaffing van het minimumloon. Op Prinsjesdag 21 september volgden flyeracties tegen de bezuinigingen in Amersfoort, Amsterdam, Delft, Groningen, Leiden, Rotterdam, Tilburg en Zaandam. Op 29 september demonstreerden 50 duizend mensen in Brussel, ook uit Nederland, en vijftienhonderd mensen in Den Haag. Ook tijdens de presentatie van de nieuwe regering op 14 oktober werd er actie gevoerd. Aan de manifestatie van Rekening Retour op 23 oktober in Den Haag, voorafgegaan door een demonstratie van het actienetwerk Griekenland Is Overal, namen zo’n 500 mensen deel. Op 28 oktober vond er in Nijmegen een demonstratie plaats tegen bezuinigingen op gesubsidieerde arbeid. Aan de manifestatie van het Platform tegen Vreemdelingenhaat op 30 oktober in Amsterdam, vooral gericht tegen de PVV van Geert Wilders, namen zo’n duizend mensen deel, waaronder leden van Wilders Sluit Ook Jou Uit. Het Steuncomité Sociale Strijd voerde op 19 november opnieuw actie voor behoud van het minimumloon. Aan de protestactie “Nederland schreeuwt om cultuur” op 20 november, gericht tegen bezuinigingen in de kunstsector, deden in tientallen steden in totaal tienduizenden mensen mee. Na studentenacties op 29 en 30 november demonstreerden op 10 december in Amsterdam, Utrecht, Wageningen en Nijmegen in totaal zo’n vijfduizend studenten tegen de onderwijsbezuinigingen.
Harry Westerink