21 maart, Rotterdam: manifestatie tegen racisme en fascisme

Banner van de demonstratie. Paars met op de achtergrond een foto van de BLM-protesten.

Op zondag 21 maart organiseert het 21 maart comité Rotterdam een manifestatie in het kader van de internationale dag tegen racisme.

Uit de oproeptekst: “Op 21 maart 1960 opende de politie het vuur op anti-apartheidsdemonstranten in Sharpeville en richtte een bloedbad aan. Sinds 1966 zijn er op 21 maart wereldwijd demonstraties tegen racisme. In 2021 gaan we nog steeds de straat op, waarom: ‘Because we still have to protest this shit’.

De afgelopen 12 maanden waren voor Nederland en Rotterdam in het bijzonder historisch. We hebben een Black Lives Matter-beweging die duizenden Rotterdammers bij elkaar bracht om een statement te maken tegen racistisch politiegeweld. De strijd tegen institutioneel racisme leeft.

Kort na deze demonstratie werden we de eerste gemeente in Nederland waar er geen subsidiegeld meer mag naar Sinterklaasvieringen waar de racistische karikatuur Zwarte Piet nog aanwezig is. Een stap van grote waarde, maar de praktijk heeft ons laten zien dat aan de kant van de handhaving nog aandacht nodig is.

Zondag 21 maart
Vanaf 13:00 uur
Markt, Binnenrotte, Rotterdam
Facebook

Naast deze krachtige momenten is er helaas nog veel meer strijd nodig. In het voorjaar van 2020 werden we getroffen door een pandemie die meer dan ooit heeft laten zien hoe kansenongelijkheid een racistische basis kent. Mensen van kleur zijn vele malen vaker en zwaarder getroffen. Thuiswerken is vaak geen optie, woningen zijn klein, inkomens lager, veel mensen zijn hun werk kwijtgeraakt en ze zijn oververtegenwoordigd in de beroepen waar de kans op besmetting hoger is.

Rotterdam is de stad met de meeste slachtoffers van het toeslagenschandaal. Ruim 3.000 ouders zijn vanwege hun migratieachtergrond doelwit geworden van discriminatie en racisme door de staat. De slachtoffers zijn nog altijd niet gecompenseerd en de daders niet gestraft.

De Rotterdam-wet is in onze stad ontstaan. Deze wet discrimineert en stigmatiseert mensen met een laag inkomen en wordt ingezet in wijken waar meer mensen van kleur wonen. Het recht op wonen wordt beperkt door de gemeente en in particuliere sector blijft je naam bepalend voor je kansen.

Het Rotterdamse politiekorps heeft de naam op plaats twee te staan van politiekorpsen met het grootste racismeprobleem. Wat afgelopen jaar pijnlijk zichtbaar werd doordat een politieteam in Delfshaven in opspraak kwam door in een app-groep te spreken over: ‘kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen’. Volk op wie de Rotterdamse politie het liefst wil schieten. De straf voor deze racistische uitspraken binnen het Rotterdamse korps? Niks meer dan een ‘berisping’. Ze zijn gewoon weer aan het werk en Rotterdammers weten nooit of ze een politie-agent tegenover zich hebben staan die hen ‘kutafrikanen’ vinden en op hen zouden willen schieten.

Het Caribisch gebied krijgt Nederlands kolonialisme door de strot geduwd. In ruil voor coronasteunpakketten dwingt Nederland bezuinigingen af in Curaçao. Bezuinigingen waar het volk te midden van een pandemie voor moet betalen.

De groei in tijdelijke banen wentelt risico’s af op werknemers en de toegang tot uitkeringen is verscherpt. Kansenongelijkheid in het onderwijs neemt al jaren toe. Om armoede structureel te bestrijden moet het minimumloon omhoog naar 14 euro.

Juist daarom is het nodig om deze 21 maart samen te komen in Rotterdam. Onze gemeente doet te weinig om haar burgers te beschermen tegen racisme en zal nu echt over de brug moeten komen en verantwoordelijkheid moeten nemen. De verkiezingsuitslagen laten een verdere ruk naar rechts zien. En de linkse partijen verliezen enorm. Sta op en zeg ook nee tegen een regering met extreem-rechts.

We komen samen om 13:00 uur (locatie volgt nog) in het centrum van de stad. Tijdens de manifestatie worden de coronamaatregelen gehandhaafd. Houd 1,5 meter afstand, draag een mondkapje en blijf bij klachten thuis.”

Harry Westerink