22 februari, Den Haag: demonstratie tegen de oorlog in Soedan en de genocide in Darfur

Op 22 februari organiseert de Darfur Union, een organisatie van en voor Soedanezen uit de Darfur-regio in Soedan, een demonstratie in Den Haag. De actie richt zich op het veroordelen van alle militaire misdadigers in Soedan door het Internationaal Strafhof. In 2023 brak er in dat land een oorlog uit tussen twee militaire fracties, de Rapid Support Forces (RSF) en de Sudanese Armed Forces (SAF). De bevolking van Soedan is daarvan het slachtoffer, met veel doden, gewonden, vermisten, vluchtelingen en ontheemden als gevolg. Al jarenlang eisen Soedanese vluchtelingen dat de militairen die verantwoordelijk zijn voor misdaden tegen de menselijkheid, zoals dictator Omar al-Bashir, worden berecht.

Zaterdag 22 februari
Vanaf 12:00 tot 16:00 uur
Internationaal Strafhof
Oude Waalsdorperweg 10, Den Haag

Die misdaden kennen een lange geschiedenis. En ze zijn doorgegaan tot in het heden. Onlangs bijvoorbeeld heeft de RSF het Zamzam-vluchtelingenkamp nabij El Fasher, de hoofdstad van Noord-Darfur, aangevallen. De verwoesting komt bovenop de al maanden aanhoudende hongersnood in het kamp. Tussen 2003 en 2006 werd de bevolking in Darfur al geconfronteerd met een genocide door toedoen van de militairen van het Al-Bashir-regime en de Janjaweed. En vandaag de dag maken de militairen van de RSF en verwante milities zich opnieuw schuldig aan het plegen van een genocide in de Darfur-regio. Het Zamzam-vluchtelingenkamp, dat zo’n 500.000 inwoners telt, ontstond tijdens de genocide van zo’n twintig jaar geleden. En door de oorlog tussen de RSF en de SAF sinds 2023 is het kamp inmiddels enorm gegroeid.

Zowel Soedanezen met de Nederlandse nationaliteit als Soedanezen met een verblijfsvergunning en zonder verblijfsrecht zijn lid van de Darfur Union. Samen met andere Soedanese organisaties in Nederland organiseert men demonstraties tegen de militaire dictatuur en tegen de oorlog in Soedan. De Darfur Union organiseert bovendien bijeenkomsten, lezingen, feesten en trainingen voor de eigen achterban. Een belangrijk onderdeel van het werk van de organisatie betreft het ondersteunen van de leden bij hun leven in Nederland, zoals bij problemen met de bureaucratie en met de verplichte inburgering. Daarnaast probeert men zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van wat er in Soedan gebeurt. De organisatie heeft intensieve contacten met mensen die nog in Soedan wonen of die verblijven in een van de vluchtelingenkampen in de regio. In andere EU-landen bestaan er ook Darfur-organisaties, zoals in Frankrijk, België, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Groot-Brittannië en Zwitserland. Die organisaties vormen samen een overkoepelend netwerk.

Harry Westerink