24 januari, Amsterdam: demonstratie tegen de oorlog van de Turkse staat tegen de Koerden
Het platform Democratische Organisaties Nederland organiseert op 24 januari een landelijke demonstratie tegen de oorlog van de Turkse staat tegen de Koerden. Ondertussen zijn op woensdag 13 januari Nederlandse Koerden in hongerstaking gegaan in Amsterdam om aandacht te vragen voor de moordpartijen en de oorlog. “Na de verkiezingsnederlaag op 7 juni 2015 door Erdoğan en zijn AKP-regering hebben zij de Koerden vogelvrij verklaard en zijn sindsdien honderden Koerdische burgers vermoord door het Turkse leger, is in meerdere Koerdische steden een avondklok ingesteld en worden burgemeesters opgesloten”, aldus een verklaring op de site van Fedkom.
Demonstratie
Zondag 24 januari 2016
Vanaf 12:00 uur
Beursplein, Amsterdam
Facebook
Doorbraak verklaart zich solidair met de hongerstakers en roept iedereen op om mee te doen aan de demonstratie. Erdoğan wil, zoals hij kort geleden zelf heeft aangekondigd, een staatsmodel vestigen naar het voorbeeld van Hitlers Duitsland. Met zijn politiek stort hij Turkije stap voor stap in een burgeroorlog. Nu hij geen controle meer heeft over de jihadistische monsters die hij sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië heeft gesteund, nemen die wraak op de meester die hen steeds heeft gevoed en verder heeft grootgebracht. De recente aanslag in Istanboel laat zien waartoe ze in staat zijn, deze meedogenloze monsters waarvan er naar schatting drieduizend klaar staan om elk moment op welke plaats dan ook een bloedbad aan te richten op onschuldige mensen. In plaats van deze moordenaars op te pakken en op te sluiten, verklaarde Erdoğan de oorlog aan de Koerden en met name de HDP die hij als obstakel zag voor zijn machtsuitbreiding. Hij begon een oorlog in Koerdistan om wraak te nemen op de mensen die op de HDP hebben gestemd. Het leger, de politie en speciale eenheden voeren momenteel een bloederige oorlog in Koerdische steden. Er geldt al dagen een straatverbod voor de inwoners van steden waar duizenden mensen wonen. Kinderen kunnen niet naar school. Ziekenhuizen zijn dicht en dokters werken niet. Elektriciteit en water zijn afgesloten en het allerergste: doden kunnen niet worden opgehaald en begraven omdat ook degenen die dat willen doen, op hun beurt worden doodgeschoten. Families kunnen hun doden ook niet begraven, omdat de lichamen in gijzeling worden gehouden, omdat de staat bang is dat begrafenissen zullen uitdraaien op PKK-demonstraties. Zo liggen er dus dagenlang dode lichamen op straat of in mortuaria. Sommige steden zijn nu al maanden hermetisch afgesloten van de buitenwereld. Onafhankelijke waarnemers of journalisten mogen er niet in of uit. Ook politici en steunbetuigers worden niet toegelaten, of ze worden meteen opgepakt. Vooral Koerdische burgemeesters en politici zijn het doelwit van razzia’s.
Niet alleen in Koerdistan maar ook in het westen van Turkije wordt elk geluid voor vrede onderdrukt. Een groep academici werd het mikpunt van Erdoğans machtswellust, omdat ze oproepen voor vrede en het hervatten van de onderhandelingen met Koerdische organisaties. Dat bleek tijdens zijn toespraak vlak na de aanslag in Istanboel en meteen daarna werd er door het OM en de Turkse Onderwijs Raad (YOK) een klopjacht opgestart tegen de initiatiefnemers van de oproep. Inmiddels zijn 21 van de academici opgepakt of ontslagen. Op de deuren van de werkplekken van sommige van de academici zijn door de ultra-nationalistische Grijze Wolven teksten opgehangen, en de bekende Grijze Wolven-maffiabaas Sedat Peker bedreigde de initiatiefnemers en de ondertekenaars met de dood. Hij zei dat hij hen zal vermoorden en laten baden in hun eigen bloed. De steun voor de academici groeit nu snel. Zo’n tweeduizend advocaten, tientallen schrijvers en diverse democratische organisaties hebben al hun steun uitgesproken en verklaard dat ze ook achter de verklaring van de academici staan. Ook in Nederland is er steun voor het vredesinitiatief van de academici en het verzet in Koerdistan. Een groep Koerdische activisten, verbonden aan Fedkom, is een hongerstaking begonnen en HTIB heeft een oproep gepubliceerd waarin aandacht wordt gevraagd voor de oorlog in Koerdistan en voor de repressie tegen groepen en individuen die opkomen voor vrede en democratie. Doorbraak veroordeelt de oorlog, de repressie tegen de Koerdische bevolking en haar vertegenwoordigers, en de onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting. Wij roepen alle democratische en linkse krachten in Nederland op om hun stem te laten horen tegen het dictatoriale regime van Erdoğan en zijn AK-partij.
Nee tegen de AKP-dictatuur en het IS-kalifaat.
Bülent Yilmaz